Ümmiye Yılmaz Erçevik
Ümmiye Yılmaz Erçevik

-- MİNEL AŞK--

                              

Bu güzel kelime öbeğini ilk duyduğumdaki hissettiklerim anlatılamayacak kadar beni etkilemişti. Sözcük anlamını öğrendiğimde ise bendeki yeri daha bir fazla mana kazandı. Cümlenin içinde bu kelime manaca ve anlamca olgunlaştı, hamlıktan çıktı ve perçinlendi diyebilirim.

Hat sanatında ağlayan iki göz ve bir elif ile tasvir edilip, hem kahreden aşk hem de kahreden gözyaşı manasına gelmekte olan” Minel aşk “ kelimesi İskender Pala ah aşkın elinden anlamına gelmekte olduğunu da dördüncü kitabında belirtmiştir.

Osmanlıda ise aşk hastalarına minel aşka uğramış gibi tabirlerin kullanıldığı birçok kaynağa geçmiştir. Bu kelimenin kara sevda, süveyda kelimeleri yerine çoğu kaynak ve kitapta kullanıldığı da gözlemlenmiştir.

Şeyh galip ise bir dörtlüğünde bu kelimeyi çok güzel bir şekilde ifade etmiştir.

“ ah minel aşkı ve halatihi

Ahraka kalbi ve hararatihi “

Mana olarak ah o aşktan benim gönlüm yanmaktadır. Aşkın hallerinden bitap düşmüş olmaktayım. Tam manası ise;

“Ah aşktan ve onun hallerinden

Yaktı kalbimi hararetleri ile “

Ayrıca Osmanlıda evlilik çağına gelen gençlerin bu durumu ailelerine belirtmek için bir Minel aşk tabelası yaptırıp odalarına astıkları da gözlenmiştir. Bu kelimenin hat sanatında da klasik edebiyatta da karşılığı ise ” Minel garaibe”  kelimesidir. Yani manaca şaşılacak şekildeki garip insan manasına gelmekte olan bu kelime öbeğinin ne kadar güzel vurgulandığını ise okuduğum başka bir hikayede cevabını bulduğumu söyleyebilirim.

Bir gün Mecnunun kötü, uyuz bir köpeği sevdiği onu beslediği gözlemlenmiştir. Yanına ahaliden bir kimse yaklaşır ve sorar;

-Neden bu biçare köpeğe özel bir özen gösterirsin mecnun?

-Bu leylanın sokağındaki köpektir. Leylanın onun sevme ihtimalini düşünürüm sırf bu nedenle ona büyük özen gösteririm cevabını verir.

Görüldüğü üzere” Minel aşk” fazlaca acı verici ve güçlü bir duygu “Minel garaibe ”kelimesinin ise aşkı yaşayan insanın fazlaca şaşırtıcı ve tuhaf hallerini anlatmaktadır. Mecnunun tuhaf hallerinin iyi bir örnek olduğunu ve ” Minel garaibe “kelimesini ise yeterince açıkladığını düşünüyorum. Osmanlı Edebiyatında ve hat sanatında birbirlerini karşılayan ve çoğu zaman beraber kullanılan bu iki kelime öbeğinden bahsetmek istedim. Dostça kalın…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ümmiye Yılmaz Erçevik Arşivi