Ümmiye Yılmaz Erçevik
Ümmiye Yılmaz Erçevik

Eyvah kardeşim daha çok seviliyor!

‘’Minik bir bebeği kalın bir battaniyenin içinde evimize getirdiler. Usulca kenarından açıp ve bu kardeşin dedikleri canlı oysa ne kadarda çirkinmiş ve dedikleri gibi bana da hiç benzemiyor. Uzun bir süre hastanede kalmış anne ve ona yardımcı olan evin diğer bireyleri artık bu küçük misafirin rahatı için pervane olmuşlardı bile… Sanırım ya unutuldum ya da artık beni sevmiyor olsalar gerek…

Ağladığı zaman annem hemen ona su veriyor, mama veriyor babam yanına gidiyor onunla ilgileniyor. Benim canımın sıkıldığını bile fark etmiyorlar. Sen büyüksün diyerek beni onun işlerine yardımcı olmam için zorluyorlar.’’

Evimize yeni bir birey gelmesine biz hazırız peki evdeki çocuğumuz kendisine yeni bir kardeş için hazır mı? Çocuklarda kardeş kıskançlığı çok fazla görülen bir durum ve zamanında uygun şartlarda önlem alınmazsa kardeşler arasındaki düşmanlık büyüdüklerinde bile devam edebilmektedir.

Kardeş sahibi olan çocuğa özellikle kardeşiyle ilgili ağır sorumluluklar yüklenmemelidir. Onun ihtiyaçları ve ilgi gereksinimlerinden kesilmemelidir. Kardeşin doğumu daha oluşmadan eve gelecek başka bir canlı için hazırlanmalıdır. Birlikte yapılan sohbetlerde kardeşinin henüz bir bebek olduğu ve yardıma fazlasıyla ihtiyacı olduğu kendi işlerini yapamadığı için onunla fazla ilgilenildiği anlatılmalıdır.

 Bebek için gelen hediyeler sürekli çevrenin yeni bebek üzerindeki etkisi de çocuğu ister istemez kardeşine karşı bir kıskançlığa sürükleyebilir. Konu komsunun kardeşini seviyor musun gibi soruları da çocuğu bunalıma sokabilir. Bu noktada anne babanın olumlu davranışlarının çocuk üzerinde iyi etkileri vardır. Aile olarak içinde tüm bireyleri ayrı ayrı planlar kurulup, oturup anlatılarak konuşulabilir. Bu oyun haline getirilerek “kardeşin 2 yaşına geldiğinde hep birlikte deniz kenarında bir yerde kuleler yapacağız… Sen kardeşine yüzmeyi öğretebilirsin çünkü sen çok güzel yüzüyorsun belki onunla biz kumları sana taşırız sen yaparsın kuleleri de gibi örneklerle çocuk ortak yapılan planlarda kendini iyi şekilde hayal edebilmeli, istenmiyorum artık psikolojisine girmemelidir.
 
 Bebeğin ilk geldiği dönemlerde ailedeki bireyler fazlasıyla yorulmaktadırlar. Bazen evde başka bir çocuğun daha yaşadığı unutulabilmektedir. Ya da kıyaslama yapıldığı için diğer çocuk birden büyümüş sayılmaktadır. Farkında olmadan birden bire onu kendi sorumluklarıyla baş başa bırakabiliriz. Neyi ne kadar yapıp yapamayacağı hesaplanmadan çocuğu kendi boyunu aşacak kaosa sürüklememeye aile çok fazla dikkat etmelidir.
 
 Bazen çocuk fazlasıyla sessizleşebilir ve kendi kabuğuna çekilebilir. Bak bak benim yavrum nasılda olgunlaştı tabi artık abi abla oldu anlayışına girilmemeli bu durumdan da memnuniyet duyulmamalıdır.
 
 Bazen çocuk kardeşini anne babasından çok aile büyükleri olan dedesi anneannesinden daha çok kıskanabilmektedir. Artık sevilmediğini bebeğin onun sevgisini çaldığı düşüncesine girmemek için annenin fazlaca kardeşle ilgilendiği dönemlerde bu aile büyükleri evin büyük çocuğuyla daha fazla ilgilenmeleri sorunların büyümemesini sağlayabilir.
5 yaşına kadar çocuklar karşısındaki canlıya zarar verseler de bunu bilincinde olmazlar. O nedenle bu yaşlardaki kardeşler gözlem dışı baş başa bırakılmamalıdırlar. Kardeş doğana kadar çocuğa onun anlayacağı dilden kardeşi anlatılıp sevdirilmeli aralarındaki minik bağın temelleri böylelikle anlatılmaya çalışılmalıdır.
 Anne ve baba arasında gözükmeyen bir paylaşım ortaya konmalıdır. İkisi aynı anda tek bir bebek yerine sıralı çocuklar üzerinde kontrollü bir ilgi alaka şeması çizilmelidir. Aynı anda tek bir çocuğun üzerine gösterilen ilgi ister istemez de kıskançlığı oluşturmaktadır.

Çocuğun çok fazla ilgi duyduğu sevdiği eşyalar kardeşine kullanılmamalıdır. Çocuk diyelim ki 4 yaşında ve yastığıyla uyumayı seviyor her yere onu götürüyor ayrı farklı bir bağı var bu bilinirken onun yastığı alınıp kardeşi için tasarruf edilmesi çocuğun duyguları açısından çok zararlıdır. Kıskançlık hissetmeyen çocuğa yapılan yanlış davranışlarda çocukta kıskançlığı oluşturabilir.

Çocuklarda kardeş kıskaçlığından bu hafta bahsetmiş olduk. Umuyorum yeni bebek bekleyen bebek sahibi olan tüm okurlarım için ve minik abiler ablalar için faydalı olmuştur. Dostça kalın..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ümmiye Yılmaz Erçevik Arşivi