Çocukların kitap okuma alışkanlığı edinebilmeleri; erken yaşlarda ve anlayabildikleri kitaplarla tanışmaları ile mümkündür. En önemlisi anne babanın kitaplarla dostluğu yoksa çocuğun böyle bir alışkanlık kazanması oldukça zordur. Çocuk, anne ve babayı model aldığı için zamanla elinde kitap gördüğü bu aile fertleri gibi davranmaya başlayacaktır.
Peki, çocuklara ne zaman bu alışkanlık kazandırılmalıdır? Bir yaşından küçük bir bebeğe örneğin kitap alışkanlığı kazandırmak mümkündür. Bebekler iri resimlerden hoşlanır. Kendilerine benzeyen bebek ve hayvan resimlerinden hoşlanırlar. Tekerleme ve şarkılarla o resimlerin üzerine parmağımızı bastırarak resimlerin ne olduğunu tekrar ederek kitaplarla zaman geçirebiliriz. Oysa çoğu ebeveyn çocuğa ilkokul birinci sınıftan sonra kitap okuma alışkanlığı kazandırmaya çalışmaktadır. Bu zaman çocukların kitapları sevmesi için oldukça geç bir zamanı oluşturmaktadır.
Çocuğumuz 1- 3 yaş içerisindeyse daha suya ve yırtılmaya dayanıklı çocukların dokunmasına imkân sağlayacak kitaplar seçilmelidir. Büyük parlak resimlerin olduğu bu kitapların altlarında sadece birkaç kelime olmalıdır bu kelimeleri çocukların aklına kalacak şekilde olan basit bildikleri günlük işleri tariflerden oluşmalıdır. Mesela şöyle örnek vermek gerekirse “bugün beyaz kutup ayısı banyo yaptı. Beyaz kutup ayısını annesi sonra parka götürdü. Diyebiliriz. Bu yaşlardaki çocuklar aynı kitabı defalarca okumaktan hoşlanırlar ve kitap okunurken rahat hareket etmelerine izin verilmelidir. Bazen tiyatrolaştırarak bizlere eşlik etmekten hoşlanırlar.
3-5 yaşındaki çocuklar ise kısa ve içinde kahramanların olduğu öykülerden hoşlanırlar. Bu yaşlardaki çocuklar kitapçılara götürülerek kendi ne uygun kitaplardan kendi beğendiğini seçmesine izin verilmelidir. Böylelikle kendi tercihlerini de geliştirmek olacaktır. Bu dönemde alfabe ve rakamların fazlaca olduğu kitaplar çocuğun okul dönemine de hazırlık sağlayacaktır. Bu okuduğunuz öyküler hakkında çocuklar sorularda soracaktır bu sorulara cevap vermek onlar için çok önemlidir.
Birinci sınıf çocuğunun kitap okumasını sevdirmek için okudukları kitapları sesli okuması sağlanmalıdır. Kendisinin de duyabileceği şekilde bu okuma yöntemi ile ilk zamanlar dikkatini daha fazla bu yöne verebilecektir. Bu dönemde TV ve PC ile ilişkisini sınırlandırmanız ve doğru dozu ayarlamamız gerekmektedir. O nedenle daha çok kolay kavrayabileceği ve ilgisini çeken kitapları okuması sağlanmalıdır.Önceleri çocuklar zaman geçirmek ve eğlenmek için kitap okumaya başlarlarken zamanla yeni bilgiler edindiklerini görürler. Hayatı bu yolla da öğrenmeye başladıklarının farkına varırlar. Edindikleri yeni sözcüklerle konuşma dağarcıkları gelişir. Kendilerini daha rahat ifade edebildiklerini keşfederler.Kitaplardan edindikleri hayat dersleri nedeniyle kimi zaman yapabilecekleri hatalardan uzaklaşmayı becerebilirler. Bir arkadaşımın kızım liseye gidiyordu ve” kızım bir eroinin günlüğünü okuyor .”dediğinde ne güzel böylelikle oradaki kızın uyuşturucuyla ilgili kötü deneyimlerini gözlemleyecek ve bu tarz alışkanlıklardan uzak kalmayı başaracak, bu tarz maddelere bir merak duymayacak diye düşünmüştüm.Kitaplardan hayatın böylelikle ulaşılması zor yanlarını görülmesi mümkün olmayan taraflarını da görürüz. Bir insan bir senede 57 ülke gezemeyebilir eme kitaplar sayesinde oraları gidip görmüş kadar bilgi sahibi olabiliriz. Bu hafta kitap okuma alışkanlığından bahsetmeye çalıştık ailenize ve size bol kitap okumak dileğiyle. Dostça kalın.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.