Lokman Koyuncuoğlu
Lokman Koyuncuoğlu

Yerel seçimin Konya'da sosyolojik tahlili

Yoğun bir seçim analizi yaşanan haftayı geçirdik. Bu seçimlerde kendisine ders çıkarmak isteyen her parti için önemli mesajlar vardı. İlk haftanın heyecanı tamamlandı, başkanlığı kazananlar mazbatalarını aldı. Birkaç hafta da tebrik ziyaretleri ile geçtikten sonra, seçim zamanını verilen sözleri, tutmaya, projelere başlamaya sıra gelecektir.

 
Seçimin Konya açısından gerçekten iyi analiz edilmesi gereken sonuçları var. Bu seçimde Türkiye geneli kullanılan geçerli oy yaklaşık 40 milyon, Konya’da ise bu sayı 1 milyon. Yani Konya, Türkiye’nin 1/40 oranına başka bir deyişle yüzde iki buçuğuna denk geliyor. Bu oranları biraz sonra söyleyeceğimiz sayılara ışık tutması bağlamında, oran olarak Konya’nın küçümsenmeyecek bir boyutta olduğuna vurgu için belirttim.
 
Bu seçimde Konya, genel hatlarıyla Türkiye verilerinin dışında bir durum ortaya koydu. Özellikle kırsalda daha durağan bir yapı sergilen Ak Parti’nin genel anlamda şehirlerde bir gerileme içinde olduğu görüldü. Bu sonuç, Konya seçimlerinde tam tersine gelişti. Konya’da şehir merkezinde Ak Parti’nin müthiş sıçrayış içinde olması çok önemli tahlilleri gerektiriyor. Aynı şekilde Konya taşrasındaki oylardaki düşüşün sebepleri üzerinde genel kanaat, aday seçimi ve teşkilatlarının başarısızlığı. Konya taşra ilçelerinden 13 tanesinde birinci ve ikinci parti arasındaki farkın 7 ila 400 yüz arasında olması, bu yerlerde özellikle Ak Partili adaylarının kendilerine çok güvenip rakiplerini küçümsedikleri anlamına da gelebilir.
 
Bu seçimin tahlile en muhtaç sonucu, Konya şehir merkezinde her 10 kişiden 7’sinin Belediye Başkanı Tahir Akyürek’e oy vermesi. Kim ne derse desin bu küçümsenmeyecek ciddi bir başarıdır. Konya şehir merkezi için Ak Partiye il genel meclisinde verilen oyun % 71 olduğu görülünce durum daha farklı bir boyut kazanıyor.
 
Geçtiğimiz Cuma gecesi MÜSİAD Konya şubesinde, Konya seçimleri ve yansımaları konusunda yapılan seminerde konuşmacı arkadaşlarla cevap aradığımız sorulardan biri de buydu. Konya şehir merkezinin bu özgüveninin sebebi neydi? Özellikle de Konya kırsalında 10-20 oyla seçim kaybeden bir parti, Konya şehir merkezinde tüm rakiplerinin toplamının 3 katı kadar oy alıp, farklı sosyal refleksleri olan ve büyükşehirde yaşama kültürü içindeki insanları kucaklayabiliyorsa bunu gerçekten konuşmak gerekir.
 
Bu konuda gazeteci arkadaşlardan Ömer Kara, Başkan Akyürek’in, diğer ilçe belediye başkanlarıyla uyum içinde çalışacak bir portre çizdiğini, merkez ilçelerde yaşayanların Tahir Akyürek’in katkısını kendi ilçelerinde görmek istedikleri için oy verdiklerini söyledi. Mustafa Arslan bu konuda, Konya’da son 30 yıldır sürecin böyle geliştiğini, muhafazakar refleksli bir partinin bunu hep başardığını, halkın bu bağlamda genetik bir duruş sergilediğini ifade etti. Televizyoncu Nurettin Bay ise, Tahir Akyürek’in etkileyici projeleri olduğunu, önceki dönemde de söz verdiği projeleri gerçekleştirmesinin insanlar üzerinde güven oluşturduğa vurgu yaptı.
 
Bunların hepsinin şehir merkezindeki bu “hit” çıkışa katkıları olmuştur. Bunların yanında seçime iddialı hazırlanan MHP ve SP’nin kitleleri heyecanlandırıcı aday seçmemelerini de ekleyebiliriz. Ayrıca üzerinde durulması gereken temel bir konuda;  Tahir Akyürek’in pozitif bir portre çizmesi, kavgacı değil, herkesi dinleyen uzlaşmacı, sakin yapıda olmasını ve eskimemiş bir yüze sahip olmasını da sayabiliriz. Tüm bunların yanında Başbakan Erdoğan’ın, Başkan Tahir Akyürek’i ilk açıkladığı başkan olması sebebiyle halkın iki lideri özdeşleştirmesi de bu sonuca önemli bir katkı sağlamış olmalı.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Lokman Koyuncuoğlu Arşivi