Lokman Koyuncuoğlu
Lokman Koyuncuoğlu

Hızlı Tren'le Hacca gidelim...

                    Problem ekonomik ama çözüm siyasi tartışmalarını 90’lı yıllarda yapmıştık. Şimdi ekonomik sorun çözülünce, bunu çözen siyasi iktidar hedef alınıyor. Neden bu milletinde adam gibi yaşamasını hep engellemek isterler ki…

                Neyse, hafta sonu Ankara’dan hızlı trenle dönerken bir kez daha gördüm ki, Türkiye ya bir üst kategoriye çıkacak, ya da tüm kazanımlarını birer birer yitirecek.

                Ankara garında, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman’la karşılaştık. Eski Türkiye’nin eski bakanlarından birinin eşinin 3 saatte İstanbul’a ulaşmayı hala problem ettiğini sitemle biraz içini döktü. “Avrupa’da bu işi en iyi yapan ülkelerden biriyiz. Bunun gurunu yaşıyoruz. Ancak hızlı treni hiç olmamış ülkeleri eski bakan eşleri örnek gösteriyorlar ama komik duruma düşüyorlar” diyor genel müdür.

                Süleyman Karaman’ın yeni hedefi, Konya-Ankara arasını 1 saate indirmek. Sincan-Konya Buğday Pazarı garı bir saat sürecek. İki şehir arası 1 saat mi? Evet 1 saat,  biz ona bakarız diye de espri yapıyor. Ancak kötü haber, Danıştay Buğday Pazarı gar projesini iptal etmiş. Pek mantıklı değil iptali ama şuan durdurulmuş. Aslında Konya’ya bir değil 3 gar lazım. Birincisi Aksaray kavşağı, ikincisi buğday pazarı, üçüncüsü şimdiki stat civarındaki eski gar.

                Eski garda nerden çıktı diyebilirsiniz. Bende pek sıcak bakmıyordum, garın orda kalmasına ama geçen hafta ziyaretimize gelen sayın Valimiz Muammer Erol’u dinleyince kesinlikle kalmalı diye düşünüyorum.

                Konya Valimiz, yüreği şehirle atan, top yekün bir büyümenin planlaması içinde olan gerçekten bizden biri.  Açıkçası şimdiki hızlı tren garı ile Mevlana Müzesini birleştiren müthiş bir projesi var. Konya’da yaşayan hiçbir makul kişi buna itiraz edemez. Detayları kendisinin açıklaması çok daha doğru olur. Sadece şu kadarını söyleyebilirim; İstanbul’dan çıkan YHT Mekke’ye kadar gidecek. Her Müslüman’ın hacc ya da umre için gitmeyi hayal ettiği Mekke ve Medine. İşte böyle bir yolculuğun en önemli dinlenme yeri olarak Konya. Tabi projenin en önemli ayağını da eski stadın yerinin doğru değerlendirilmesi. Tamamlayıcı unsur o bölge. Prestijli bir proje, ekonomik olarak çok turist ve para getirecek bir düşünce.

                Vali Muammer Erol, Konya’nın şehre gelecek turist profili ile ilgili de doğru planlama yapması gerektiğine vurgu yapıyor. Gerçekten çok haklı, Konya’nın bu saatten sonra inanç turizmine ağırlık vermesi şart. Zira şehrin genel dokusu global turizm mantığına ters. Yani, eğlence ve alkol isteyen turist profili Konya’ya yakışmaz. O halde inanç turizmine odaklanmak ve bunda mesafe almak mecburi bir istikamet olarak duruyor karşımızda. Buna itiraz edenimiz var mı?

                Konya ile ilgili diğer bir konuda şehrin emek yoğun gelebileceği noktada zirvede olmamız. Bu konuda Vali Erol’un bakışı çok mantıklı. İhracat hedefi 15 milyar dolar olan şehir artık, teknolojik ürünlere yönelmeli. Nitelikli işgücü Konya’da istihdam edilmeli. Yeni teşvik sistemi tamda bunun için. Tam da Konya için…

                Evet sayın valimizin şehrin dönüşümü için planlamaları çok doğru ve rasyonel. Konya böyle  bir valiye sahip olduğu gurur duymalı. Çünkü şehrin düşünmediklerini bile onlar adına düşünen biri başımızda. Ne diyelim Allah yardımcısı olsun, başımızdan eksik etmesin…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Lokman Koyuncuoğlu Arşivi