Lokman Koyuncuoğlu
Lokman Koyuncuoğlu

Üretken şehrin son eseri

Nisan, mayıs ayları hep böyle geçer. Kışın verdiği durağanlık STK’lar tarafından baharla birlikte harekete dönüşür. Bunun ilk izlerini bu hafta sonu gördük. Önümüzdeki günlerde de bu üretkenliğinin süreceği aşikar.

Bugün aslında, Türkiye Yazarlar Birliği’nin (TYB), tüm şehirlerdeki başkanlarıyla Konya buluşmasına değinmemiz gerekirdi. Konya’nın yeni Başkanı M.Ali Köseoğlu ile daha diri, daha üretken bir yapıya bürünen TYB’nin Konya’ya katkılarını anmamız gerekirdi. Hiçbir şey için olmasa bile, Gaziantep TYB Başkan Vekili Yaşar Yavuz’un Konya’ya hasret kokan cümleleri için uzun uzun yazmalıydık, bu buluşmayı. Kendileri yazar olanlar buluşmalarını da güzel ifade ederler nasıl olsa.

Diğer taraftan haberlerini sıklıkla yaptığımız Selçuklu Belediyesinin 3. yıl programını da unutmamız gerekir. Bir Selçuklu sevdalısı olarak, Başkan U.İbrahim Altay’ın bu süreye sığdırdığı büyük hareketi hatırlatmak gerekir. Elbette çok şey yazılabilir ancak, sayıları önemli buluyorsanız, Başkan Altay’ın 1111. gününü dolu dolu geçirdiğini söylersem, siz de benim gibi daha nice bin günlere dersiniz. En güzel temenni bu olur!
Bunların yanında hafta sonu Konya çok önemli bir etkinliğe imza attı. Türkiye İmam Hatipliler Vakfı (TİMAV) Türkiye’de Din Öğretimi Forumu düzenledi. Ülkemizde eğitimin yeniden şekillendiği bu günlerde din öğretiminin tartışılacağı bir forumu düşünmek ve düzenlemek TİMAV’a yakışırdı, onlarda bu eksiği hemen gidermiş oldular.

Programa katılan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, olayı tek cümleyle özetledi aslında; “Türkiye’de her aile çocuğunun dinini bilmesini, Kuran bilmesini istiyor. Bu toplumun talebiydi, bu talep bu dönem gerçekleşti, şimdi içeriğini doldurmak lazım.”  Orhan Erdem forumdaki konuşmasının yanında, tüm konuşmaları 3 saat boyunca dikkatlice dinleyip notlar almasıyla da bence farkını gösterdi. Usulen değil gerçekten işini önemseyen biri.

Aynı şekilde MEB talim terbiye kurulu üyesi Prof. Dr. Mehmet Bayyiğit de forumun ikinci gününün tamamında notlar ve değerlendirme sonuçlarını alarak belki de görevi olarak kurula götürüp, orada doğru kararlar alınmasına vesile olacak.

Din öğretimi forumunun koordinatörü Muhittin Okumuşlar ise çok az zamanda önemli eğitimcileri Konya’da toplayıp, gerçekten önemli bir işe imza attı. Şu cümlesini çok tuttum;. Tamamen özgür düşünerek din eğitimi alanında ihtiyaç olan konuları görüşmek istiyoruz. Artık meşruiyetle değil içerikle uğraşmak istiyoruz. Konjöktür düşünmeden ,endişe etmeden bilimsel olarak görüşlerimizi sunmak istiyoruz.”

Programın düzenleyici TİMAV Genel Başkanı Abdullah Ecevit Öksüz ise, hem sivil topluma, hem din öğretimine yepyeni açılımlar önerdi.

“STK’lar genelde emekli gönüllüler ile yönetiliyor. STK’lar sadece gençlere yönelik programlar yapmakla yetinmemeli, gençleri bizzat STK’ların yönetimlerine almalı, Profesyonel STK yöneticiliği teşvik edilmeli” Görüşü acilen hayat geçmeli.
Öksüz’ün eğitim sistemi ve kademeli model için söylediklerini de gayet olumlu buldum. “Kademeli eğitim sadece İHL’le için değil eğitim sisteminin bütünü için zorunluluktu. Din eğitimi yoğunlaştırılmış liseler olan İHL’lerin orta kısımlarının açılması din eğitimi için olduğu kadar, din hizmetlerinin daha iyi görülebilmesi için donanımlı gençler yetiştirecek”

Son olarak Genel Başkan Öksüz bir İLHAM verdi. Bu, TİMAV’ın yeni eğitim modeli. Nitelikli gençleri özel alanlarda başarılı kılma projesi ilham. Özel hocalar gelecek vaat eden öğrencileri yetiştirerek çok daha donanımlı hale getiriyor bu projeyle. Forumda ki tüm konuşmaları yazanlarda organizasyon içindeki İLHAM öğrencileriydi.

Şu sıralar İmam Hatiplerle ilgili önemli bir araştırma yapan Ertan Özensel Hoca ise, dil eğitimi gibi din eğitiminde de zayıf olduğumuzu söylerken, araştırmasında bunun çözümlerini de tüm kamuoyuna en kısa zamanda sunmasını bekliyoruz.
Forumla ilgili son söz Mustafa Öcal’ın iddialı cümlesi olsun; En kaliteli çocukları İmam hatibe, ilahiyata gönderin ki, çok kaliteli imamlarınız, hatipleriniz olsun. İmamlar kaliteli olursa toplum kaliteli olur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Lokman Koyuncuoğlu Arşivi