
Turizmden İyi Haberler
Turizm Anadolu’ya Yayılıyor
Son dönemde turizm yatırımlarının Anadolu’ya açılacağı yönünde açıklamalar yapıyor. Oysa turizm yatırımları Anadolu’ya çoktan açıldı bile.Yapılan araştırmalara göre, 2010 yılının 11 aylık döneminde teşvik belgesine bağlanan turizme yönelik toplam 178 projenin yüzde 68’inde Anadolu illerine yatırım öngörülüyor.Araştırmaya göre, geçtiğimiz 10 yıl boyunca yeni yatırımlarda esas payı Antalya,İstanbul, Muğla, İzmir ve Aydın’ın oluşturduğu turistik 5 il alırken, Anadolu’nun diğer şehirleri yüzde 30 dolayında paya sahip ve son 3 yılda ise Anadolu, turizm yatırımlarından yüzde 65-70 dolayında pay alır hale geldi. Beklentimiz bu yatırımlardan Konya’nın da faydalanması.
Türkiye Dünya Turizmi 1. Liginin İlk 10 Ülkesi Arasında
Türkiye’nin son 10 yılda dünya ekonomisinde artan ağırlığı ve öne çıkan yapısı turizme de yansıyor. Türkiye en büyük 20 ülke,G 20’ler arasına girerken, turizmde de 1. ligin ilk 10 ülkesi arasına girme başarısını gösterdi.Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) verilerine göre, Türkiye dünyanın ilk 10 ülkesi arasında ziyaretçi sayısında 7’nci, turizm geliri sıralamasında 9’uncu sırada.
Gelen Yabancı Ziyaretçi İstanbul Dışında Bütün Bölgelerde Arttı
Türkiye 2010 yılını turizmde olumlu yanları ağır basan bir yıl olarak yaşadı.Rakip ülkeler 2010 yılını gelir ve ziyaretçi sayısında kayıplarla kapatırken, Türkiye gelirde kayba uğramakla beraber ziyaretçi sayısını yüzde 5.2 oranında artırdı.Bu dönemde gelenlerin bölgelere göre dağılımı incelendiğinde Türkiye genelindeki artışın İstanbul dışında diğer bölgelerde gerçekleştiği görülüyor.Yılın 12 aylık döneminde Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçilerin bölgelere göre dağılımında en büyük artış yüzde 12.2 ile Antalya’da gerçekleşti. Bu dönemde Muğla’ya gelenler yüzde 7.3, İzmir’e gelenler de yüzde 9.3 artarken, İstanbul’a gelen yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 7.3 azaldı.
Kişi Başı Gelir Düşüyor
Son 10 yıllık süreç içinde turizm sektöründe gözlenen bir diğer eğilim de kişi başına harcamaların azalması. 2001-2010 döneminde yabancı ziyaretçiden elde ettiği geliri 7-8 milyar dolardan 15-16 milyar dolara çıkaran Türkiye, kişi başı gelirlerde ise 700 dolarlardan 512 dolara kadar düşen bir dönem geçirdi. 2010 yılının sonlarına gelinirken de bu rakamın 520 dolarlara indiği görüldü.
Turist Profili Değişiyor
Misafir kitlesi, talep yapısı,pazar dağılımı, yatırımlar gibi ana konularda önemli değişim süreçlerinden geçiliyor.Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçilerin gelir durumuna göre dağılımı incelendiğinde,son 10 yılda orta gelire mensup grubun toplam girişlerdeki payı gerilerken,yüksek gelir grubuna mensup kişilerin oranı artıyor.
Vizeler Kalkıyor
2010 yılında İran, Suriye, Rusya, Sırbistan, Portekiz, Arnavutluk, Endonezya, Lübnan gibi birçok ülke ile karşılıklı vizelerin kaldırılmasına ilişkin anlaşmaların da 2010 ve sonrasında Türkiye turizmine çok büyük bir katkı yapacağı beklenmektedir.Turizm Bakanlığı 2010 yılı sonunda 30 milyon ziyaretçi sayısına ulaşmayı bekliyor. Sahip olduğu eşsiz turizm potansiyeli ile Türkiye önümüzdeki yıllarda da yatırımcıları ve uluslar arası otel işletmecilerinin ilgisini çekmeye devam edecektir. Özellikle 4 ve 5 yıldızlı otel stokunun eksikliğinin hissedilmeye başlanmasıyla birlikte potansiyel Anadolu şehirlerinde birçok yeni otel yatırımı göreceğiz.
Yabancı Ziyaretçi Sayısı % 15 Arttı
Turizm sektörü güzel geçen bir yılı geride bıraktı. Önümüzde umut dolu bir 2011 var. Tabii ki konuşmak için çok erken olsa da ben her zamanki iyimser bakış açımız ve sektöre olan güvenimizle bu sene de iyi hedefler yakalayacağımıza inanıyorum.
Farkındamıyız bilmiyorum ama Türkiye’de turizmin geleceği için ülke genelinde güzel bir bakış tarzı oluştu. En küçük köye bile gitseniz o bölgenin insanları yöremizi ‘daha iyi nasıl tanıtabiliriz, bu turizm pastasından nasıl faydalanırız?’diye hareket halindeler. Ülke genelinde oluştuğuna inandığım bu bakış açısı gelecek günlerde bize birçok avantaj sağlayacak. Bizde şehircilik, çevrecilik, destinasyon anlayışının geçmişi çok kısadır. Bunu da yadırgamamak gerekir diye düşünüyorum.
Çünkü ülkemizde bu süreç gerekse eğitimden gerekse ekonomiden kaynaklanan sebeplerle uzamıştır. Az önce bahsettiğim bakış açısı ile en büyük değişim başlamıştır bence. Artık ülke olarak önce kendimizin düzgün yaşayabileceği sonra da gelen misafirlerimizi iyi ağırlayabileceğimiz ortamları yaratmaya başladık. Evet, iddia ediyorum bu süreci ne kadar hızlı atlatırsak ülke olarak dünyanın en fazla turist çeken ve gelir elde eden markası olacağız. Bu sebeple gelin hep beraber önce kendimiz için güzel ve yaşanabilir alanlar oluşturalım. Sadece iyi tesisler ve denizimizle değil yaşam kalitemizle de cazibe merkezi olalım.
Ve Konya
Konya Türkiye’nin yüzölçümü en büyük ve nüfus bakımından Türkiye’nin en büyük 6. Şehri konumundadır. Kuzey komşusu Ankara ve güney komşusu Antalya’ya kara yolu ile ortalama 3,5’ar saat uzaklıktadır. Havaalanı ile de İstanbul’a her gün ulaşım sağlanabilmekte olup,uzun zamandır büyük bir sabır ile beklenen Konya-Ankara hızlı tren seferleri nihayet hizmete başladı.Konya M.Ö. 7000 yılına kadar uzanan tarihiyle sayısız uygarlığa ev yapmış ve bu tarihin izlerini taşıyan kültürel mirasları, tarihi alanları, mağaraları, sivil mimari örnekleriyle bir açık hava müzesini barındırmaktadır.
Uzun yıllardır Mevlana Müzesi başta olmak üzere birçok tarihi varlığıyla kültür ve inanç turizmin merkezi konumunda bulunan Konya UNESCO’nun 2007 yılını Mevlana Yılı olarak ilan etmesi ve tüm dünyada bu bağlamda yapılan etkinliklerle popülerliğini daha da artırmıştır. Mimari ve yerleşim açılarından da tam bir planlı şehircilik örneği olan Konya gelişmiş sanayisi ile turistik ziyaretlerin dışında birçok iş amaçlı seyahatlerin de uğrak noktası konumundadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.