
Ege'de Görülmesi Gereken On Yer
Dünya denizcilik tarihinin başlangıç noktasında bulunan Ege bölgesi, insanlığın da en eski yerleşim alanlarından biri. Tarihte çok sayıda uygarlığın vatanı oldu. Milas ya da Priene’deki bir binanın malzemesine baktığınızda onun alt katmanlarında binlerce yılın izini bulabilirsiniz. Eğer gezerken, gezdiğiniz yerlerin tarihini, daha önce oralarda kimlerin nasıl yaşadığını da öğrenmek hoşunuza gidiyorsa, antik kentler sizin için birkaç taş parçası olmaktan daha fazlasıysa ege sizleri bekliyor.
İZMİR - EFES
Meryem Ana'yı ağırladı
İzmir’in
AYDIN - BAFA GÖLÜ Doğa yürüyüşü ve tekne gezisi
Ege bölgesinin en büyük gölü olan Bafa Gölü’nün etrafında yapılabilecek pek çok aktivite var. Doğa yürüyüşleri yapabilir, kuşları izleyebilir, kamp kurabilirsiniz. Gölde üzerinde manastır kalıntıları bulunan adalar yer alıyor. Kalıntıların çoğu Kapıkırı Köyü’yle iç içe. En görkemlisi, Helenistik dönemden kalan surları. Köyün içinde, artık kullanılmayan Kapıkırı İlkokulu’nun biraz üzerinde, kente hakim kayalık bir tepede Athena Tapınağı yükseliyor. Herakleia’nın Agora’sı ilkokulun bahçesinde. Söke’ye
AYDIN - AFRODİSYAS
Heykel okullarıyla ünlü
Antik kent, Aydın’ın Karacasu İlçesi, Geyre Beldesi’nde denizden
İZMİR - BERGAMA ANTİK KENTİ
Bergama ’nın adını kahraman Pergamon ’dan aldığına inanılıyor. Bergama, kapısında “Tanrılar Adına, Ölüm Buraya Giremez!” yazan dünyanın ilk büyük sağlık merkezi Asklepion’un kurulduğu yer. Dünyanın en dik amfitiyatrolarından birini barındırıyor. 1870’lerde Ege’den Almanya’ya taşınan ünlü Zeus Sunağı bugün Berlin’deki Bergama Müzesi’nde. Bergama merkezine
İZMİR - SEFERİHİSAR
Türkiye'nin ilk yavaş şehir adayı
Türkiye’nin ilk yavaş şehri olmak için Citta Slow International’a başvuran Seferihisar, M.Ö. 3 bin yıllarına kadar uzanan tarihsel zenginliği bir yana, Ortaçağ’dan kalma kalesi ve kale duvarları içindeki yerleşimiyle, Ege’nin dikkat çeken bir yöresi. Büyük bölümü düzenli bir görünüme sahip Sığacık, beyaz ağırlıklı bir köy. Birkaç kilometre ötede Akkum plajı ve Teos Antik kenti var. Kanuni Sultan Süleyman zamanında yapılmış kalesi ve Doğanbey-Gerenalanı mevkiindeki Karaköse Harabeleri en ilgi çeken yerleri. Surların önemli bir kısmı ayakta. Sığacık’tan bir küçük tekneye binip, çevredeki koylarda denize girebilir, kendinizi şımartabilirsiniz.
MANİSA - KULA
Lavlar üzerinde yürüyüş
Manisa’nın Kula ilçesi, Türk Evi olarak adlandırılan, Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyan, 18. ve 19. yüzyıl yapısı evleriyle ünlü. Divlit Yanardağı bölgenin dikkat çeken bir diğer parçası. Daha dün sönmüş izlenimi veren volkan konileri, Türkiye’nin en önemli ve en genç oluşumları. Bu alanda 68’den fazla genç volkan konisi var. Kula Volkanizması’nın en genç oluşumu, terk edilmiş olan Çakallar Köyü’nün bulunduğu tepenin yamacı. Burada bir cüruf ocağında çalışmalar sırasında, l0-12 bin yıl öncesine ait ayak izleri bulunmuş. 1969’da sayısı 200 olarak belirlenen ayak izlerinden bugün ancak 10-12 tanesi yerinde görülebiliyor.
AYDIN - MİLETOS
İlk geometrik kent planı
Aydın’ın Didim İlçesi’nde bulunan Miletos Antik Kenti, M.Ö. 6. yüzyılda Thales’ten itibaren Batı Anadolu kıyılarında, dünya tarihini etkileyecek şekilde gelişen kentlerin arasında yer alır. Miletos ören yerinde Anadolu topraklarındaki en büyük amfitiyatroyu görmek mümkün. Tiyatro gezildikten sonra önündeki Kervansaray, Faustina Hamamı, İlyas Bey Camii, Bouleuterion, İonik Stoa, Kuzey Agora, Hereon gibi başlıca yapıtlar görülmeye değer. Bir parçası Berlin’de bulunan Agora binasının diğer parçası burada teşhir ediliyor.Söke’den karayoluyla ulaşabilirsiniz.
BALIKESİR - CUNDA ADASI
Çam ve zeytin ağaçlarıyla dolu
Adadaki yerleşimin geçmişi bundan 3500 yıl öncesine kadar uzanıyor. huzur destinasyonu denilen Cunda, Osmanlı döneminde, Ortodoks Rumlar için önemli bir dini merkezmiş. Eskiden Rumların Kokuluada (Moshinos) dedikleri Cunda’nın etrafı çam ve zeytin ağaçlarıyla dolu. Çataltepe denilen bölgedeki denize sıfır Ayışığı Manastırı, Taksiyarhis Kilisesi, kendine özgü sokakları ve eski Rum evleri, evlerin rengarenk kapıları, iskele boyunca sıralanan ünlü balıkçı lokantaları dikkat çekiyor. Geleneksel sivil taş mimarinin en seçkin örneklerinin bulunduğu Cunda’daki yapıların bir kısmı butik otel ve pansiyona dönüştürülmüş. Paparina adlı balığı meşhur.
BODRUM SUALTI ARKEOLOJİ MÜZESİ
Özel övgü ödülü aldı
Çağdaş müzecilikte Avrupa’nın en iyi sekiz müzesi arasında gösteriliyor. Saint Jean Şövalyeleri’nin 1406-1522 yılları arasında inşa ettiği Bodrum Kalesi’nin içinde. 1995’te Avrupa Özel Övgü Ödülü aldı. Kayralı Prenses Salonu, M.S. 7. yüzyıla ait Doğu Roma Batığı, Cam Batığı Salonu, Tektaş Batığı ve Amphora Sergilemeleri, ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken bölümler arasında.
İZMİR - ÇEŞME
Çeşme doğal güzellikleri ile olduğu kadar Çeşme tarihi yerleri ile de oldukça tercih edilen tatil yerlerinden biridir.Tarihi yerleri ile bir gezi yapmak isterseniz de çok fazla uzaklaşmanıza gerek kalmaz ve gezilecek yerler birbirlerine oldukça yakındır. Yani bu sıralar Çeşme tatili planlarsanız tarihi yerleri ile farklı bir gezi planı da ekleyebilirsiniz listenize. Çeşme’nin eşsiz güzelliklerinin bir arada olduğu muhteşem plajları ile bir Çeşme tatili keyfine elbette kimse hayır demez.
Gezilecek yerler içerisinde en başta tarihi yerleri yer alıyor elbette. Tarihi yerler arasında ilk sırayı alan ise Çeşme Kalesi’dir. Tarihi yerleri içinde deniz kıyısında bulunan Çeşme Kalesi ticaret ve savaş gemilerini kötü hava şartlarına ve düşmanlara karşı korumak amacıyla yapılmış.Tarihi yerleri arasında bu kale Osmanlı’nın izlerini taşır. Çeşme de gezilecek yerler içindeki bir diğer tarihi yerleri ise Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan Kervansaray’dır.Görülmeden gidilmemesi gereken yapılardan olan Kervansaray önceden yabancı tüccar ve yolcular için yapılmış günümüzde ise otele çevrilmiştir.
Çeşmeye gitmişken Club Familia Otelİ görmenizi,gezmenizi ve kalmanızı tavsiye ederim.Bu sıcacık otelin genel müdürü Konyalı hemşehrimiz Ruhat Ülgen Cengiz hanımefendi ve misafirperver personelinin sizleri memnuniyetle ağırlayacaklarından emin olabilirsiniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.