Kazım Öztoklu
Kazım Öztoklu

Konyanın Oksijen Deposu Doğanhisar

 

Doğanhisar M.Ö. 500 yıllarında Metyos adıyla kurulmuş. M.S.395 yılında Bizans İmparatorluğunun eline geçmiş M.S 704-708 yıllarında Emevi ve Abbasi ordularının taarruzlarına uğramış bu savaşlarda şehit olan Seyyid Ahmet’in mezarı Kızılışık Mevkisinde bulunmaktadır. 1071 Malazgirt Savaşına müteakip Selçukluların batıya yayılışları sırasında 1110 yılında Doğanhisar Türk hakimiyetine geçmiş. 
 

Şehrin adı Selçukluların arması DOĞAN kuşuna izafeten “DOĞAN KALESİ” olarak değişmiştir.Daha sonra Doğanhisar adını almıştır. Doğanhisar 1298 tarihinde Karaman Oğulları idaresine geçmiş Fatih Sultan Mehmet devrinde 1473 yılında Karaman Oğulları saltanatına son verilerek Osmanlı İmparatorluğuna katılmıştır. Cumhuriyet ten sonra 1957 yılında İlçe Merkezi olmuştur.

 
İlçe merkezi Sultan Dağlarının kuzey doğuya bakan eteklerinde kurulmuştur doğuda Ilgın İlçesine, güneyde Hüyük İlçesine, batıda Isparta İli, kuzey batıda Akşehir ilçesi ile kuzeyde Ilgın Argıthanı Kasabasına komşudur. Doğanhisar’ın yüzölçümü 519.5 km2 olup, denizden yüksekliği 1200 metredir. 

İzmir – Konya yoluna18 Km. Isparta yoluna40 Kmuzaklıkta asfalt yol ile bağlanmaktadır. Doğanhisar Konya İline122 Km, Akşehir İlçesine45 Kmuzaklıkta olup, Konya – Akşehir- Beyşehir ve Seydişehir İlçelerine günlük belirli saatlerde giden otobüslerle ulaşım sağlanmaktadır.

 
İlçenin batı ve güneyi dağlık olup, diğer kesimleri düzlüktür. İlçenin eteklerinde kurulduğu Sultan Dağlarının doğu yamaçları ormanlarla kaplıdır. İlçe merkezi Sultan Dağlarının kuzey doğuya bakan eteklerinde kurulmuştur. Konya'nın122 km. batısında bulunmaktadır.

Ayrıca engebeli arazinin yüksek kesimlerinde yaylalar bulunmaktadır. İlçede genellikle karasal iklim hüküm sürmekte olup, yazlar kurak ve sıcak, kışlar soğuk ve yağışlıdır. Yağışlar ilkbahar ve sonbahar olmak üzere 2-3 ay kadar devam eder.  İlçenin ekonomisi tarım, hayvancılık ve el sanatlarına dayalıdır.Yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler bağlarda üzüm, bahçelerde vişne, kiraz, elma, armut, erik ceviz, kayısı, haşhaş,şeker pancarı,arpa,buğday muşmula gibi meyveler yetiştirilmektedir. İlçenin tarım yönünden, vişne ve kiraz potansiyeli yüksektir. Şeker pancarı ve haşhaş gibi endüstri bitkileri de yetiştirilmektedir. İlçede hayvancılık önemli bir gelir kaynağı durumundadır. 

İlçe merkezi, kasaba ve köylerinde koyun ve keçi gibi küçükbaş at, eşek, sığır gibi büyükbaş hayvanlar ile tavuk, hindi, ördek, kaz ve tavşan gibi kümes hayvanları da beslenmektedir. Ayrıca arıcılık da gelişmektedir. Tarım ve taşımada at, eşek gibi hayvanlardan da yararlanıldığı görülmektedir.El sanatlarında ise testi yapımı önde gelmektedir.

 
İlköğretim Okulları,İmam Hatip Lisesi, Endüstri Meslek Lisesi, Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi,Anadolu Lisesi’nin yanı sıra 2002-2003 eğitim-öğretim yılında açılan Selçuk Üniversitesi Doğanhisar Meslek Yüksek Okulunda Muhasebe ve Vergi Uygulamaları programında 80 öğrenci , Bilgisayar Programcılığı programında 102 öğrenci, Bankacılık ve Sigortacılık programında 90 öğrenci, İşletme Yönetimi  programında ise  71 öğrenci eğitim görüyor. İlçede özel öğrenci yurtları ve pansiyonları mevcut olup, öğrencilerin barınmaları noktasında bir sorunla karşılaşmamaktadır.
 
İlçe halkı üniversite öğrencilerine son derece sıcak kanlı davranmakta olup ev kiralama gibi bir sorun ile yaşatmamaktadır.Üniversitenin kendisine ait bir yurt bulunmamaktadır. 

2008 yılında faaliyetine başlayan Doğanhisarlılar Kültür-Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği gerek festivaller gerek ise sosyal sorumluluk projeleri ile klasik dernek anlayışı dışında Doğanhisar’ı değişim ve gelişim açısından Konya’da faaliyet göstermektedir. 

 
Konya ve Türkiye genelinde birçok bürokrat,milletvekili ve üst düzey yönetici yetiştirmiştir.Yine bir Doğanhisarlı olan Ömer İZGİ 18.10.2000 - 03.11.2002 tarihleri arasında Türkiye Büyük Millet Meclisinin 22.dönem Başkanlığını yapmıştır.

Yine bir Doğanhisarlı olan Kemal MUTLU 14.01.2000 - 24.02.2003 tarihleri arasında Gençlik Spor Genel Müdürlüğü görevinde bulunmuş olup Doğanhisar’a çok amaçlı bir spor tesisi kazandırmış,spor ve sporcuya her zaman destek olmuştur.

2006 yılında temeli atılan Doğanhisar Meslek Yüksek Okulunu 15 ayda Doğanhisar halkı ve hayırseverlerin büyük katkısıyla 7'den 70'e herkesin el ele vermesi ile tamamlatan ve Doğanhisar’a kazandıran 11.dönem belediye başkanı Av Mehmet ÖZTOKLU’ya da Doğanhisar’a verdiği hizmetlerden dolayı teşekkür etmeyi unutmamak gerekir.

Konya, Akşehir, Seydişehir ve Beyşehir'den her gün belirli saatlerde midibüs ile seferler var. İlçeden Konya, Akşehir, Seydişehir ve Beyşehir istikametine haftanın her günü yapılan otobüs seferleri ile ulaşım rahatlıkla sağlanıyor.En azından yazın bir hafta sonunuzu Doğanhisar’a ayırmanızı mutlaka  tavsiye ederim.

Ve unutmadan, Doğanhisar’ın ayrı bir değeri olan hayatı boyunca hep sevgiden, barıştan,güzelden yana olan,kendini eğitime adamış ve bu yıl mart ayında elim bir kaza sonucu aramızdan ayrılan Hasan Gökyar’ı tekrar saygıyla anıyorum.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kazım Öztoklu Arşivi