
Müslümanların teknolojiyle imtihanı
Bu haftaya damgasını vuracak kelime teknoloji olacak. Nasıl yani diyebilirsiniz. Zaten hayatımızın bir parçası oldu bu teknoloji. Ona bağımlı bir hale geldik. O olmasa nasıl yaşabiliriz emin değiliz diyenlerden olabilirsiniz.
Tamam internet artık gerçekten inanılmaz bir şekilde girdi hayatımıza. Nerdeyse bir yaşam parçamız gibi onsuz bir şey düşünemiyor yapamıyoruz. Öyle ki normal yaptığımız her iş artık digital hale geldi.
Bunlar gerçeklerimiz. Dünyanın gerçeğini ise yarın göreceğiz. 14. IBF (Uluslar arası İş Formu) yarın Haliç kongre merkezinde. 14. IBF Kongresi ve 13. MÜSİAD Uluslararası Fuarı’na teknoloji damgasını vuracak.
Konu Müslüman işadamları ve teknoloji olunca şöyle bir durup bakalım. Daha önce yazmış olmalıyız ancak hep hatırlatmamakta fayda var şu rakamları.
İslam dünyasının dünya ticaretinden aldığı pay sadece yüzde 9. Buna doğal kaynaklar petrol doğalgaz dahil. Onları çıktığımızda rakam yüzde 4. Dünyanın yüzde 25’i Müslüman. Fakat dünya ticaretin sadece yüzde dördünü Müslümanlar yapıyor.
Uluslar arası iş formu, bu kısır ticaretin artması noktasına çok ciddi çabalar içinde. Geçtiğimiz 20 yılda bu oran çok daha düşük düzeydeyken şimdi bu rakamlara ulaştı. İslam Dünya’nın en prestijli iş buluşmasının devamında Müslüman işadamlarının işbirliğinde çok önemli gelişmeleri göreceğimize inanıyorum. Dolayısıyla İslam Aleminin birbirini tanıması ve ticaretini artırması çok daha kolay olacak.
Bu yılki konu başlığı teknoloji olunca gerçekten insan heyecan duyuyor. İslam Dünyası’nın öteden beri sanayileşmede geri kalmasının arka planında teknolojiyi yakından takip edememesi, gelişen yeniliklere ayak uyduramaması ve nitelikli beyinlerine sahip çıkmayıp bunları batıya kaptırması olarak gösterilir. Şimdi devranın döndüğü zamanı yaşamaya başlayacak mıyız acaba?
İslam Dünyası öteden beri en büyük eleştiriye muhatap olduğu konuya ciddi çözümler bulmak için buluşuyor. Üstelik bu buluşmaya Başbakan Tayyip Erdoğan’da katılıyor. Bu görüşmeler O’nun himayesinde yapılacak. Yenidünya düzeninde yeni teknolojiler önem kazanıyor. Rekabet gücünü artırabilmek için mutlaka teknoloji üretir duruma gelmeliyiz. Bu organizasyonda teknolojinin önemi ve paylaşılmasının tartışılması büyük önem arz edecek kanaatindeyim.
İş formundan sonraki günlerde ise CNR fuar merkezinde 13. Uluslararası MÜSİAD fuarı stantlarını 7-10 Ekim günlerinde ziyaretçilere açıyor. Bu fuara Konya’dan da 12 firma katılıyor ki, Anadolu’dan en büyük katılımı yine MÜSİAD Konya Şubesi gerçekleştiriyor.
O tarihlerde İstanbul’da olanlar için, teknolojiyle iç içe olanların mutlaka görmesi gereken CEBİT bilişim fuarı da var.Teknolojideki en son gelişmeleri görmek ve bilgilenmek için iyi bir fırsat bu fuar.
Türkiye, bu ekonomi ve teknoloji temposuyla bölgesine ışık vermeye devam ediyor. Bu iş formunda teknolojiyi kullanmakla ilgili acaba nasıl bir sonuç çıkacak. Temennimiz İslam Dünyasının hayrına olacak gelişmelere hızla karar verilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.