Lokman Koyuncuoğlu
Lokman Koyuncuoğlu

Konya ruhunu Avrupa'ya kim taşır?

    Aralık ayı böyledir. İlk haftasını gördükten sonra Konya’da hummalı çalışmalar başlar. 17 Aralık “Düğün Günü”ne göre planlanır çalışmalar. Bazı kuruluşlarında özel programları Aralık ayının temposu içine farklı bir renk katar.
    Örneğin hafta sonu Konya Sanayi Odası İSO ilk binde yer alan yılın başarılı kuruluşlarına ödül vereceği törene Tarım Bakanı Mehdi Eker, Başmüzakereci Egemen Bağış ve TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu birlikte katıldı. Her birinin önemli konu başlıklarında oldukça önemli mesajları vardı.
    Ev sahibinin mesajı bence başka bir anlam taşıyordu. KSO Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, ilk bin listesine bu yıl 34 firmanın girdiğini söylerken, sanki bu az ama gelecek yıllarda bunu 50-60 açıkarırız der gibiydi.  Zaten vurgulamak istediği konuda buydu   

    “KSO'nun yerel bir oda olmanın ötesinde küresel düşünen ve Konyalı sanayicileri uluslararası arenada temsil eden bir kuruluş olduğunu ifade eden Büyükhelvacıgil, ''Konya, Türkiye'nin küresel vizyonuna ve 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefine katkıda bulunmak için tüm gücüyle çalışmaktadır”

Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker’in bu hafta Konya’da bulunması ilginç bir rastlantıydı. Zira geçen hafta WikiLeaks belgelerinin birinde Tarım eski Bakanı Sami Güçlü ile birlikte ismi anılıyordu Bakan Eker’in. Gerçi Sami Güçlü o belgede geçen bilgilerin tümünü yalanladı, hatta bunların doğru olmasının mümkün olmayacağını da paylaştı.

Bakan Eker’in konuşmalarında üzerinde durmamız gereken önemli noktalar var. Türkiye’nin tarımsal üretim değerinin 23 milyar dolardan  56 milyar dolara çıkması, Türkiye tarımının dünyanın 8. büyük tarım ekonomisi olması, bu değerlerle AB’nin önünde yer alması, bilgileri insanın ruhunu okşuyor. Bu tamam da sonuçta halk mesela eti ucuz yemek istiyor. Bakan Eker’in bu konuda kanaatlerini ise Ak Parti Konya il teşkilatı ziyaretinde öğreniyoruz. 

Bakan Eker, küçükbaş hayvancılığı geliştirmek için Konya’yı merkez yapacaklarını söylüyor. Aslında çok mantıklı hatta gecikmiş bir proje bu. Tabi bu konuda ciddi raporlar hazırlayıp “Konya küçükbaş hayvancılık havzası” projesini ilk dile getiren Konya milletvekili Mustafa Kabakçı’yı da hatırlamamız gerekir.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun Türk ekonomisi bilgilendirmesi güzeldi, ekonomide daha ileride olmamız gereken fikri de. Bunun gerçekleşmesi için herkes üzerine düşeni yapmalı.

Devlet Bakanı ve Baş müzakereci Egemen Bağış’ın tüm konuşması bir yana söylediği bir cümle her şeyi anlatmaya yetiyor  “Avrupa'nın en büyük ihtiyaç duyduğu ruh, Konya ruhudur.”
 Bu cümleden yola çıkarak nasıl bir medeniyet ortaya koymak gerekiyor, nasıl bir bakış açısı geliştirmek gerekiyor çok net ortaya çıkıyor.
 İşte Egemen Bağış’ın Avrupa’yı tarif edip, Anadolu duruşunu ortaya koyduğu o hiç unutulmaması gereken cümleler “Konya'da filizlenen herkesi kucaklamak, tövbesini bin kere bile bozmuş olanlara yapılan davet 'kim olursan ol gel' diyen yaklaşım, bugün Avrupa'da vizyonsuzluk örneği ortaya koyan 'kim olursan ol yine git' zihniyetine sahip bazı Avrupalı liderlerin en çok ihtiyaç duyduğu ruhtur, Konya ruhudur.”
 Bence herkesin gıptayla dışarıdan baktığı bu ruha çok iyi sahip çıkmak, bu ruhun derinliklerini iyi öğrenmek herkes için şart.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Lokman Koyuncuoğlu Arşivi