Lokman Koyuncuoğlu
Lokman Koyuncuoğlu

Karaman'da Gül ve Dil bayramı

    Türkçe’nin Türkiye’deki başkenti olan Karaman bu yıl 732. Türk Dil Bayramı Etkinlikleri'ne yaptığı ev sahipliği ile yılın en uzun gününün en çok konuşulan şehri oldu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Karamdaki bu programa katılması ve Türkiye’yi iki haftadır meşgul eden imza tartışmalı belgeyle ilgili olarak “Türkiye şeffaf bir ülkedir. Bu şeffaflık içinde bir yanlış varsa hukuk yoluyla ortaya çıkar ve gereği yapılır.” Açıklaması her ne kadar gündemde öne çıksa da Cumhurbaşkanının Karaman ve Türkçe ilgili söyledikleri de oldukça önemliydi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Türkçe konusunda yaptığı itiraflar da üzerinde uzunca durulması gereken konulardandı. Mesela; “'Bugün Türkçe'yi kendi vatandaşlarımıza bile tam öğretemediğimiz maalesef bir gerçektir. Onun için hepimizin önce kendi dilimizi en güzel şekilde öğretme çabası içinde olmamız ve bunu başarıp, bitirmemiz gerekmektedir”  ifadeleri çok açık bir mesajdır.

    Öte yandan Türkçenin şuan ki durumu noktasındaki tahlilde kendimize özgüveni artıracak türdendi. İşte rakamlar; 28 ülkede Türkoloji enstitüleri, 98 ülkede Türkçe eğitim veren liseler, 9 ülkede Türkçe eğitim veren üniversiteler, Türkçe dünyanın dört bir yanındaki yaklaşık 300 milyon kişi tarafından konuşulan dil  ve Türkçede 600 binden fazla sözcük bulunuyor.

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün tam bir gününü Karaman’a ayırması, sanayisi, üniversitesi ve yerel yönetimleri ziyareti ve bu yerlerde şehirle ilgili uzmanlardan uzun uzun bilgi alması hızla gelişen Karaman’a ciddi bir doping oldu.

    Program sonu görüştüğümüz Karaman’ın genç, dinamik ve Türkçe sevdalısı belediye Başkanı Kamil Uğurlu, bu yıl ki dil bayramının seçim sonu hızla gelişen bir süreçte yapıldığını ancak Cumhurbaşkanı Gül’ün de takdirleriyle hatasız tamamladıklarını söyledi. Gerçektende böyle büyük çaplı bir programın Karaman ölçeğinde bu düzeyde gerçekleşmesinde ciddi katkıda bulunanlar olmuştur. Özellikle medya ilişkileri konusunda Başkan Uğurlu’nun yeni Basın Müdürü Hamdi Bağcı’nın hakkını teslim etmek lazım.

     Başkan Uğurlu’nun Karaman ve Türkçe ile ilgili o kadar ilginç ve güzel projeleri vardı ki, bir kısmını bizimle paylaştı. Örneğin, Karaman’da her gün sabah namazından çıkanlara saat 5 ila 7 arası çorba ikramı yapılıyormuş. Konya’da sabah Kapu Camiinden çıkanların para ile çorba içmek için sıra beklediklerini düşününce bu çok sosyal bir faaliyet oluyor haliyle. Diğer yemek konusu ise, Karaman’a giren ya da yanından geçen herkese polis! zoruyla pilav ikram edilmesi. Nasıl yani diyorsunuz. Bizde öyle dedik. Konya tarafından Karaman’a giriyorsunuz, girişte sizi ekipler durduruyor ve pilav ikram edip, yolunuza uğurluyor. Başkan kilo problemini bahane edecekler içinde çözüm bulmuş; onlara da bir kilogram bulgur ikramı var. Karaman’a gidip pilav yemeden dönmek yok bundan sonra.

    Asıl söyleyeceklerimiz  Başkan Kamil Uğurlu’nun Türkçe ile ilgili yapacakları. En çok ilgimi çeken, Türk dünyasındaki en büyük “Türkçe” müzesinin Karaman’da yapılacak olması. Türkçe olarak yazılmış, en eski ve yeni eserlerin sergileneceği müthiş devasa bir yapı bu. Hayali bile güzel, bakalım bitince nasıl olacak.

    Önemli ikinci Türkçe proje ise Türk dünyasındaki tüm belediyelere işyerlerine “Türkçe” isim konma tavsiyesi.  Türklerin işlettiği yerlerde Türkçe isim olur felsefesi gereği, her belediyeye bu karar gönderiliyor. Başka yerleri bilmeyiz ama Karaman’da Türkçe isim dışında tabela asan işletmelere ağırlaştırılmış cezalar kesilmeye başlanıyor.

    Bir şehir planlamacısı olan Kamil Uğurlu’nun Karaman’a belediye hizmetleri yanında, çok önemli bir şehirli duruş kattığı hemen ortaya çıkıyor.

 

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Lokman Koyuncuoğlu Arşivi