Lokman Koyuncuoğlu
Lokman Koyuncuoğlu

Kahire'de Konya farkı!

Bu yıl 13. düzenlenen İş formu toplantısı için geçen haftayı Mısır’ın başkenti Kahire’de geçirdik.

       
      Dünyanın yedi harikasından biri olması sebebiyle hemen herkesin görmek istediği piramitlerin cazibesi bir tarafa, Kahire dünyanın en kalabalık şehirlerinden biri.
22 milyon insan yaşıyor bu metropolde. İnanılmaz bir dağınıklık var. Ancak hayat kavgasız gürültüsüz, bağrış  çağrış devam ediyor. Birazda iklimin gereği oldukça yavaş, çok geç refleks gösteren bir halk Mısır’lılar. Tabi, farklı din ve ırktan pek çok çeşit insan var burada.

Piramitlerin cazibesi dedik ama, asıl görülmesi gereken Nil nehri. O kuru kıtayı baştan sona aşıp gelen, muhteşem nehir ve etrafına kattığı bereket çok daha fazla ilgiyi hak ediyor. Öyle sanıyorum ki, Mısır, bir güç gösterisi ve kibir nişanı olan piramitlerin saltanatından, dinamik ve görkemli Nil’e geçiş yaparsa bu, sosyal hayatında da yansıma bulacak.

Özetle Mısır halkı, geçmişteki zorla kullanılan piramit gücünü devam ettirmek yerine, herkesle paylaşımı tercih edecek Nil çekiciliğini yönelmeli ki, dünya ile daha çabuk entegre olsun. Özellikle de İslam Dünyasıyla. Piramit ölüm, Nil hayat demek. Daha açık nasıl ifade edilebilir ki?

Sosyal hayatla ilgili en anlaşılır tarifi böyle yapmayı uygun buldum. Sanırım tüm milletler için de bu geçerli; zira geçmişe takılı kalıp atalarınızı hep kutsayıp, günün gerçeklerini göremezseniz, bir süre sonra dünya sizi küçük bir ayrıntı olarak çizer, geçer.

    Gündemimiz iş formu olunca haliyle yoğun şekilde bu konuda temaslara şahit olduk. IBF’nin açılış konuşmalarının hepsi çok önemli mesajlar içeriyordu.

Kahire Ticaret Odası Başkanı Ali Mustafa Musa, her şeyi anlatan bir cümle kullandı “Bizler ahlak ve işbirliği üzerine kurulu organizasyonlar kurmalıyız”. Evet cümle bu kadar ancak hemen her şeyi anlatacak türden.

IBF Başkanı Erol Yarar, bu ahlak ve işbirliği konusunu açtı biraz. İslam dünyası toplam dünya nüfusunun %22’si, yüzölçümü ise dünyanın %28. Peki İslam dünyasının dünya ticaretinden aldığı pay ne kadar? Sadece %9. Buna doğal kaynaklarda dahil. Petrol doğalgaz vs. Onları çıktığımızda rakam %4. Dünyanın nerdeyse ¼ Müslümanların. Ancak ticaretin sadece %4’ü. İşin ahlak boyutunda da İslam dünyasının iyi bir notu yok. Bu konuya hiç girmeyelim.

 Peki İslam Dünyası kendi arasında nasıl bir işbirliği içinde. Sadece %16.Yani Müslümanlar toplam ticaretlerinin sadece altıda birini kendi aralarında yapıyorlar. Komik değil mi? Hem de çok komik. Sadece Türkiye İslam dünyasında ortalamanın üstünde o da %20.

Durum kötü yani. Aslında o kadar karamsar olmamak lazım. Çünkü dünyanın en dinamik nüfusu İslam Dünyasında. Tek problem bu dinamik nüfusu iyi bir eğitimden geçirip, inançlarına sadık bir topluluk yapmaktır. Sonrası zaten gelir.
O sonrasını Ezher Şeyhi Seyit Tantavi’den duymak isterdik aslında. Sanırım bulunduğu konum itibariyle çok hümanist “kardeşçe” bir mesaj vermeyi tercih etti. Bu konularda siyasal iktidarla birlikte halkın sesi olan din adamları da önemlidir. Beklentim O’ndan böyle bir mesaj duymaktı, gerçekleşmedi.
 
MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan’ın çok iyi hazırlanmış mesajı, Bakan Zafer Çağlayan’ın biraz duygu yüklü birazda dostluğu kışkırtan konuşmaları zaten gazetelere haber oldu. Onlar, işlerini çok iyi yaptılar da. Mısır bu işi Türkiye kadar önemseyememiş. Yukarıda dedik ya belki iklimsel bir durumdu bu belki de tarihsel.

 

      İşin en afilli hareketini pek çok işte olduğu gibi yine Konya yaptı. Düşünün, bu toplantıya Türkiye’den 250 kişi katılıyor, Konya’dan 100 kişi. Hem de kendi tuttukları özel uçakla Kahire’ye çıkarma yapıyorlar. KTO yönetiminin Konya’dan uçak kaldırması takdir edilecek bir hareket. Programdaki tek vekilde Konya’dan Kerim Özkul.Orada iş görüşmeleri, bağlantılar ve gezilerde özel beceriyle yapılmış girişimler. Hem de sonuç alan iş bağlantıları. Yani Konya, Kahire’de bile farkını çok net gösterdi.  
 
     Bu toplantılar düzenli olarak bir yıl İstanbul, bir yıl başka bir İslam ülkesinin bir şehrinde yapılıyor. 2010’da İstanbul’a yapılacak toplantıdan sonra 2011’de IBF’e Konya talip olmalı. Nasıl olsa bu işi en iyi Konya yapıyor.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Lokman Koyuncuoğlu Arşivi