
Enerjik olalım!
Dünya’da önemli savaş sebeplerinden biridir, enerji. Türkiye’nin etrafında olup biten bu kanlı oyun için de aynı gerekçeyi gösterebiliriz. Bu konuda hemen her ülke alternatif enerji arayışında bulunuyor, dolayısıyla tahmin edilmeyen enerji işbirlikleri kuruluyor.
Enerji konusunda Konya’ya oldukça sevindirici bir haber aldık. Konya Sanayi Odası tarafından yürütülecek Konya Bölgesel İnnovasyon Merkezi’nin protokolü imzalandı. İmza töreninde Konya’ya önemli ve yeni bir müjde de Vali Doğan verdi. Vali Aydın Nezih Doğan, Karapınar’ın Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi kurulması ile ilgili Bakanlar Kurulu kararının Resmi Gazete’de yayınlandığını söyledi.
Bu konuyu daha önce birkaç kez görüştüğümüz Vali Doğan’ın hassasiyeti ve bu bölgeyi Konya’ya kazandırma çabası beni çok etkilemişti. Ayrıca Vali Doğan’ın kurduğu bir cümle dikkatimi çekmişti. “Konya, Türkiye’nin yeni yapılanmasına kendisine uygun rolü çizebilmeli. Artık kimse Konya’ya sadece bir Anadolu şehri olarak bakamaz. Konya kendisine öyle bir pozisyon belirlemeli ki, coğrafi ve sosyo-ekonomik yapı itibariyle tabiri caizse şehirler algılayışında bir üst segment gruba dahil olmalı.”
Dünkü toplantıda da Vali A.Nezih Doğan, Konya’nın artık sıradan bir sanayi şehri olmadığını hatırlatarak şunları söyledi; “Karapınar’ın Enerji İhtisas Endüstri Bölgesinde 60 milyon metrekarelik alanda Konya ekonomisi için enerji üretilecek ve istihdam sağlanacak. Ayrıca bu gelişme, Konya ekonomisinin yeni teşvik sistemi kapsamında kendisini yenilemesi için de bir manivela görevi yapacak. Konya artık insan kapasitesi, sanayideki üretim gücü ve üniversiteleri ile sıradan bir sanayi şehri olmaktan çıktı” Gerçekten de Konya kendi gücünü daha iyi görüp, dünyanın gittiği yönü algılayıp, Türkiye’de rekabet edeceği şehirlerle arayı nasıl açacağını şimdiden iyi planlamalı.
Cuma akşamı MÜSİAD’da ki programa konuşmacı olarak katılan Onur Serakibi’nin gündemi de enerjiydi. Aslında o bir vergi müfettişi olmasına rağmen enerji konusundaki tespitleri daha dikkat çekiciydi. Serakibi, Türkiye’de cari açığının en büyük sebebinin yüksek enerji ithali olduğunu, bu sebeple hemen nükleer enerjiye geçmemiz gerektiğini söylerken son cümlesi “Nükleer tesisleri kurarsak artık bizi kimse tutamaz” oldu.
Konya’nın enerji konusunda duayen isimlerinden olan M.Ali Korkmaz ile Onur Serakabi’nin bu konuda birkaç saat süren “derin enerji” sohbetine şahit olunca, benimde enerji literatürüm gelişti.
Petrol ve doğalgaz fakiri bir ülke olsak bile, yenilenebilir enerji kaynakları potansiyeli yüksek bir ülkeyiz. Bunu bilen ve fırsatları değerlendiren birileri çıktıkça Türkiye rahatlayacaktır. Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi işte bunlardan biri. İnanıyorum ki Konya bu fırsatı iyi değerlendirecektir.
Dışa bağımlılık sadece enerji boyutunda da değil ülkemizde malum. Savunma sanayinde de ciddi bir bağımlılığımız var. Bu konuda Konya sanayisi çok güzel işlere imza atıyor. Konya OSB’de faaliyet gösteren Motus Grup, Konya’da denizaltı üretimi yapabilecek firmalardan biri. Yönetim kurulu başkanı Hıfzı Soydemir, Türkiye’nin satın aldığı tankların parçalarının yüzde sekseninin Konya’da temin edilebileceğini, aynı şekilde bir denizaltının büyük bir bölümünü Konya sanayisi yapabilecek güçte olduğunu ifade ediyor. Kendilerinin de denizaltı üretimi konusunda özellikle krank ve ağır aksamları noktasında ciddi mesafeler aldıklarını söylüyor. Konya enerji ve savunma sanayinde çok önemli sıçrama içinde. İnşallah bu konuları öncelikli gündemimiz olarak tartışmaya devam ederiz.
ERCAN TAŞTEKİN’E YENİ GÖREV
Konya’nın yetiştirdiği önemli emniyet mensuplarından Ercan Taştekin, Bingöl Emniyet Müdürlüğüne atandı. Gerçekten sonuna kadar hak edilmiş bir görev. Taştekin, emniyet içinde çok önemli işlere başarıyla imza atmış biri. Bu haberi, Afyon’daki patlama günü duyunca Twitter’da paylaştığım cümle şöyleydi;
Bu acı günün güzel haberi; “Ercan Taştekin Bingöl emniyet müdürü oldu” Taştekin, Türkiye'nin acılarını bilen ve hep gideren biridir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.