Lokman Koyuncuoğlu
Lokman Koyuncuoğlu

Bir Konya gerçeği....

 

            Ocak ayı genel kurullar ayıdır. Pek çok STK yeni dönem seçimlerini bu günlerde yapıyor. MÜSİAD Konya Şubesi de hafta sonu 19. genel kurulunu yaptı. Evet 19 yılı bulan köklü bir STK oldu artık MÜSİAD.
            Türkiye’ye yeni bir ekonomik model ve duruş sağlayan derneğin Konya’ya kazandırdıkları da çok önemli.Son çeyrek yüzyılda Konya’nın büyümesi ve gelişmesinde en önemli aktör MÜSİAD oldu. Yaptığı değerlendirme ve raporların şehrin menfaatlerine objektif bir bakışla yapıldığı, tek başına kimsenin yanında veya karşısında olmayan bir duruş sergilendiği ortak kabulü de, güvenilirliğini daha da artırıyor.

    Cumartesi günkü genel kurulda, MÜSİAD’ın ikinci dönem başkanı Hasan Angı, 28 Şubat’ın zor şartlarında sanayicimize yerli bir bakış milli bir duruş kazandırdık diyor. İşte bu bakış şimdilerde Türkiye’nin büyük yükünü çeken Anadolu sanayicisinin geldiği yeri gösteriyor.

    Kurumun üçüncü dönem başkanı Ziya Özboyacı hep bir konunun altını çiziyor. “MÜSİAD gençlik teşkilatını kurarken yeni neslin, dünyanın gittiği yönü görerek şirketlerine daha çok sahip çıksınlar, rekabete bugünden hazır olsunlar istedik.Şimdi aile şirketlerimiz daha güçlü, çünkü insana yatırıma kendimizden başladık.” Derken 2023 Türkiye’sinin işaretlerini veriyor.

    MÜSİAD dördüncü dönem başkanı Selçuk Öztürk, “MÜSİAD büyürse Konya büyür, Konya büyürse Türkiye büyür, Türkiye büyük olursa, emperyalist güçler İslam coğrafyasını yağmalayamaz. Türkiye’de 2001 krizi olmasa ABD Irak’a giremezdi. Şimdi güçlü bir ülke olduğumuz için, istediklerini yapamıyorlar”  derken konuyu özetliyor aslında. Ekonomik olarak güçlü olmazsanız, dünyada size söz söyletmezler. Bunun en iyi örneği; Kuzey Afrika’da etkinliğimiz artınca Fransa’nın çirkin bel altı karşı hamleler yapması.

Şimdiki başkan Aslan Korkmaz’ın konuşmasında Konya ile ilgili dikkat çektiği hususlar çok önemli.

Başkan Korkmaz, 2005 yılında hazırladıkları raporda o zamanki teşvik sistemini eleştirdiklerini, Konya o teşvikten faydalansa şimdi 2 milyar dolarlık ihracat rakamlarına ulaşılabileceğini söylüyor. 2009 teşvik yasası ile 1,2 milyar doları bulduk derken, tespitinin doğruluğu net ortaya çıkıyor. Yine o günlerde KOP’un sadece sulama yönü değil, idare yönü de olsun istediklerini, KOP idaresini ta o günden telaffuz ettiklerini, yakın zamanda ancak bunun gerçekleştiğini hatırlatıyor. Hızlı tren ve duble yollar aynı şekilde.

Şimdi de 2023 Türkiye’sine Konya’nın 15 milyar dolar ihracatla katkı sağlaması için Lojistik Merkez ve Mersin demiryolunun acil tamamlanması gerektiğine vurgu yapıyor. Geçmiş söylediklerine bakınca Aslan Korkmaz’ın son söyledikleri önemsenmeli ve acil olarak gündeme alınmalı.
    O akşam Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek gerçekten önemli açıklamalarda bulundu. Bunun sebebi O’nun da MÜSİAD’ı etkin bir kurum olarak görmesinden olmalı. Zira konuşmasında Başkan Akyürek bir model şehir olarak Konya’nın dünyaya açılmasında MÜSİAD’ın önemine işaret ederken, “Bugün oda ve STK'larla kavgasız bir Konya'yı yürütüyoruz.” cümlesi dikkatlerden kaçmadı.

Genel Başkan Ö.Cihat Vardan’ın Konya’yı övgü dolu sözlerle anlatması elbette gurur verici ancak MÜSİAD’ın gönül insanı yetiştirmesine atıf yapması ve bu insanların ülkeye hizmette yarışıyor olmalarına vurgusu çok daha önemliydi.

Şehrinin sosyal,siyasal,kültürel ve zaten ekonomik bakışına yön veren MÜSİAD’ın 20. yıla hızla ilerleyen süreçte sağlayacağı katkılar çok daha fazla olacaktır ve olmalıdır. Yeni Türkiye’nin vizyonu MÜSİAD gibi kurumların objektif çalışmaları ile daha çok nitelik kazanacak ve taçlanacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Lokman Koyuncuoğlu Arşivi