
Başkan! Hadi bize anlatsana
Gündemimiz 31 Mayıs olunca, 29 Mart yerel seçimler yıldönümü unutmuştuk. Selçuklu Belediyesi “100’ümüzün akıyla” programıyla geçtiğimiz bir yılda neler yaptığını ortaya koydu.
Hemen, başta, ilkin şunu söyleyelim ki, Konya uzun yıllar siyaset sahnesinde başarılı hizmetler verecek birine sahip oldu. Selçuklu Belediye Başkanı U.İbrahim Altay, hemen her kesimin takdirini alan önemli işlere mütevazıca imza atan bir başkan. İlk bir yıllık performansı, siyasi duruşu, halkla teması, ekip arkadaşları, iş tutuş biçimi, nezaketi ve tabiî ki samimiyeti, Konya için eğer isterse çok uzun yıllar bu alanda hizmet etmesi için yeterli ölçüler.
Bugünlerde futbolla oturup kalktığımız için, o tabirle söyleyeyim o zaman; Konya alt yapıdan iyi bir siyasetçi yetiştiriyor. Şimdilik değeri Anadolu düzeyinde, ancak kumaşı Ankara kokuyor. Bekleyelim, görelim ancak ben inanıyorum ki, U. İbrahim Altay bu performansıyla hem Konya’ya hem de Türkiye’ye önemli hizmetler verecek.
Başkan Altay ve ekibinin özenle hazırladıkları 100 akı programında Selçuklu’nun son bir yılını dinleme fırsatı bulduk. Belediyecilik anlamında iyi bir gelenekten gelen Konya’nın ve Selçuklu’nun fiziki ve sosyal belediyecilikte önemli bir eksiği görünmüyor. Yeşil alanı artırma, çocuk oyun alanları, hanımlar lokali, muhtar ofisleri, umut evleri engelli destek merkezi gibi ekstra işlerde zaten Selçuklu’nun öne çıktığı konular.
Selçuklu’nun bence çok öne çıkması gereken iki husus var. Bunlar spor ve kültür. Geçen hafta bahsetmiştik, Kılıçarslan, Alaaddin Keykubat’ı anıp, Konya kendi sultanlarını da bilmeli diye.
Özellikle bu günlerde Süleyman Şah, Kılıçarslan, Melikşah, Rükneddin Mesud, Gıyaseddin Keyhüsrev, İzzeddin Keykavus, Alaeddin Keykubad gibi Selçuklu Sultanlarını yakından tanımaya ve tanıtmaya ne kadar çok ihtiyacımız var.
Selçuklu Belediyesinden beklenen, şehirlerine isim veren bu medeniyetin kurucu ve koruyucularını başta tüm öğrenciler olmak üzere, şehir sakinlerine her yönleriyle tanıtacak etkinlikler yapmak, kitaplar bastırmak olmalı. Haçlı seferlerine karşı koyan bu sultanların Osmanlı’nın temellerini nasıl oluşturduğunun arka planı anlatılmalı. Başkan U.İbrahim Altay ve ekibinden Selçuklu Sultanlarının hikayelerini bekliyoruz.
Selçuklu Belediyespor 2500 lisanslı sporcusu ile önemli bir spor kulübü. Ancak faaliyet branşlarına baktığımızda bunların çoğunluğunun dövüş sporları olduğu hemen fark ediliyor.
Açıkçası çağdaş dünya bu dövüş sporlarından kopuyor. Rakibini dövmek üzerine olan şey kavga olabilir spor olmaz. Yeni nesil spor felsefecileri böyle düşünüyor, bende bu görüşe katılıyorum. Sporcu dediğin takım oyunun bir parçası olarak bulunup, ortak hareket mekanizması içinde görev alır, ya da bireysel sporlarda kendine hedefler koyar. İyi dövmek (buna savunma dense bile) hiçbir zaman iyi bir hedef olmaz.
Biraz önce Kılıçarslanı, Selçuklu Sultanları savunurken, şimdi dövüş sporlarına neden şaşı bakıyorsun diyebilirsiniz. Evet Kılıçarsalan sultanımızdır ve muhtemelen iyi silah kullanıyordur. Eskrime, atıcılığa, biniciliğe varım. Ancak dövüş sporlarına şerhim var. Selçuklu Belediyespor ayrıca popüler spor dallarında da ortalıkta pek yok.
Örneğin Selçuklu’nun 63 ilden büyük olması hep söyleniyor, ancak Kepez Belediyespor gibi Basketbol 1. ligde mücadele edecek bir takımı yok Selçuklu Belediyespor’un. Selçuklu’nun ismi böyle bir takımla her yerde duyurulabilir. Çok önemli sporcular yetiştirilebilir. Şehrin büyüklüğü nitelik anlam kazansa bile içi doldurulmayan nitelik fayda sağlamaz. Özellikle üniversite yoğunluğunu da düşünüldüğünde Selçuklu’nun sporcu üretim merkezi olması gerekir.
Başta dedik ya, alt yapıdan iyi siyasetçiler çıkaran Selçuklu, sporda da bu konuda üzerine düşeni yapmalı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.