
Acı Temmuz
Bu günlerde siyaset gündemin ana teması olsa da diğer konularda oldukça önemli.
Terör örgütü farklı gerekçeler sunsada Başbağlar olaylarını yaptığını kabul etti. Bu günlerde hukuk devleti olma yolunda ciddi adımlar atan Türkiye’de bazı aydınların Madımak olaylarını anmaya gösterdiği özeni Başbağlar’a göstermemesini ibretle izliyoruz. Oysa şimdilerde geçmiş bütün kirli işleri deşifre olmaya başlayan derin yapılanmaların amacının ciddi bir alevi-sünni çatışması tertipledikleri bu iki olayla apaçık görünüyor. Madımak olaylarını kınayanların Başbağlar olaylarına kayıtsız kalması, bu iki olayı kurgulayan zihniyetin tamda ulaşmak istedi sonuçtur. Bunu unutmayalım.
Başka bir kanlı Temmuz olayları da Bosna Hersek’in Srebrenitsa şehrinde yaşanmıştı.BM barış gücünün Hollandalı komutanının 25 bin nüfuslu şehri, silahsız Sırp kasabı Ratko Miladiç’e teslim ettiği acı dolu günlerdir. Bir hafta süren katliamda 10 binin üstünde Boşnak Müslüman Avrupa’nın göbeğinde savunmasız bir şekilde katledildi.
İşte bu acı olayın anısına, II. Dünya savaşından sonra Avrupa'da yaşanmış en büyük soykırım bu sene Türkiye'de kınanacak. Resmi rakamlara göre 8372 kişinin katledildiği soykırımın anısına 8372 çift ayakkabının toplanması amaçlanıyor. Başta Genç Boşnaklar Derneği olmak üzere çeşitli sivil toplum örgütleri bu önemli kampanyaya destek veriyor.
Konya, Bosna Hersek’in acısını yüreğinde hisseden ve o tarihlerde en büyük destekleri veren şehirlerin başında gelir. Şimdi, Avrupa’nın ortasında insanlık namusunun son dönemlerde en hoyratça kirletildiği Srebrenitsa soykırımını unutmamak unutturmamak için bu sivil kampanyaya destek vermek gerekiyor.
Bosna Hersek’in Konya’da fahri konsolosluğu var. Ercan Uslu Bosna Hersek Konya fahri Konsolosu. Birkaç gün içinde tamamlanacak bu kampanya için ayakkabı niteliğini kaybetmemiş yeni olması gerekmeyen ayakkabılarınızı Konya konsolosluğuna ulaştırabilirsiniz.Detaylı bilgi için; http://www.8372.org/
5 Temmuz günü başka bir acı olay ise Çin’de gerçekleşti. Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin başkenti Urumçi'de Çin ordusu tarafından 156 Uygur Türk öldürüldü, 1080 kişi yaralandı. Çin yönetimi yıllardır baskı uyguladığı Sincan Uygur Özerk bölgesinde 2009 5 Temmuz'unda katliam başlattı. Yıllardır baskılara maruz kalan Müslüman Uygur Türkleri ile Han Çinlileri arasında çatışma çıktı. Uygurlara müdahale eden polis, kalabalığın üzerine rastgele ateş açınca 156 kişiyi katletti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.