
Made in Konya
Eskiden dost başa düşman ayağa bakar denirdi. Şimdi ayağa bakanlar marka bir ayakkabı giyiyor musunuz diye süzüyordur sizi, rahat olun.
Giydiğiniz ayakkabıyı Konya’dan satın aldıysanız çok daha rahat olabilirsiniz, büyük ihtimal önemli bir markaya üretim yapan Konyalı firma üretmiştir o ayakkabıyı. Siz 50 liraya almış olsanız da o ayakkabının markalı satış fiyatı en 200 liradır.
Ali Deresoy, Konya ayakkabıcılar dernek başkanı. Hasan Uzman ise Oda başkanı. Şimdilerde bu ikili Konyalı ayakkabıcılara katkı sağlamak için büyük çaba içindeler. Geçtiğimiz hafta açılan ayakkabı fuarında TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu çok önemli konulara değindi. Konuşmanın birinci önemli noktası şu; “Dünyanın gittiği yönde, güç birliği şart, çok üretip, çok alıp satıp, çok hareket sağlayacaksınız.” Konya için bu temenni güzel ancak uygulanabilirliğini tartışabiliriz.
İkinci önemli nokta ise markalaşma. Hisarcıklıoğlu bir tekstil firmasından örnek verdi ama oradaki herhangi bir ayakkabıcı da aynı durumda. Kendi ürettiği ayakkabının 8-10 kat fiyatla satıldığına hep şahit oluyor zaten.
Konya Ayakkabı sektörü ile ilgili ilginç ve etkileyici rakamlar çıktı karşımıza.Konya’da faaliyette bulunan ayakkabıcı esnaf sayısı bini bulurken, sektöre (bir kısmı kayıt dışı olsa da) 10 bin kişi çalışıyor. Dolaylı yoldan Konya’da 50 bin kişi ayakkabıdan ekmek yiyor.
Konya yıllık 40 milyon çift ayakkabı üretebiliyor, bu yönüyle Konya erkek ayakkabısında Türkiye ikincisi, bayan ayakkabısında ise 4. sırada.
İstihdam sıralamasında ise Konya’da tarım ve otomotiv yan sanayiden sonra en çok istihdam sağlayan 3. sektör konumunda ayakkabıcılık.
Türkiye’de ayakkabı nerelerde derseniz. Yıllık 210 milyon çift ayakkabı üretiyor ülkemiz. Yani her Türk vatandaşı yılda 3 kez ayakkabı alıyor. 2009’da ihracatı 40 milyon, ithalatı 38 milyon çift olmuş. Bu yılın ilk çeyreğinde ise ihracatta %45 lik bir artış var.
Türk ayakkabıcılığı kendini tüm dünyada kabul ettiriyor artık. En son mayıs ayında Avrupa Ayakkabıcılar Konfederasyonun toplantısı İstanbul’da yapılırken, sekörün ileri gelenleri ve konfederasyon başkanının Türk ayakkabısı ile gurur duyuyoruz ve artık ayakkabılarda “Made in Turkey” arıyoruz sözleri gelinen nokta açısından heyecan verici.
Türkiye açısından durum güzel. Peki Konya açından nasıl görünüyor ortam. Açıkçası bu önemli değerlerle, beceriyle, yetenekle henüz kendi markası oluşmamış bir Konya, içimizi acıtıyor.
Öyle ya, siz yirminin üzerinde markaya fason üretim yapacaksınız, herkes sizi tasarım, standart ve kalite anlamında takdir edecek, çok yetenekli ustalarınız, becerikli kalfalarınız bulunacak ama sizin ürettiğiniz aynı ayakkabı marka vurunca 300 lira, kendiniz satınca 50 lira olacak. Ve siz Aykent’te karın tokluğuna yaşamaya devam edeceksiniz, bu işte bir terslik yok mu?
Konya Ayakkabıcılar Derneği Başkanı Ali Deresoy bu tersliğe çözüm bulmak için Konya’da tüm ayakkabıcı esnafını temsilen, önemli işler yapmak için kolları sıvadıklarını söylüyor.
Önemli işlerin başında tek tek yapılamayacak işleri bir bütünlük içinde yapmak. Bu markalaşma konusu böyle. Pazarlama, sunum ve reklamla daha geniş kitlelere ulaşarak Konya Ayakkabısının kalitesini herkese göstermek. Birde Avrupa’da olduğu gibi kümelenme modeli ile çok ciddi tasarruflar yapmak bilgi paylaşımında ortak hareket etmek.
Birde şehrin tanınmış simalarının Konya ayakkabısı giymesi ve giydiği bu ayakkabıyı herkese kasıla kasıla anlatması lazım. Mesela iki vekil arasına şöyle bir konuşma geçebilir; “Sen İstanbul’da o ayakkabıya 300 lira ödemişindir, bizim arkadaşlar aynısı yapıyor, hem de çakma değil gerçek, bize de 50 liraya veriyorlar. Gerçi biz 100 liraya satın diyoruz ama…”
Marka önemli, yeni dünyanın artık vazgeçilmezi. Dün açıklanan Türkiye’nin en büyük 500 şirketi arasına Konya’dan 8 firma girdi. Geçen yıl bu sayıyı yediydi. Özel sektördeki gelişme Konya açısından umut verici. Hem sayının artması hem de sıralamanın daha üstlere çıkması sevindirici. İkinci 500’e de en az 20 firmanın girmesini bekleyelim. Bakalım ne çıkacak sonuç.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.