Lokman Koyuncuoğlu
Lokman Koyuncuoğlu

Konya yollarında son durum

Türkiye’de bölünmüş yollar yapılmaya başlandığı 2003 tarihinden beri Konya’da önemli bir tartışma konusuydu duble yolların durumu.

Malum çok geniş coğrafyada olunca Konya, duble yolları da kamuoyu tarafından hep gündemde oldu. Çoğunlukla bu yollarda Konya’nın istenilen düzeyde olmadığı yönündeydi bu eleştiriler.

Konya merkezli Karayolları 3. Bölge Müdürlüğü hem bölgede hem de Konya’da son yıllarda çok tempolu bir çalışma içinde. Bu konuyla ilgili Karayolları 3. Bölge Müdürü Haşmet Oğuzalp, bize önceki gün kapsamlı bir bilgi sundu.

Tabi konu bölünmüş yol olunca hem soracaklarımız hem de alacağımız cevaplar oldukça önem taşıyordu. Haşmet Bey, hem mütevazı kişiliği hem de bu konuya hakimiyeti ile oldukça tatmin edici cevaplar verdi bize.

Öncelikle duble yollarda Konya’nın durumu ne sorusunun cevabı ile başlayalım. Konya’nın 2003 yılı başı itibariyle toplam bölünmüş yolu159 km. iken, 2003-2010 arası yapılan bölünmüş yol651 km.ye  ulaşmış. Yani 2003 sonrası Konya’ya cumhuriyet döneminde yapılanın 4 katı kadar bölünmüş yol yapılmış.

Tabi yollar Türkiye’nin her yerinde yapıldığı ve hükümetin en önemli icraatlarından biri olduğu için, asıl soru Konya toplam yapılan yolların neresinde? Şehirlerin kıyaslamasında Konya nerede?

Bunun cevabı da Konya açısından tatmin edici. Haşmet Bey’in verdiği bilgiler çerçevesinde proje kapsamında Türkiye’de gerçekleşen bölünmüş yol oranı %69,4. Konya’nın ise bölünmüş yol gerçekleşme oranı %75. Evet, Konya 2010 yılı itibariyle bölünmüş yollarda Türkiye ortalamasının üstüne çıkmış durumda.

Haşmet Oğuzalp’in işaret ettiği ve geçtiğimiz günlerde de Konya kamuoyunda tartışılan diğer bir konu ise Konya’nın bölünmüş yollar sıralamasında bulunduğu 37. sıra ile ilgili. Gerçekten de bu bilgide bir eksiklik yok. Ancak bir düzeltme yapmak gerek. Konya’nın acil eylem planında bölünmüş yol uzunluğu 868 iken mesela, Hakkari; 13, Kilis; 30, Tunceli; 35, Ardahan 41, Yalova;49 km. Hal böyle iken Konya’nın kıyası kendisiyle makul olan şehirlerle yapmak, yani proje uzunluğu500 km olan şehirleri kapsamalı.

İşte bu şehirlerle yapılan kıyaslama; Konya868 km projesinin651 km. si tamamlanmış, yani %75’lik kısım. Sivas 788’de468 km ile yüzde 59, Erzurum, 761’de 386km ile yüzde 50, Antalya, 576’da361 km ile yüzde 62, İzmir 517’de341 km ile yüzde 66. Bu kategoride Konya’nın üstünde yer alan tek şehir Ankara, 680’de564 km ile yüzde 83.

Haşmet Bey’in söylediği önemli bazı satırbaşları;

-Karayolları 3. Bölge Müdürlüğü (Konya) en fazla bölünmüş yolu yapmıştır;998 km.

-2010 yılı çalışmaları içinde Konya- Afyon, Konya-Ereğli, Konya-Karaman ve Konya- Aksaray yollarının tamamlanacaktır.

Bakanlığın ayırdığı bütçede bir problemin olmadığına dikkat çeken Oğuzalp, Konya için 2010 yılında 80 trilyon (80 milyon) liralık bütçenin olduğu ve her yolu bitirecek güçleri olduğuna vurgu yapıyor.

Konya'da yollarla ilgili en önemli aksaklığın çok düşük fiyatla işe giren müteahhitlerin, işin içinden çıkamayıp, ihalenin iptal olmasıymış. Böyle durumda yeni ihale süreci ortalama 6 ayı aldığı için bir sezon geçiyor. Bu ise özellikle Karaman ve Aksaray bağlantılarının gecikmesinin önemli sebebi olmuş.

Ne diyelim. 2010 yılında (Seydişehir dışında, bu yolda 2011 de bitecek) tüm bağlantıları tamamlanmış bir Konya bizi bekliyor. Umalım ki bir sapma olmasın.

  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Lokman Koyuncuoğlu Arşivi