Lokman Koyuncuoğlu
Lokman Koyuncuoğlu

Cumhurbaşkanı Gül Konya'ya nasıl bakıyor?

        Konyalı gazeteciler olarak Ankara ziyaretlerimiz sürüyor. Meclis Başkanı M. Ali Şahin ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’ten sonra hafta içi Cumhurbaşkanımız sayın Abdullah Gül Konyalı gazeteci heyetini kabul etti.
    Bu görüşmenin gerçekleşmesinde büyük katkısı olan ve o gün bize eşlik eden Konya vekilleri Sami Güçlü ile Hasan Angı ve Orhan Erdem’i bu vesile ile analım.
    Devletin tepesi beklediğimiz gibi oldukça resmi bir yer, ancak Cumhurbaşkanı Gül, halkın içinde gelen biri olarak, halkına güven veren bir duruş sergiliyor. Söyledikleri ile oldukça samimi davrandı Konya heyetine, özel sayılabilecek konuları paylaştı bizlerle. Bizim sayın Cumhurbaşkanına anlatacak çok konumuz, O’nun da bizi dinleme isteği vardı. Çok memnuniyet verici bir kabuldü bu bizim için. Uğurlamadaki tebessümü görünce Sayın Cumhurbaşkanı içinde aynı memnuniyet anlaşılıyordu.
    Görüşmenin içerik kısmı da, beklediğimizin ötesinde bir sıcaklıktaydı. Sayın Abdullah Gül’ün hayatında Konya, önemli dönüm noktası olan bir şehir. Bu bağlamda Konya’yı hem çok önemsiyor hem de çok iyi takip ediyor.

Ziyaret esnasında Konya ile ilgili önemli sorulara muhatap oluyoruz.  İşte onlardan bazıları; Konya’ya yılda kaç turist geliyor? Bunun ne kadarı yabancı turist? İlk 500’de, İlk bin de kaç firmanız var? Kaç yerel gazeteniz var, yerel TV sayısı ne, gazetelerin tirajları kaç? Yabancı sermayeli şirketleriniz var mı?

Başka şehirlerle karşılaştırdığında Konya’ya ayrı bir konum biçiyor. Mesela sanayi kültürü konusunda Konya’yı, Kayseri’nin bile önünde görüyor. Yurt dışı fuarlarında en çok Konyalı firmaları gördüğünü ifade ediyor. Bunu da Konya’daki sanayi kültürünün, temellerin çok sağlam çok güçlü olmasına, birden zengin olmaya değil, alın teriyle çalışıp, çok önemli tecrübelerle kazanılmasına bağlıyor. Konya’da “gerçek sanayi” var. İşte bu sanayideki sağlam temeller, deprem boyutunda olan “holdingler krizi”ni Konya’nın küçük sıyrıklarla atlatmasına sebep oldu diyor Cumhurbaşkanı Gül.

Konuşmanın ana teması da aslında Konya’nın, Türkiye’de az örneği olan bir sanayi şehri olması üzerineydi. Gazetecilerle bunları konuşan Sayın Cumhurbaşkanı, Konyalı sanayicilerle görüşmesinde nasıl tespitler ve iltifatlarda bulunur doğrusu merak ediyorum. Bu arada, en kısa zamanda bir Konyalı sanayici heyeti, bu ziyareti gerçekleştirmeli. Konya’nın sanayi bağlamında önemli sorunlarının iletilmesi, devlet kaynaklarının daha iyi kullanılması konusunda Cumhurbaşkanına rapor sunulması gerekiyor diye düşünüyorum.

Konya’da üretilen malların limanlara hızlı ulaştırılması için demiryolu ile ilgili ve Konya’ya bir otomobil fabrikasının kazandırılması konusunda da Konya’nın beklentilerini ilettik Sayın Gül’e.

Yabancı ortaklıklar konusunda Konya’nın daha çok çabası olması gerekliliğine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, bunun gerekçesini de; Sanayi kültürü oturmuş ülkelerle yapılacak işbirliği, gelişmiş teknolojiyi, yetişmiş eleman ve rahat finansman imkanları için gerekli olarak açıklıyor.

Sohbet böylece sürüp gitti. Gerçektende biz anlatmaya, O ise hem anlatmaya hem dinlemeye oldukça istekliydi. Sonuçta, Konya için önemli bilgileri Sayın Gül’e ilettik. Devletle teması artırmak gerektiğini iyice gördük bu ziyarette.

Bu gezi vesile oldu Konya meselelerini bir kez daha gündeme taşıdık. Merhaba Gazetesi sahibi Mustafa Arslan, Pazartesi köşesinde “Lojistik köyü kim kuracak” başlıklı bir yazıyla, MÜSİAD Konya Şubesi başta olmak üzere bizim de içinde olduğumuz bir grup insanı bu iş için göreve çağırmış.
Oldukça haklı sevgili Mustafa Arslan. Konya konusundaki hassasiyetlerini gıpta ile izliyorum. O’nun yazısını okuduktan sonra fark ettim. MÜSİAD bünyesindeki Konya Gelişim Grubu’nun raporları ile Cumhurbaşkanı Gül’ün Konya ile ilgili tespitleri neredeyse aynıydı.(Sayın Cumhurbaşkanını da Gelişim Grubuna dahil etmek mi gerek!)  Konya kamu yatırımları, Konya Ulaşım Planı, KOP-Mavi Tünel, Endüstri Bölgesi, Tarım Raporu, Makine ve Otomotiv raporları.

Bu yıl gerçekleşmesi planlanan Konya kültür ve turizm raporunu da ekleyince konu tamamlanıyor.

Lojistik Köy projesi de Endüstri Bölgesi gibi ilk kez MÜSİAD’ın gündeme getirdiği bir konu. Hal böyleyken, Aslan Korkmaz ve ekibi, helvayı nasıl yapacağının kararını çoktan vermiştir. 
Mustafa Arslan’ın teşvikine eyvallah, mesaj alınmıştır.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Lokman Koyuncuoğlu Arşivi