
Aklın yolu bir
Lojistik merkez kavramını gündelik hayatımızda kullanmaya başlayalı en çok birkaç yıl oldu. Lojistik merkez konusunda geçtiğimiz cumartesi önemli bir adım atıldı ve Konya, Karaman ve Mersin şehirlerinin idari ve mülki erkanının katıldığı bir toplantı yapıldı.
Bu toplantı çok daha önce gerçekleşecekti ancak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın uygun bir programı denk gelmediği için gecikti.
İşin özeti şu; Konya’ya bir lojistik Merkez kurulacak. Burada sanayicinin mallarının hızlı bir şekilde limana ulaştırılması sağlanacak. Bunun içinde Konya-Mersin arasındaki demiryolu hem çift yönlü olacak hem de şimdikine göre çok daha hızlanacak.
Konya’dan konteynırı yüklediğiniz malınız en çok 5 saat sonra Mersin Limanına ulaşmış, oradaki işlemleri de kolaylaştırdığınızda 24 saatte Avrupa’ya, 3 hafta içinde de Uzakdoğu ve Amerika’ya ulaşabilmesi mümkün olacak. Böylece en önemli eksik yönünüz olan denizlere çok kısa bir sürede ulaşmış ve dünya ile rekabette biz de varız diyeceksiniz.
Projenin özeti bu. Bu konuda Bakan Çağlayan 2023 yılında ülkemizin toplam dış ticaret hacmi, bugünkü 450 milyar dolardan yaklaşık 1,5 trilyon dolara çıkacaktır.1,5 trilyon dolar hedefinin gerçekleşmesinin, Türkiye'nin lojistik altyapısı ve kabiliyetiyle çok önemli olduğuna dikkati çekerek, bağlantılı bölgesel ve uluslararası rekabetçilikte lojistik altyapının önemli olduğunu söyledi.
Bakan Çağlayan’ın bu sözleri bana çok tanıdık geldi. Bir ay önce MÜSİAD Başkanı olan Dr. Lütfi Şimşek’in ilk konuşmasında bunları aynen söylemişti.Konya’nın ihracatını artırmak için denizlere ulaşmanın şart olduğunu, nitelikli üretim yapan Konya sanayisinin öncelikle bir limana ulaşmasının elzem olduğuna dikkat çekmişti.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Mersin’deki bu organizasyonu Konya MÜSİAD yapsın talimatı vermesi işte bu yüzden olmalı. İşin başından beri içinde olan, yapılması gerekenlere en ince ayrıntısına kadar hakim olan, bu konuda önemli bir başucu kaynağı rapor hazırlayan ve Konya kamuoyuna konuyu taşıyan kurum olan MÜSİAD, Mersindeki organizasyonu da gayet güzel bir şekilde tamamlamış oldu.
Bundan sonra Konya’nın bu önemli gelişmeye sahip çıkması en kısa zamanda liman bağlantınsın gerçekleştirilmesini takip etmesi gerekir. 2023 hedeflerinde Konya’nın 15 milyar dolar ihracat hedefinin ilk şartı kesinlikle bu projedir. Ne üretirseniz, ne kadar çok ve ucuz üretirseniz de satamadıktan sonra bir şey elde edemezsiniz, İşte bunun yolu denize ulaşmaktır.
Bakan Zafer Çağlayan’ın Türkiye ihracatındaki şu tespitleri ne kadar çarpıcı;
Fazla söze ne hacet; “Gerisi bize kalmış”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.