
Adaylar netleşirken
Son iki haftadır başta Büyükşehirler olmak üzere Ak Parti seçimlerde aday göstereceği başkanları açıklamaya devam ediyor.
Büyükşehir ve illerin büyük çoğunluğu tamamlandı. Bir kaçı da bugün yarın açıklanır. Açıklanan Büyükşehir ve illerdeki gözlemimiz mevcut başkanlarınkahir ekseriyetinin devam ettiği, şehrinde büyük tepki gören ve başarısız olmuş birkaç ismin ise değiştiğini gördük.
Buradan çıkarılacak sonuçlardan biri Başbakan Erdoğan’ın bariz bir hata yapmamışsa mevcut başkanları tercih ettiği gerçeği. 30 Mart seçimleri çok önemli olsada, asıl 14 Ağustos 2014’teki Cumhurbaşkanlığı seçimi Türkiye açısından çok büyük önem taşıyor. Halkın oylarıyla ilk Cumhurbaşkanı seçilecek olması kadar kimin aday olacağı da bu seçim için büyük önem arz ediyor.
Durum böyleyken Ak Parti Konya başta olmak üzere henüz pek çok şehrin ilçelerde aday olacak isimlerini henüz açıklamadı. İlçe başkan adaylarının üzerinde bu dönem çok daha titiz bir çalışma yapıldığı biliniyor.
Konya’da genel duruma bakıldığında seçim açısından Karatay, Meram ve Selçuklu da hiçbir sorun yok. Adayın kim olduğu bu ilçeler açısından en çok artı eksi 2-3 puan değiştirebilir. Bu da Ak Parti’nin yüzde 65’ler üzerin oy alması beklenen bu ilçeler açısından bir problem ortaya koymuyor. Her üç ilçenin de başkan adayının açıklanmasını bu sebeple 17 Aralık sonrasına kalacağını düşünüyorum. Diğer taşra ilçelerle birlikte ocak ayı içinde 31 ilçenin açıklanmasını bekliyorum.
Konya’da iktidarla muhalefet partileri arasında asıl yarışın taşra ilçelerinde yaşanacağı öteden beri konuşuluyor. Zaten Ereğli, Çumra, Seydişehir gibi büyük ilçeleri şuanda MHP’li başkanlar yönetiyor. Bu ilçelerle birlikte seçmen sayısı 20 binin altındaki küçük ilçelerdeki yarış çok daha çetin geçecek görünüyor.
Yeni büyükşehir yasasının olumlu ya da olumsuz yansımaları en çok Konya’da görünecektir. Bunların başında ise il genel meclisin de yerini alacak olan “Büyükşehir Meclisi”nde nasıl bir tablo olacak sorusu şimdiden sorulmaya başlandı.
Konya nüfusunun 1 milyon 100 bini merkezde, 900 bin kişi ise taşra ilçelerinde yaşıyor. Seçmen sayısında Konya şehir merkezi %55’lik bir orana sahipken, Büyükşehir meclisinde taşra belediyelerinden gelen üyeler meclisin %70’ni oluşturacak.
Burada Ak Parti’nin meclis temsili anlamında da ciddi bir kaybı olabilir. Şöyle ki, örneğin Altınekin ilçesinde seçimi kazanan parti, hem başkan hem birinci üye hem de kontenjanla üç kişiyle mecliste temsil hakkı kazanacak. Ak Parti merkezde 500 bin seçmenle %70’le seçimi alsa bile toplam meclis üyesi 23 olacakken, taşrada 5-6 küçük ilçede toplam 50 bin seçmenle kaybedilecek seçimin meclis üyesi kaybı yaklaşık 20 civarında olacak.
AK Parti Konya teşkilatı ve genel merkez için işte bu yüzden taşra adayları çok ama çok önem taşıyor. Yanlış tercihlerde Konya Büyükşehir meclisi yüzde 60 iktidar, yüzde 40 muhalefet gibi bir oranla temsil edilebilir. Bu da Konya’nın doğru yönetimi anlamında sıkıntılara yol açabilir.
Yerel seçimler şehirler açısından çok önemli olduğu kadar Türkiye’nin bundan sonraki dönemi içinde bir o kadar önemli. Verilen veya verilmeyen her oyun bir anlamı olacaktır. Son bir yıl içinde yaşananlar, kişiler ve ülkelerin duruşlarını net olarak ortaya koydu. Suriye ve Mısır olaylarında ülkeleri, Gezi ve şimdi yaşanan hadiselerle de insanları tanıyoruz. “Her işte bir hayır vardır” sözü ancak bu kadar yerine oturabilirdi. İnanın öyle oluyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.