
2023'te Konya'da kim, nerede olacak?
Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı için geri sayım başladı. Kocaman bir 13 yıl olsa da sayılı gün çabuk geçer. Onun için şimdiden o yıla hazırlık yapmak gerekecek. Cuma akşamı Konya Valiliği tarafından organize edilen, “2023 vizyonu ve Bölge Planı Çalışmaları” konulu bir toplantı yapıldı.
Konya Valisi A. Nezih Doğan’ın Konya’ya geldiği ilk günden beri üzerinde durduğu 2023 Konya vizyonunun temelleri de bu toplantıyla atılmış oldu.
Konu 2023 olunca, akla hemen insan o tarihte nerede ne yapacağı gibi bir soru geliyor. Tabi ki Allah ömür verirse. Çünkü bu 13 yılda kimlerin hayatta olup kimlerin olmayacağını yalnız Allah bilir.
Tahir Akyürek (Büyükşehir Belediye Başkanı); Bir dönem daha başkanlık yapar. Daha sonra, yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcısı olur. Belediyecilikte “Konya Modeli” kitabı, genç başkanların başucu kaynağı olur.
Hasan Angı (Konya Milletvekili) THY Yönetim Kurulu Başkanlığı yapar, Konya Üniversitesi Uzay Bilimleri öğretim üyesi olur.
Sami Güçlü; YÖK Başkanı olur, O’nun zamanında Konya’da üniversite sayısı yirmiye ulaşır.
Mustafa Kabakçı; Cumhurbaşkanına ve Başbakan’a Asya, Avrupa ve Afrika’da yaşayan Türkler ve Müslümanlar konusunda danışmanlık yapar, projeler geliştirir. 29 Ekim 2023’te dünyadaki 10 milyon Türk kökenli vatandaşın katıldığı büyük bir kutlama organize eder.
Kerim Özkul; Cumhurbaşkanına KOBİ’ler ve ticaret hukuku danışmanlığı yapar.
Ali Öztürk; HSYK başkanı(V) olur, “infaz bekletilmez” tezi bir doktrin olur.
Ayşe Türkmenoğlu; Bir dönem bakanlıkta yapar. 2023’te artık uluslararası bir aile uzmanı olur.
Süleyman Okudan (SÜ Rektörü); Konya’daki 20 üniversite rektörüne, tecrübelerini anlatır, ağabeylik yapar.
Mehmet Babaoğlu (Karatay Üniversitesi Rektörü); Üniversitesine açtığı Mevlana kürsüsü ile dünyada en çok tanınan akademisyenlerden olur. Rektörlüğe devam eder.
Ahmet Akman (Kalkınma Ajansı Gen. Sek.); 13 yıl önce olduğu gibi 13 yıl sonrada Bakanlar Kurulunda yer alır. Ancak bu kez sekreter olarak değil, üye olarak bulunur.
Tahir Büyükhelvacıgil (KSO Başkanı); Zade ile helal gıdada devrim yapar, tüm dünyanın ilgi gösterdiği marka olur, Zade İMKB’de ki yükselişinden sonra Dow Jones’ta da işlem gören ilk Konyalı firma olur.
Seyit Karaca (KTO Meclis Başkanı); Sağlık yönetim metodolojisinde profesör olarak Karatay Üniversitesinde derslere girer.
Uğur Kaleli (KTB Başkanı); Çalışmalarıyla Konya, tarım ekonomisinde zirve yapar. Tüm dünyaya Konya modelini anlatır. 2023’te “Dünya’da açlığa çözüm adresi; Konya Ovası” Kongresi ve çalışmalarıyla FAO teşkilatı Nobel ödülüne aday gösterir. Aynı yıl bu ödülü alır.
Aslan Korkmaz (MÜSİAD Başkanı); Korkmaz markasıyla Çimento fabrikası sayısını 10’a çıkarır. Türkiye’de en büyük ilk 500 firma sıralamasında yer alır. Fenerbahçe Kulübü başkanı olur. Aynı yıl Konyaspor tarihinde ilk kez Fenerbahçe’yi Kadıköy’de yener.
Ali Akın (AKTİSAD Başkanı); TUSKON Başkanı olur. Amerika’dan Japonya’ya balık marketler ve lokantalar zinciri kurar. Hizmet’iyle zekat rekorları kırar.
Ali Selvi (İl Genel Meclisi Başkanı); Konya çiftçileri ona minnetlerini her zaman dile getirirler. 2023’te çiftçiler onu “baba” olarak anarlar. Organik çilekteki devrimi, Konya çiftçisinin dönüşümü olur. Konya’ya özel Çilek yeme turları düzenlenir. Festivaller, yarışmalar yapılır.
Bu vizyon planının amaçlarını “kayıtlara geçsin” diye yazıyorum.
“Söz konusu çalışma ile 2013 yılına kadar kısa vadeli, 2023 yılına kadar da orta vadeli hedef ve eylemler belirlenmiş olacak. Doğal, kültürel, ekonomik, tarihsel ve sosyal niteliklerini bir bütün olarak ele almak ve bölgeyi, diğer bölgelerden farklı kılan ürün, hizmet konularını, avantajlarını ve yatırım imkânlarını yenilikçi bir yaklaşım ile ortaya koyabilmek çalışmanın esasını oluşturacaktır”.
Bizde bu toplantıda, 2023 Vizyon toplantısının Konya’nın geleceği açısından çok büyük önem taşıdığını, Türkiye’nin bu 13 yılda dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri, Konya’nın da Türkiye’nin 5 büyük ekonomisinden biri olması şartını dile getirdik.
Basın olarak Konya’nın yöneticilerinin bir araya gelip oluşturduğu bu heyecanı kamuoyuna taşımak gibi bir sorumluluğumuz var. Kamuoyuna bu vizyon sürecine hazırlamak gerekecek. Ayrıca bu projenin yürütülmesi konusunda aksaklıkların takibi ve sorgulanmasının da medyanın görevi olduğunu paylaştık.
Heyecan duyulacak bu tarihin de kayıtlara geçmesi lazım. 12 Mart 2010. Malum 12 Mart İstiklal Marşının kabul yıldönümü. İstiklal Marşı’ndaki şu cümleyi Konya ile paralel düşünebiliriz “O benim milletimin yıldızıdır parlayacak” 2023 Konya’sını Türkiye’nin parlayan yıldızı olarak hedeflememiz gerek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.