Alev Ayyıldız
Alev Ayyıldız

Yeryüzü Melekleri

Sıcaklıkla rehavetin eş anlamlı olduğunu kabul edersek bedenen ve ruhen tembelliğin eşiğindeyiz şu günlerde. Tembellik zamanı olarak ta tanımlanan yaz döneminde farklı tatil planları ya da hayalleri kura duralım sıcaklıklar şimdiden bunaltmaya başladı.

İç bunaltan sıcaklara inat sizlere içinizi serinletecek okuduktan ve yaptıkları çalışmaları öğrendikten sonra “Ne insanlar varmış. Helal olsun” dedirtecek bir gruptan bahsetmek istiyorum.

Asıl isimleri Yeryüzü Doktorları olsa da ben onlardan “Yeryüzü Melekleri” diye bahsetmek istiyorum.  Çünkü artık insanlık meziyeti olarak göremediğimiz hayırseverlik, fedakârlık ve yardımlaşma gibi insanı insan yapan davranışları ne mutlu ki onlar hala yaşatıyorlar.

Özellikle, İsrail’in Filistin’e düzenlediği son soykırımda herkes kaçarken Filistin’e koşan bu kahramanlar, gönüllerde ve dualarımızda yerlerini alıp “Müslüman dediğin böyle olmalı” dedirterek, eşsiz çalışmalara imza attılar. Doktorluk mesleğine olan hayranlığımı arttıran bu olağanüstü grup, yalnızca Filistin’e değil ihtiyaç sahibi olan tüm ulusların imdadına koşuyor.

Yardımlaşmada adını insanlık tarihine altın harflerle yazdıran Yeryüzü Melekleri, Nisan 2000’de, aralarında Türk doktorlarının da bulunduğu, yurtdışında yaşayan bir grup Müslüman hayırsever doktor ve sağlık elemanı tarafından İngiltere’de kurulur.

Dernekte gönüllük esasıyla görev yapan 500 doktorun hemen hemen tamamı Müslüman doktorlardan oluşuyor. İngiliz, Amerikalı ve Türk doktorların önemli bölümünü oluşturduğu örgütte, Türk doktorların ağırlığı, üst yöneticilik görevi dışında sayısal olarak da hissediliyor. Doktorların yüzde 20'si Türk. 

Uluslararası yardım hizmetlerini daha kolay ve bürokratik engellere takılmadan yapabilmek amacıyla, İngiltere’de resmi hayır kurumu olarak tescili yapılan Doctors Worldwide, doğal olarak, İngiltere’den denizaşırı bölgelere kalkınma ve gelişme yardımları yapan sivil toplum kuruluşlarının birliğine de (BOND) üye olur.  Ayrıca, Doctors Worldwide, Uluslarası Kızılhaç ve Kızılay derneklerinin acil yardımda uyulması gereken kurallar bildirgesine de imza koymuştur. Bu kurum, devletlerden bağımsız bir uluslararası birliktir ve bütün Kızılay dernekleri (Türkiye Kızılay Derneği de dahil) bunun üyesidir. Bu birliğin anlaşmasına imza koymak,  ISO 9001 standardına sahip olmak gibi bir anlam taşımaktadır.

 

Bu denli profesyonel ve sistematik bir düzenle kurulan Yeryüzü Melekleri, yalnızca afet bölgeleriyle değil, insanların temel sağlık ihtiyaçlarının yeterince karşılanamadığı durumlarda devreye girerek tıbbi yardım sağlamaktadır. Amaçlarını ve çalışmalarını yardıma muhtaç bölgeye, kalıcı ve uzun vadeli çözümler getirmek olarak özetleyen grup, Sudan,  Kongo, Filistin, Sierra Leone, Hindistan, Kenya, Bangladeş, Nijer, Sri Lanka, Bosna, Irak, Kosova, Guatemala, Makedonya, Endonezya ve Pakistan gibi bugüne değin ondan fazla ülkeye tıbbî ve insani yardım ulaştırmış durumda.

Dünya Sağlık Örgütü’nün 14 Ekim 2005 tarihli durum raporunda Pakistan depremindeki faaliyetlerinden övgüyle söz ettiği Yeryüzü Melekleri maliyetleri azaltmak ve operasyonların etkinliğini artırmak için, gidilen ülke veya bölgedeki diğer sivil veya resmi kuruluşlarla işbirliği yapıyor.

Yeryüzü Melekleri sayesinde yıkılmış sağlık kurumları onarılıyor, ana-çocuk sağlığı hizmetleri veriliyor, binlerce sünnet ve küçük operasyonlar yapılıp, kitlesel sağlık taramaları, salgın hastalıkların önlenmesi çalışmalarını gerçekleştiriliyor.

Yeryüzü Doktorlarının gittikleri her ülkede gerçekleştirdikleri çalışmaları öğrendikçe gösterdikleri fedakârlıklar için söyleyecek kelime bulamıyorum. Afrika’da başta Nijer olmak üzere birçok ülkede kadınların en büyük problemi, toplum dışına itilmelerinin nedeni olan idrar kaçırma hastalığına yakalanan bayanları bu dertten kurtararak yeniden ailelerinin yanına dönmelerini sağlıyorlar. Ayrıca kara tenli kara bahtlı insanların kıtasında binlerce katarak ameliyatı da yaparak insanların ışığı haline geliyorlar.

İngiltere ve ABD dışında sadece Türkiye’de resmi olarak örgütlenmesini tamamlamış bu kutlu grubun Türkiye şubesi yönetim kurulu başkanlığını Doç. Dr. M. İhsan Karaman yürütüyor. Türkiye Ofisi’ni 2004 yılında oluşturan ve gönüllülük esasına dayalı olarak çalışmalar yapan yeryüzü Doktorları Türkiye Ofisi’nin yüzü aşkın sağlık mensubu var ve her geçen gün bu sayı artarak büyüyor.

 

Türkiye Ofisi oldukça faal olarak çalışıyor sağlık alanı dışında da önemli başarılara imza atıyor. Örneğin nüfusunun yüzde 15'i Müslüman olan Kongo için başlatılan Kurban Bağışı kampanyasına 2 bin 702 adet gibi müthiş bir sayıda bağış gerçekleştirildi. Derneğin bu yıl ki kurban hedefi ise on bin civarında kurban bağışı toplamak.

Hizmet götürülen yerlerde daima derin bir şükran duygusuyla karşılaştıklarını ve felaketzedelerin dualarını eksik etmediklerini kaydeden Doç. Dr. Karaman, Yeryüzü Doktorları’nın kısa vadeli acil müdahale, yardım ve tedavi hizmetleri, hastalık ve salgınların önlenmesi amacıyla genişletilmiş tıbbi yardım ve bakım hizmetleri ile felakete uğrayan ülke veya bölgenin sağlık sisteminin ve tıbbî hizmetlerin yeniden düzenlenmesini sağladığını belirtiyor.

Yeryüzü doktorlarını alkışlamamız ve sonuna kadara destek olmamız gereken başka bir çalışması da özellikle Misyonerlere karşı gösterdikleri mücadele. Bugün sağlık alanında Dünya’nın önde gelen derneklerini incelediğinizde arkasında misyonerlik faaliyetlerinin olduğunu görüyoruz. Yaptıkları çalışmaları ve misyonerlere karşı duruşlarını İhsan Karaman’ın bir söyleşide söylediği, her cümlesinde yüreğimde devleştiği kelimeleri onun söylemiyle aktarmak istiyorum sizlere.

Şöyle demişti Kahraman “Türk'ün şefkatini din, dil, milliyet, politik ayrım yapmadan bütün dünyada göstermenin onurunu yaşıyoruz. İnsani ve tıbbi temel ihtiyaçlardan mahrum bir insan varsa bundan bir ölçüde bizim de sorumlu olduğumuz düşüncesindeyiz. Buradaki düşüncenin kökeninin, Dicle'nin kenarında bir kurt bir koyunu yediği zaman, bunun sorumluluğunu yüreğinde hisseden, Hz. Ömer'in duygu dünyası olduğunu, söyleyebilirim. Çünkü Hz. Ömer Halife olmak sıfatıyla kendi siyasetinin yayıldığı alanda kurtların kuzuları yemesini, yani bir kuzunun bile mazlumluğu, mağdurluğunu kendine dert edinmişti. Biz ise doktoruz, sağlıkçıyız. Allah bize böyle bir meslek nasib etmiş. Allah bize böyle bir vazife nasib etmiş. Ve içinde bulunduğumuz dünya daha çok insanlar eliyle olmak üzere bir çok felakete maruz kalan bir dünya. Böyle olunca da tabiatıyla, biz bunda mutlaka bizim sorumluluğumuz da var diye düşünüyoruz. Ve bunun üstüne gitme ihtiyacını da hissediyoruz. Çıkış noktamız budur.

Yeryüzü Doktorları, Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü benzeri kurumlardan da ayrılıyor. Çıkış noktamız sadece insan. Diğer kuruluşlar ise perdenin ön tarafında sağlık hizmeti verirken, arkada gizli misyonerlik faaliyetini, Hıristiyanlaştırma faaliyetini gerçekleştiriyorlar. Bu tür örgütler, görünüşte tabii ki insani amaçlarla, faaliyet gösteriyorlar. Tabi bizden çok daha eskiler, tecrübeliler, başarılılar. Bunu kabul etmek lazım. Ancak bu teşkilatların sahada yaptıkları faaliyetlere, faaliyetlerin arkasından devam eden kontaklara dikkat ettiğimizde; gizli -şu anda gizli gibi görünen, aslında bir çok insanın fark ettiği- bir misyonerlik faaliyeti olduğunu görüyoruz” diyen Kahraman’ın yeterli olan tüm gerçekleri dile getirdiği kanaatindeyim.

Yeryüzü Doktorlarının çalışmalarını arttırabilmeleri için hayırseverlerden gelecek maddi yardıma ihtiyaçları var. Onlar her ne kadar bütün acıları dindirmeye çalışsalar da maddi imkanlarının sınırlı olması bu içten çabalarını bir noktada kilitliyor. Türkiye ve Dünya ölçeğinde, insani ve tıbbî yardım hizmetlerinde kullanılan maddi destek, gönüllülerin nakdi ve ayni yardımlarıyla sağlanıyor.

Bizler küçük hayatlarımızda günlük kaygılar eşliğinde yaşamalarımızı sürdüre duralım bugün Dünya’nın bir ucunda inancı ve insanlık için mücadele eden melekler var. Gönlümden geçen ve gerçekleşmesini çok istediğim projeyse bu meleklerin karşılaştıkları durumları, yaşadıklarını, gözlemlerini ve yardımlarını öncelikli olarak güzel bir kitap, zaman içerisinde ise sinema filmine dönüşecek bir çalışmayla tüm insanlara duyurmaları. Şimdilik kitap ve film özlemiyle bekliye duralım, Yeryüzü Doktorları hakkında bilgi almak ve yardımda bulunmak isteyenlerin www.yeryuzudoktorlari.org sitesini ziyaret edebilirler. Yapılan çalışmaları gördükçe hayretiniz ve akabinde hayranlığınız daha da artacak.

 

Umut ederim ki duyulan hayranlıklar ve takdirler, bu kutlu derneğe nakdi olarak geri döner. Muhakkak ki herkes yardımsever olacak diye bir gerekçe yok ama küçükte olsa vefa borcu ödemek adına ayrılan koca koca tatil bütçelerine nispeten Yeryüzü Doktorlarının hesabına yapılacak küçük küçük yardımlar bizlere ne kaybettirecek ki?

Yeryüzü Doktorlarıyla gönlü ve inancı bir olanlara Selam ve dua ile 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Alev Ayyıldız Arşivi