Bu seçim süreci ilginç geçiyor. Adayların belirlenmesi, kesinleşmesi ayrı ayrı zaman dilimlerini aldı. Uzun bir süre kesinleşmeyen Ak Parti’nin Konya merkezde aday adayların netleşmesi süreci yaşandı. Sonra adaylar sahaya indi. Henüz Konya’da ciddi bir seçim hareketi yok. Özelikle medyanın bu konuda şikayeti anlaşılır düzeyde.
Birazda kısır giden sürecin öyle ya da böyle hareketli yönleri de yok değil. Daha da hareketlenmesini beklerken hafta sonunun siyasi olarak önemli gündemi Ak Parti’nin Merkez ilçelerdeki belediye meclis üyelerinin açıklanmasıydı.
Meclis üyelikleri bir şehrin doğru yönetilmesinin en önemli kontrol mekanizmaları olduğu gibi, halkında belediye ile olan iletişimin doğrudan sağlanabildiği yerlerdir. Bu genel bakış açısı hemen hiç parti ayrımı yapmaksızın söylüyorum; meclis üyeliklerine birazda belediyenin yükünü taşıyabilecek, parti geçmişi olan insanlar seçilirdi. Ak Parti Konya teşkilatının bu defaki seçimi böyle olmadı. En azından büyük çoğunluğu böyle olmadı. Böyle olmadığı yorumunu listelere bakarak yapabileceğimiz gibi, Ak Parti İl Başkanı Faruk Dügen’in partisinin gençlik teşkilatına hitaben yaptığı konuşmada “Başbakan listelere gençler lehine müdahale etti” sözlerinden de anlayabiliyoruz.
Başka kaynaklardan da teyidini aldığımız bu haberde Başbakan Erdoğan; Konya meclis üyeleri için ciddi bir zaman ayırdığını listedeki isimleri meslek, yaş, cinsiyet ve eğitim durumuna göre değerlendirmiş. Tabiî ki en doğal olanı yapmış ve isimleri belli bir kategoriye göre tasnif etmiş. Zaten hiç tanımadığınız isimler için en uygun planlamada budur.
Bu dönemde yanlış hatırlamıyorsam Selçuklu ve Meram ‘da 37 Karatay’da 33 Meclis üyesi seçilecek. Şuandaki genel tabloya baktığımızda Ak Parti’nin %80 leri bulan bir meclis üyesi ağırlığının olması zaten bekleniyor. Durum böyle olunca asıl Konya’yı yönetecek; Büyükşehir meclis üyeleri önem kazanıyor. Büyükşehir Meclisine ise Selçuklu ve Meram’dan 7 Karatay’dan 6 üye gidiyor. Haliyle bunlar liste başı olanlar oluyor. Büyükşehir’e birer üye de kontenjandan seçiliyor
Listelerdeki sıralamaya baktığımızda Büyükşehir meclis üyelerinin şöyle bir meslek profili çıkıyor; Ziraat mühendisi, bankacı, gıda mühendisi, mali müşavir, halkla ilişkilerci, doktor, sigortacı, avukat. Seçilecek başkanlarla birlikte inşaat mühendislerinin varlığı da yeterli. Durum meslek grubu olarak böyle olunca şehirde herkes Büyükşehir meclisinde temsil edilmiş oluyor. Konya’da ilk kez böyle bir meclis yapısı oluştu. Bu yapı tecrübeli başkan Tahir Akyürek’in lehine mi olur, aleyhine mi bunu bilemiyorum. Daha doğrusu bu yapı baktığınız yere göre sizin kanaatinizi değiştirecek bir tercihtir. Ancak listede Başbakan’ın dahili olunca akan suların durması da kaçınılmaz olur.
Aynı listenin yaş gruplarını bilemiyoruz fakat, il başkanı Dügen’in söylemi ile gençlerde önemli yerde olmalılar. Bu listelerin farklı tarafı ise hanımların da meclislerde temsil ediliyor olması. Büyükşehir meclisine her ilçeden birer tane olmak üzere 3 bayan kesin olarak Büyükşehir Meclisine giriyor. Yani belki de tarihte ilk kez Konya’da belediyeye bir kadın eli değecek. İlçelerin genel yapısında da hatırı sayılır (tabiî ki önceki seçimlere göre) bir bayan aday artışı var. Böylece hanımları sosyal hayatın içine dahil etmek siyasetle zirveye çıkmış oluyor.
Öyle ya da böyle seçim süreci hızla ilerliyor. Ak Parti’nin meclis üyeleri ile ilgili pek çok şey konuşulacak. Ancak bu konuda tek doğru var; “
Başbakan siyaset işini herkesten daha iyi biliyor, bunu da her fırsatta gösteriyor”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.