
Konya'nın yeni kızıl elması
Hedefleri olan toplumlar daha diri, daha dinamik daha üretken olurlar. Hedeflere ulaşabilmek için ise projelerinizin olması gerekir. Konya bugünlerde bir proje sıkıntısı içinde gibi görünüyor.
Pazar akşamı yapılan MÜSİAD Genel Kurul gala programında, kurumun yeni başkanı Lütfi Şimşek tam da bunlara atıf yaptı. Örneğin şu ifadeleri Konya’nın yeni döneminde çokça kullanılacaktır.
“Fikir kıtlığı sermaye kıtlığından daha büyük bir tehlikedir. Fikirleri olan, projeleri olan, hedefleri olan bir şehir olmalıyız. Bizler, ancak şehrimiz kadar büyüyebilir ve ancak şehrimiz kadar kalkınabileceğimizin farkındayız. Bu salonu dolduran sevgili dostlar unutmayınız ki, sizler bu şehrin sadece sermaye gücünü değil, fikri gücünü de temsil etmektesiniz”
Fikir kıtlığınız varsa bilgi üretemiyor, proje geliştiremiyorsanız, fazlaca sermayeniz olsa ne yazar. Tabiî ki sermayesiz fikir ile de yol alamazsınız. Demek ki ikisinin paralellikte olması büyük hedefler için en ideal ölçü.
Kabul edelim ki, Hızlı Tren ve Mavi Tünel’den sonra Konya projeler anlamında kısır bir görüntü vermeye başladı. Konya’nın yeni kızıl elmasını telaffuz etmekte zorluk çekiyoruz. 2023 Türkiye’sinde Konya’nın ulaşması gereken rakamlar bir hedef bir iddia ortaya koyabilir, ancak daha somut elle tutulur hayaller kurmak motivasyonu da heyecanı da artıracaktır.
Konya Valisi A.Nezih Doğan her ne kadar Konya’da zihinsel kıtlığının fazla olmadığını, 4 üniversite ile bu konuda iyi bir yerde bulunduğumuzu söylese de, bunun iyi niyetli bir temenni olduğunu düşünüyorum. Üniversitelerimizin durumunu gerçekten sıkı bir şekilde tartışmalı önyargısız eleştiriler yapmalıyız.
Valimiz A.Nezih Doğan ile geçen hafta uzun bir süre görüşme fırsatımız oldu. O da Konya’daki bu durağanlığa, proje eksikliğine vurgu yaptı. Ancak çok iddialı iki projesi var, başını sonunu planladığı Konyalıya heyecan verecek düşünceler bunlar.
Konya’nın tarım potansiyelinin tüm dünyaya aktarılması için mesela 2020’de Konya’nın Tarım Expo’ya aday olması. Expo’nun kelime anlamı sergi. Expo, dünya sergisi anlamında kullanılıyor. Expo’lar dünyanın en kapsamlı ve görkemli evrensel organizasyonlarıdır. Sergilerde, farklı ülkelerin çok çeşitli ürünleri bir araya getiriliyor. 5 yılda bir düzenlenen Expo’lar en az 3, en çok 6 ay süreyle açık Expo’lar alışık olduğumuz anlamda bir ticari fuardan çok kültürel bir etkinliktir. Ürün satışından öte; ülkeler kültürlerini ve deneyimlerini ortaya koyarak bu fuarda etkinlik gösterir.
Vali Bey’in diğer projesi ise kültürel merkezli. Selçukluyu yüceltecek bir proje. Bu konuyu daha sonra yazalım. Ancak benim gözlerimi ışıldatan heyecan veren çok güzel bir düşünce bu proje.
MÜSİAD’ın yeni Başkanı Lütfi Şimşek’in projeler konusunda tecrübeleri ve yürüttüğü organizasyonlar da ortada. O’ndan da bu dönemde Konya’yı “İslam Kültür Başkenti” ilan ettirmesini bekleyebiliriz. Vali Bey ile Lütfi Şimşek’ten yakın zamanda Konya’yı, bir üst segment şehirler kategorisine çıkaracak çalışmaları bekliyoruz. Bu iki isim işlerini de Konya’yı da Dünyayı da çok iyi biliyorlar. Beklentimiz bu yüzden yüksek.
Gecenin ödül töreninde Vali Bey’e verilen “Yılın Devlet Adamı” plaketi takdiminde, “Konya’nın sosyal ekonomik gelişmesine gösterdiği katkı ve özverili çalışmalarından dolayı” ifadeleri her şeyi açıklıyor aslında.
Vali Doğan’a ödülünü Lütfi Şimşek ile birlikte veren 5. dönem başkanı Aslan Korkmaz için ise söylenecek söz o geceki mültivizyonda gizli… “ Kalır dudaklarda şarkımız bizim”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.