Lokman Koyuncuoğlu
Lokman Koyuncuoğlu

Konya trafiği için pratik çözümler

Adliyede görevli üst düzey bir yönetici Konya ile ilgili önemli tespitler yaptı, geçen haftalardaki bir görüşmemizde. Konya’da suç oranlarında bir artış olduğunu ancak bu oranın Türkiye’deki en düşük büyükşehir suç oranı olduğunu söyledi. Suç işleme bakımından Konya’nın “huzur şehri” olması gerçekten güzel. O yönetici bu sözlerine şunları da ekledi; “Konya’nın trafik sorunu da olmasa 1 numaralı büyükşehir olur”.

Gerçekten artan nüfus ve araç sayısı Konya gibi gelişmekte olan şehirlerde trafiği önemli bir mesele haline getiriyor. Kabul etmek lazım ki, Konya’da son dönemlerde çok sayıda yapılan köprülü kavşak ve yol düzenlemeleri trafik için önemli kolaylık sağlasa da, şehrin merkezinde belli saatlerde yığılma çözülemiyor. Geçen hafta Kayseri’de de aynı trafik yoğunluğuna şahit oldum. Orada da çok yakın mesafeyi bir türlü kat edemiyorsunuz. Demek ki topyekun bir çözüm gerekiyor.

Tabi, özellikle hafta sonu herkesin aynı saatte trafiğe çıkması, bu sıkışıklığın sebeplerinden biri olabilir. Ancak Konya şehir merkezinde bazı uygulamalar var ki, onlar yeniden düzenlendiğinde trafikte önemli bir akış olacağını düşünüyorum.

O zaman bu önerilere şöyle bir bakalım;

Alaaddin çevresinde akşam saatlerinde ve cumartesi günleri müthiş araç yoğunluğu oluyor. Daha önce bu kadar yoğunluk yoktu. Ankara yolundan gelip Meram’a gitmek isteyenler Karatay Medresesi önünde uzunca bir süre kırmızı ışıkta bekliyor. Aynı şekilde Kayalıpark’tan gelip yine Meram’a gidecekler de Saray kalıntısı(2.Kılıçaslan Köşkü) önünde uzun bir kırmızı ışık  beklemesi yapıyorlar. Burada her iki yönden gelen araçlarında bekleme süreleri çok uzun. Bunun temel sebebi, bu araçların hem tramvayı hem de fuar otobüs hareket merkezindeki otobüsleri beklemeleri. Burada yapılması gereken, otobüslerin hareket saatlerinin 10 dakika da bir olduğunu düşünerek otobüslere kontrollü geçişler sağlanabilir. Böylece yolun iki yönündeki araçlar ekstra 20 saniye beklememiş olurlar. Bu sürede orada trafiği hızlandırır.

Konya’da garip kırmızı ışık uygulamasının yapıldığı yer, Mevlana caddesi ile Aziziye Caddesi’nin kesiştiği nokta. Tam yeri, Karatay Kaymakamlığı, Bank Asya, LCW ile Şifa Lokantası köşeleri. Burada garip olan şu; dört yönün ışığı da 20 saniye hep beraber kırmızı yanıyor. Yani şehrin trafiğinin en yoğun olduğu yerinde araçlar fazladan bekliyor. Neden bekliyor ben çözemedim. Herhalde sebebini bir bilen bize açıklar.

Meram’dan şehir merkezine girmeden otogar veya havaalanına gitmek istiyorsunuz. Beyşehir Caddesine ulaşmak bu iş için yeterli. Ancak sakın Yeni Yol’dan Yaka ve Hocafakıh’ı kesen Sivaslı Ali Kemal Caddesine girmeyin. Size orada şehir merkezini aratacak dört tane ışık var. Muhtemelen de hepsinde duracaksınız. Sahi, bu kadar kısa mesafede o kadar ışık neye gerek, gerekse neden yeşil dalga ile trafik akıcı hale gelmez ki.

Ankara yolundaki kırmızı ışıklar ise pek dikkat çekici. Özellikle Hava lojmanları önüne konanlar merak uyandırıyor.200 metresonra yaya geçidi varken neden ard arda o yol kırmızı ışıklı yol haline geldi ki? Orada üst geçitli bir çözüm düşünülmeli. Şehrin önemli arterinde bu kadar trafik kesilmemeli.

Belki pek çoğunuz gördü ama ben yazmış olayım. Mevlana Caddesinde İplikçi Cami ile İl Özel İdare binasının önündeki kavşak. Konya’nın en hareketli caddesinin tam ortasından “U” dönüşü yapmak yasak değil. Hem de her iki yönden de. Arkadan gelen mi var, trafik durur mu problem değil. Siz, İplikçi Camiinin önünden geri dönebilirsiniz. Arkanızdakilerde ya size çarpar kaza yapar, ya da trafiği aksatır. Ben değil büyükşehirlerde, normal şehir ve beldelerde bile böyle bir yasak olmayan “U” dönüşü yeri görmedim. Gerçekten buranın ne ayrıcalığı var merak ediyorum.
Bu uyarıları gelişmiş şehirlerin en önemli problemleri olan trafiği, Konya’nın basit çözümlerle en aza indirgemesi için hatırlatıyoruz. Elbette bizim göremediğimiz ufak düzenlemelerle çözülecek başka sorunlarda olabilir. Bunları iletelim ki, Konya “Huzur şehri” unvanını trafiğiyle de kazansın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Lokman Koyuncuoğlu Arşivi