Lokman Koyuncuoğlu
Lokman Koyuncuoğlu

Hayırlı olsun sigara yasağı kalkıyor

Geçtiğimiz hafta Antalya’da farklı bir program vardı. Tütünle Mücadele kapsamında kurumlar arası işbirliği toplantısında sigarayla ilgili hiç görmediğimiz açılardan oldukça etkileyici bilgiler sunuldu.

 
O kadar şok edici raporlar ve sunumlar vardı ki, inanın her birini burada yazmam mümkün değil. Ancak sigaranın Dünya için en önemli tehditlerden biri olduğunu, bunun duyulup geçilecek, bir durum olmadığını, herkesin bu bağımlılıkla bir şekilde mücadele etmesi gerektiğini söylemeliyim ilkin.
 
Gelelim rakamların diliyle sigaraya.

Dünyada 1.3 milyar insan sigara kullanıyor Her gün 100 bin çocuk sigaraya başlıyor. Dünyada her yıl 5 milyon insan sigardan ölüyor. Ülkemizde ise her yıl 100 bin insan sigara ve türevleri için ölmekte. Bu şu demek;  her 6 saniyede 1 ölüm. Bu yazıyı okuyuncaya kadar dünyada 30 kişi sigaradan ölmüş olacak. Biraz uzun sürede okursanız yani 5 dakika gibi, o zaman da Türkiye’de bir kişi ölmüş olacak.

 
Sigara 20. yüzyılda bütün dünyada 100 milyon insan öldürdü. Bu hızla bu yıl 5.4 milyon kişi sigaradan ölecek. 2030 da,  yılda 8 milyon kişi ölecek. 21. Yüzyılda sigara 1 milyar kişiyi öldürecek. Bütün savaş ve soykırımlardan çok daha fazla bir ölüm oranı. Ölenlerin % 80 i gelişmekte olan ülkelerden olacak.
 
Türkiye’de 20 milyon insan sigara kullanıyor. Dünyada sigara içenlerin üçte ikisi 10 ülkede yaşıyor, Türkiye maalesef bu 10 ülkenin içinde. Türkiye 1988’de 610 ton tütün yaprağı ithal ederken, geçen yıl bu rakam 81 bin ton oldu. Yani, yerli üretimi destekleyen bir sektörde değil, bilakis nerdeyse tamamı yabancı sermayeye geçmiş bir alan.
 
İşin ekonomik boyutu ise tam bir felaket. Türkiye her yıl sigaraya 21 milyar TL (21 Katrilyon) para harcıyor. Bu parayla şunlar, bunlar yapılırdı diye saymaya başlarsak bitiremeyiz. Sadece şunu bilin; Bu rakam Türkiye’nin geçen yılki eğitim bütçesi kadar, Sağlık Bakanlığı bütçesinin 4 katı. Başka bir deyişle Türkiye’nin yıllık turizm gelirini, aynı yıl sigaraya harcıyoruz. Bu rakamlar çıplak sigaraya ödenen rakamlar, sağlık giderlerinin de yıllık en az bu kadar olduğu biliniyor.
 
Sigara ile ilgili en önemli veriler ise kullananlar ve doğurduğu etkilerle ilgili. Eğer sigara içiyorsanız, bunun etkisinden ölen her iki kişinden biri olacaksınız demektir. (Nasıl olsa öleceğiz demek işin kolayı, sigara 15 yıla kadar beklenen ölümden öncesini sağlıyor, dünya zevkini tadanlara duyurulur) Sigara içen her iki kişiden birinin ölmesi, sigara içmeyen biri için çokta önem arz etmeyebilir. Ancak işin en vahim tablosu şu; Halkın %80ni duman altı oluyor. Sigara içen her 8 kişi yanında sigara içmeyen 1 kişiyi daha öldürüyor. O zaman burada bir dakika diyoruz. Yani, 4 kişilik sigara içen bir aile tek başına bir insanın ölmesinde yüzde 50 fail durumda oluyor.
 
Bu sigara içmeyip duman altı olanlarla ilgili durumu biraz daha somutlaştıralım. Sigara içmeyenlerin sağlık giderleri ve sorunlarının sekizde biri hiç suçları olmadığı halde başkalarının içtikleri sigara dumanından dolayı oluyor. İşte dananın kuyruğunun koptuğu yer burası. İster insan hakları, ister kul hakkı deyin, bu hesabı çok zor verilecek bir konu gibi görünüyor. Tanıdığınız insanlardan helallik istersinizde, tanımadıklarınızda bu iş nasıl olacak bilemiyorum!
 
Sigarayla ilgili üzerine en çok vazife düşen meslek grupları ne yazık ki en çok sigara içen insanlar.En yüksek sigara içen meslek grupları: Gazeteciler, akademisyenler, öğretmenler, doktorlar.
 
19 Temmuzda yürürlüğe girecek yasa için, artık hiç kimse mazeret üretmemeli, zira bu düzenleme hiç kimse için değilse bile her insanın kendisi için bir anlam taşıyor olacak.
 
Yukarıda ki başlık mı? Onu sigara içenlere katkı olsun diye düşündük...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Lokman Koyuncuoğlu Arşivi