
Bir yol hikayesi
Bismillah dedik çıktık yola. Araçtaki navigasyon aleti
Aslında dünyada bu tür mesafeler hep uçakla alınır. Konya’nın Doğu ve Güneydoğu Anadolu uçak bağlantısı olmadığı için mecburen karayoluyla gitmek zorundayız. Tabi Ankara ve İstanbul bağlantılı Erzurum uçuşları var ama araçla gitme süresini fazlasıyla geçecek bir zaman, bu seçenek.
Geçmişe şöyle bir baktığımızda Konya’da bir holdingin Air Alfa isimli bir hava yolu şirketi vardı. 2000’li yılların kasvetli havasında insanların hem ruhu hem sermayesi kararmıştı. Bu yolculukta bunu düşündüm. Şimdi Konya merkezli bu havayolu şirketiyle, hem Doğuya hem Batıya çok rahat uçmak mümkün olurdu. O zamanki Konya’nın sermaye gücü bugünkü iktidar zamanında olsaydı, bana öyle geliyor ki Konya en az iki kat daha fazla milli hasıla üretirdi. Hayırlısı bakalım, tekrar nasip olur bu diyelim, çalışalım.
Tarihi kazaların yaşandığı Konya-Aksaray yolu büyük oranda duble olmuş. Belli kısımlarda tamirat var ama, yol kalitesinin daha artması gerek. Doğu ile Batı bağlantısının ana arteri olan bu yolun standartları henüz tam değil, yükselmesi gerekir. Yol üzerinde nitelikli dinlenme tesisi yokluğuna da işaret etmiş olalım.
Türkiye’de örnek bir bölünmüş yol göreceksek bu kesinlikle Aksaray-Nevşehir arası olur. Hem yol kalitesi hem sürekliliği ile örnek bir yol bu güzergah.
2005’li yıllardan sonra hep dile getirilen “Kayseri bütün yollarını duble yaptı” söylemi de havada kalmış biraz. Çünkü, hem Nevşehir hem Sivas çıkışı tam anlamıyla bitmemiş. Oldukça yorucu bile diyebiliriz.
Bir şehrin Ulaştırma Bakanı varsa o şehirde bir güzel hareket hemen belli oluyor. Erzincan böyle bir şehir. Nüfusu 100 bin. Güzel bir havaalanına sahip. Yolları tamamlanmak üzere,
Erzurum, Doğu’nun başşehri. Konya’nın Selçuklu’dan kardeşi. İnsanı mert, havası net. Bizim ayağımız iyi geldi, Erzurum mevsimin ilk karını Palandöken’de gördü. Kayak yapacak kadar yağmasa da Erzurum bundan sonra kış sporları ile anılacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.