Lokman Koyuncuoğlu
Lokman Koyuncuoğlu

Bir yol hikayesi

Bismillah dedik çıktık yola. Araçtaki navigasyon aleti930 kmve 14 saat yol süresi belirledi. Neyse ki yol arkadaşları sağlam, bu yol çabuk geçer dedik. İlk hedef Aksaray.

Aslında dünyada bu tür mesafeler hep uçakla alınır. Konya’nın Doğu ve Güneydoğu Anadolu uçak bağlantısı olmadığı için mecburen karayoluyla gitmek zorundayız. Tabi Ankara ve İstanbul bağlantılı Erzurum uçuşları var ama araçla gitme süresini fazlasıyla geçecek bir zaman, bu seçenek.

Geçmişe şöyle bir baktığımızda Konya’da bir holdingin Air Alfa isimli bir hava yolu şirketi vardı. 2000’li yılların kasvetli havasında insanların hem ruhu hem sermayesi kararmıştı. Bu yolculukta bunu düşündüm. Şimdi Konya merkezli bu havayolu şirketiyle, hem Doğuya hem Batıya çok rahat uçmak mümkün olurdu. O zamanki Konya’nın sermaye gücü bugünkü iktidar zamanında olsaydı, bana öyle geliyor ki Konya en az iki kat daha fazla milli hasıla üretirdi. Hayırlısı bakalım, tekrar nasip olur bu diyelim, çalışalım.

Tarihi kazaların yaşandığı Konya-Aksaray yolu büyük oranda duble olmuş. Belli kısımlarda tamirat var ama, yol kalitesinin daha artması gerek. Doğu ile Batı bağlantısının ana arteri olan bu yolun standartları henüz tam değil, yükselmesi gerekir. Yol üzerinde nitelikli dinlenme tesisi yokluğuna da işaret etmiş olalım.

Türkiye’de örnek bir bölünmüş yol göreceksek bu kesinlikle Aksaray-Nevşehir arası olur. Hem yol kalitesi hem sürekliliği ile örnek bir yol bu güzergah.

2005’li yıllardan sonra hep dile getirilen “Kayseri bütün yollarını duble yaptı” söylemi de havada kalmış biraz. Çünkü, hem Nevşehir  hem Sivas çıkışı tam anlamıyla bitmemiş. Oldukça yorucu bile diyebiliriz.

Bir şehrin Ulaştırma Bakanı varsa o şehirde bir güzel hareket hemen belli oluyor. Erzincan böyle bir şehir. Nüfusu 100 bin. Güzel bir havaalanına sahip. Yolları tamamlanmak üzere,2190 metreKızıldağ geçidi ve tüm dağlar arasında cep telefonları kesintisiz çekiyor. Daha ne olsun ki, Erzincan’ın eksiği pek kalmamış.

Erzurum, Doğu’nun başşehri. Konya’nın Selçuklu’dan kardeşi. İnsanı mert, havası net. Bizim ayağımız iyi geldi, Erzurum mevsimin ilk karını Palandöken’de gördü. Kayak yapacak kadar yağmasa da Erzurum bundan sonra kış sporları ile anılacak.

Selçuklu’dan kardeş demişken, belirtmeden geçmeyelim; Yakutiye Medresesi, Çifte Minareli Medrese, Lala Paşa Cami, Üç Kümbetler, Aziziye Tabyası, Taçhan (Bedesten) bizim 20 saatlik Erzurum konaklamamızda gördüğümüz yerlerdi. Bu konuda bize hızlı bir rehberlik yapan Mustafa Büyükköroğlu’na çok teşekkür ederim.
Bu kadar yolu niçin mi gittik?  MÜSİAD 74. GİK toplantısına Bakan Hayati Yazıcı da katılıyordu. Biz de katıldık. Genel konuşmalar ve sunumlar oldu elbet. Ancak  MÜSİAD Konya Şube Başkanı Aslan Korkmaz ve yardımcısı Lütfi Şimşek, Başkanlar toplantısında Konya’nın krize çözüm reçetelerini,Teşkilatlanma toplantısında Ramazan Erkuş, Konya’nın üye sayısında açık ara önde olduğunu, Sektör kurullarında, M.Akif Tekdere, Sinan Koçak ve Murat Çankırılı, Konya’nın 7 sektörde çalıştığını, genel merkez kadar aktif olunduğunu aktardıkları için, bizim bu konuları yazmamıza pek  gerek yok aslında.
Erzurum ve tüm yolda yedik içtiklerimiz bizde kalsın. Büyük çoğunluğu bölünmüş olan bu güzergahı reel 9 saatte aldığımızı söyleyelim ve bu yolların Türkiye ufkunu nasıl değiştirdiğini bir kez daha ifade etmiş olalım.
Katkısı olanlara herkes teşekkür etsin.

 

 

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Lokman Koyuncuoğlu Arşivi