Yatırım Destek Ofisleri

Bilindiği üzere 25 Ocak 2006 tarih ve 5449 sayılı kanun ile Kalkınma Ajansları’nın kuruluşu gerçekleşmişti. Aynı kanun, yatırım ve destek noktasında hizmet sunacak bir yapıyı da tesis etmiştir. Ajanslar Türkiye’de 81 ili kapsayacak şekilde 26 adettir. Buna karşın,  her ilde bir adet “Yatırım Destek Ofisi (YDO)” kurulmuştur. Bu oluşumu,  yatırım destek boyutunun il bazında/özelinde daha spesifik olarak ele alınması anlamında da yorumlayabiliriz.

“Özel kesimdeki yatırımcıların, kamu kurum ve kuruluşlarının görev ve yetki alanına giren izin ve ruhsat işlemleri ile diğer idarî iş ve işlemlerini tek elden takip ve koordine etmek, yatırımları izlemek, yatırımcıya bilgi vermek ve yol göstermek, yatırım başvurular hakkında ön inceleme yapmak”  bu ofislerin belli başlı görevleri arasındadır.*

Bu ofisler, sadece izin ve ruhsat işlemlerini izleme ve yürütme görevleri ile sınırlı kalmayıp, gün geçtikçe yeni misyonları ve görevleri de üstlenmektedir.

Mevlana Kalkınma Ajansı bünyesinde Konya ve Karaman illerinde faaliyet gösteren 2 Yatırım Destek Ofisi bulunmaktadır. Sadece yerel ve yerli sermaye/yatırımla ilgili olmayıp yabancı yatırımcılar konusunu da çalışmalar yürüten bu ofislerde yatırımcılara sunulan hizmetler tamamen ücretsizdir. İş ve yatırım imkanlarının, ilgili kuruluşlarla işbirliği halinde ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımını yapmak veya yaptırmak ile Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ve ilgili diğer kuruluşlarla işbirliği halinde yatırım destek ve tanıtım stratejisini belirlemek ve uygulamak ise Mevlana Kalkınma Ajansı’nın Yatırım Destek Ofisleri’ne verdiği diğer görevlerden bazıları arasındadır.

Çeşitli kurum ve kuruluşlar ile bazı plan ve programlarda Kalkınma Ajanslarına yönelik olarak ifade edilen bazı görevlerin YDO’ları ilgilendirdiği de görülmektedir. Örneğin Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın görevleri arasında ulusal ve uluslararası yatırım destek, tanıtım faaliyetlerinin yanı sıra yatırım izin ve onay işlemler konusunda Kalkınma Ajansları ile işbirliği, koordineli çalışma ve destek vermekten söz edilmiştir.

Yine Orta Vadeli Program (2012-2014) içerisinde YDO’ların “tek durak ofis” işlevlerini güçlendirecek düzenleme yapılacağından söz edilmektedir. 2012 yılı programının uygulanması ile ilgili Bakanlar Kurulu kararında ise yatırım destek ve tanıtım gibi temel rekabet ve kalkınma politikalarının belirlenmesi ve uygulanmasında Kalkınma Ajanslarının rol ve işlevlerinin belirginleştirileceğinden bahsedilmiştir.

Yerel düzeyde kurulmuş olan böylesi yapıların misyonun daha iyi anlaşılacağını, işlevsellik ve etkinliğinin daha fazla artacağını ve yatırımcıların bu gibi kurumlardan daha fazla istifade edeceğini ümit ediyorum.

*5449 sayılı kanun

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsmail Ünver Arşivi