Neden KONYA?

Selçuklu’nun Başkenti Konya’mıza MEVKA Konya Yatırım Destek Ofisi olarak yatırımcı çekmeye çalışıyoruz. İyi bir ekibimiz var. Önemli okul ve alanlardan mezun, yabancı dil bilen, tecrübeli arkadaşlardan oluşan bir ekip.
Sadece Konya’dan ve Ülkemizden yatırımcılara değil, gurbetçi vatandaşlarımızdan ve yabancı yatırımcılara da Konya’mızın yatırım için önemli  bir bölge olduğunu vurguluyoruz. Sermayeyi ilimize çekmek istiyoruz. Bölgemizin iş ve yatırım ortamını, olanaklarını tanıtma; mevcut durumunu ve potansiyelini ortaya koyma; yatırımcı çekme; ve yatırım yapmaya karar vermiş yatırımcılara izin ve ruhsat işlemleri konusunda destek verme görevlerini yerine getirmeye çalışıyoruz. Üstelik yatırımcılara izin ve ruhsat işlemlerinde alım ve takip konusunda verilen hizmet de ücretsiz.
 Peki bir yatırımcı neden Konya’ya gelmeli? Konya hangi alanlarda neleri ile öne çıkıyor? Elbette bu güzide şehrimizin, tarihinden kültürüne, sanayisinden tarımına bir çok alanda öne çıkan yanları var. Hepsi olmamakla beraber kısaca başlıklar halinde sizlere sunmak istiyorum:
 En büyük yüzölçümüne sahip şehrimiz, en fazla belediyeye sahip olup 2.038.555 kişi nüfusu ile Türkiye’de 7. sırada yer almaktadır. Ayrıca Konya, genç nüfusu ile öne çıkmaktadır.
 Türkiye’nin merkezinde yer alan şehrimiz, lojistik anlamda önemli bir üs konumundadır. Başkent Ankara’ya hızlı trenle 1.15 dakikada ulaşması hedeflenirken, Dünya’nın önemli merkezlerinden biri olan İstanbul’a ise 1 saatlik uçuş mesafesindedir. Ayrıca, Türkiye’nin en büyük limanı olan Mersin Limanı’na demiryolu ulaşımı mevcut olup 3.5 saatte Mersin’e karadan ulaşılabilmektedir.
Deprem riskinin düşüklüğü, geniş ve düz coğrafi alanı ile de savunma sanayi, yazılım sektörü, otomotiv sektörü, yıllık güneşlenme süresi ile de yenilenebilir enerji sektörü için önemli bir potansiyel taşımaktadır.
En büyük tarım alanına sahip ilimiz buğday, şekerpancarı, havuç, kuru fasulye, yumurta üretiminde ilk sırada yer alırken; arpa, kırmızı et, süt, nohut, mantar, ayçiçeği, patates üretiminde önemli bir yere sahiptir.
 Tahıl ambarı olarak bilinen ilimiz artık sanayi, ticaret ve hizmetler sektöründe de önemli ilerleme kaydetmiş, il ekonomisindeki sanayi ile tarımın payı başa baş noktasına yaklaşmıştır.
 Marka patent tescilinde Türkiye’de 5. sırada olan ilimizde 9 adet OSB mevcut olup otomotiv yan sanayi, döküm, tarım alet ve makineleri, gıda sanayi, tarımsal üretim, süt-süt ürünleri ve ayakkabıcılık sektörlerinde önemli bir yere sahiptir. Dünya’nın önde gelen markalarına üretim yapan, birçok ülkeye ihracat gerçekleştiren, markalaşmayı başaran firmaların sayısı gün geçtikçe artmaktadır.
 Kümelenme konusunda da farkındalık güç geçtikçe artmaktadır. Otomotiv yan sanayi, dökümcülük ve ayakkabıcılık kümeleri kurulmuştur.
 
100’e yakın yabacı sermayeli firma Konya’da faaliyet göstermektedir.
1.200’den fazla ihracat yapan firması ile Konya, 2011’de resmi rakamlarla yaklaşık 1.2 milyar Dolar ihracat gerçekleştirmiştir.
 
 %8,2 işsizlik oranı Türkiye ortalamasının altında yer alan Konya, KOBİ başkenti olarak bilinmektedir. Ayrıca, Teknokent’e de sahip ilimizde Türkiye’nin ilk “Bilim Merkezi” inşa edilmektedir.
 Mesleki ve Teknik Eğitim’de gerek okul sayısında gerekse de öğrenci sayısında Türkiye’de 5. sırada yer almaktadır. Kalifiye işgücü noktasında önemli bir noktadadır.
 4 adet üniversitesi olan ilimizde yaklaşık 100.000 üniversite öğrencisi öğrenim görmektedir. Müze sayısında 2. sırada olan ilimizde yer alan Mevlana Müzesi ise en fazla ziyaret edilen 3. müzedir.
 2 Tıp Fakültesi, Numune Hastanesi, İlçelerde yer alan Devlet Hastaneleri’nin yanı sıra 10’dan fazla özel hastane mevcuttur.
 
 Devletin “Cazibe Merkezi”, Başbakan’ımızın “Dünya’da Marka Kent”, Dışişleri Bakanı’mızın “Merkez Şehir”, A. Hamdi Tanpınar’ın ise “bir Başkent, daima Başkenttir” dediği Konya’mıza yatırımcıları Mevlana’nın sözü ile davet ediyoruz:
 
 “Gel, gel. Ne olursan ol, yine gel.” İster otomotivci, ister dökümcü, ister gıdacı, ister sanayici, ister tüccar ol, yine gel.

  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsmail Ünver Arşivi