Modern Pazarlama ama Nasıl?

Modern pazarlama anlayışını, klasik pazarlama anlayışından ayıran en belirgin özellik müşteri odaklı olmasıdır. Modern pazarlama, hem müşterinin istek, tercih ve ihtiyaçları ile yakından ilgilenmeyi hem de düşük fiyatla ürün/hizmet sunma zorunluluğunu içerir. Pazarlamanın ilk dönemlerinde hakim olan “ne üretirsem onu satarım” anlayışı bir çok süreçten geçmiş ve en son olarak geniş bir ifade ile “neyi, nasıl, nerde, kime göre, hangi maliyet ve kalite düzeyinden, hangi fiyatla satarım” anlayışına bırakmıştır. Artık sadece bir ürün/hizmet ortaya koymak yeterli değildir. Pazarda kalıcı olmanın yolu ürün/hizmetin piyasada “nasıl?” satılacağını ve satış sonrası “nasıl?” bir hizmet sunma gerekliliğini bilmekten geçmektedir.

Modern pazarlama anlayışı, Konya için yeni bir kavramdır. Müşteri odaklı satışın gerekliliği konusunda görüş birliği olmasına rağmen bu anlayışın uygulamaya ne ölçüde yansıdığı soru işaretidir. Kaliteli, ucuz ve müşteri ihtiyaçlarını karışılamaya yönelik üretim anlayışının yanı sıra ürün/hizmet sunumu da önemlidir. Ulusal veya uluslararası markaların bayi ve servis hizmetlerini sunan firmalar, hizmet kalitesi ve hızı açısından genelde bulunduğu ile bağlı olmaksızın, temsil ettiği firmanın müşteri politikalarına göre hareket etmekte iken, yerel firmaların satış sonrası hizmetlerine yönelik bir sorgulamaya gitmesi gerekmektedir.

Konya’da faaliyet gösteren işletmelerin bir kısmının reklam ve tutundurmaya yönelik harcamalara bakış açısı henüz istenilen noktada olmamakla beraber daha çabuk sonuca ve kara ulaşma odaklı anlayışın ağır bastığı söylenebilir. Birçok firmada reklam, tanıtım, halkla ilişkiler, müşteri hizmetleri gibi departmanların olmadığı görülmektedir. Oysa satış ve pazarlamanın en önemli destekçisi bu birimlerdir. Pazarlama, üretim ve finansın da bir işletmenin en önemli 3 sac ayağını oluşturan birimler olmakla birlikte birbirleri ile ayrılamaz ilişkileri olduğunu düşündüğümüzde durum daha da netleşecektir.

Ayrıca, modern pazarlama anlayışının sadece müşteriyi belirli bir ürün üzerinden tatmin etmekle sınırlı kalmadığı, alternatif ürünlerle de desteklenmesi gerektiği firmalarca bilinmelidir. Müşteri ihtiyaçları temelde bilinmekle beraber, istekleri konusunda farklılar vardır. İşletmeler değişen pazar ve rekabet koşullarının, müşteri isteklerine göre şekillendiğini unutmamalıdır. Bir işletmeyi yeni teknolojiye iten, yatırım kararı verdiren, yeni pazarlara açılmasına zorlayan konuların temelinde “müşteri” kavramı yatar. Ürünlerin sunumu, ambalajı ve rekabet edebilir bir fiyat düzeyi, ikame edilebilir olup olmaması gibi konular öne çıkmaktadır.

Bu noktada işletmelerimize katkı vermek adına e-ticaret, online satış, fuar ve benzeri organizasyonların yaygınlaştırılması ve teşvik edilmesi ile ilimizdeki işletmeler hem daha büyük müşteri kitlelerine ulaşabilecekler hem de işletme kültürü noktasında kendilerini geliştirebileceklerdir. Ayrıca, maliyetleri azaltma, finans yönetimi, müşteri ilişkileri yönetimi, personel geliştirici eğitim faaliyetlerinin desteklenmesi de modern pazarlama anlayışı açısından önemlidir. İşletme kültürüne hitap eden her türlü program dolaylı ya da dolaysız olarak müşteri ilişkilerini etkileyeceği için bölgede katkı sağlayacak faaliyetler desteklenmelidir.
Bu noktada başta odalar ve işadamı birliklerine büyük görevler düşmektedir. Özellikle TR52 Düzey 2 Bölgesi olan Konya-Karaman illerine hizmet veren Mevlana Kalkınma Ajansı’nın mali destek programları kapsamında çıkacağı teklif çağrıları dikkatle takip edilmelidir. Bu sayede bahsi geçen konularda destek verildiği takdirde, ihtiyaç duyulan gerekli finansmanın da büyük bir bölümü bu kaynaktan sağlanabilir.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsmail Ünver Arşivi