
07-13 Aralık 2009 Haftalık Eko Özet
ABD’li finans devi Citi, 2010 yılında hızlı büyüyecek ülkeler listesinde Türkiye’yi de gösterdi.
Küresel kriz Nobel Akademisi’ni de vurdu. Her Nobel ödülü kazanana 1.5 milyon dolar ödül veren İsviçreli Nobel Akademisi, gelecek yıldan itibaren ödül miktarını düşürebileceğini açıkladı.
Bankaların rekor kârı ağırlıklı olarak bono yatırımlarından geldi. Krizde sektörde takibe düşen kredi oranlarında yüzde 76’lık bir artış oldu.
2008 Ağustos’undan bu yana önceki yılın aynı dönemine göre gerileyen sanayi üretimi ekimde ilk defa arttı. Artış oranı yüzde 6.5 olurken, sanayi üretim endeksi kriz öncesi seviyesine yaklaştı.
OECD’ye göre sağlıkta 31. Sıradayız.
1 Ocak’tan itibaren SGK’lı hastaların özel hastanelerdeki tedavi masrafları 2.5 kat artıyor.
Günlük işlem 100 milyar lirayı aşınca bankalar EFT saatini 17'ye uzattı.
|
Japon hükümeti, ülkenin resesyona girmesini önlemek için 81 milyar dolarlık yeni bir teşvik paketi daha çıkarılacağını duyurdu.
Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'ye ait Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba Şeker fabrikalarının bir bütün olarak özelleştirme ihalesini Ak-Can Şeker Sanayii ve Tic. AŞ kazandı. 9 ayrı firma ve grubun yarıştığı nihai pazarlıklarda en yüksek teklif 606 milyon dolarla Ak-Can Şeker Sanayii'nden geldi.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nin (TÜRSAB) 19. Olağan Genel Kurulu'nda yapılan seçimi Başaran Ulusoy'un listesi kazandı.
Bankaların 10 aylık kârı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 45 artarak 17,3 milyar liraya çıktı.
Ekonomik kriz, Türkiye'nin petrol faturasını 12 milyar 876 milyon dolar azalttı. Geçen yıl ocak-ekim döneminde petrol ve petrol ürünleri ithalatına 25 milyar 86,6 milyon dolar ödeyen Türkiye, bu yılın aynı döneminde 12 milyar 210 milyon dolar harcadı.
Hazine, 2010 yılında, borç servisi, borçlanma dışı kaynaklar ve dış borçlanma öngörüleri sonucunda 181.6 milyar lira tutarında iç borçlanma yapılması planlandığını, böylece, 2010 yılında toplam iç borç çevirme oranının ortalamasının yüzde 99.5 olmasının beklendiğini bildirdi.
İki aydır yükselişte olan kapasite kullanım oranı kasımda yüzde 70,7'ye geriledi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ekonomi yüzde 3,3 küçülürken mali sektörün yüzde 8 civarında büyüdüğünü, yılın ilk on ayında yüzde 45 kâr artışı açıkladığını belirtti.
Arsa Üretimi ve Değerlendirilmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı, mevcut yasada, Hazine'ye ait 'arsa ve araziler' ibaresini kaldırıyor.
Bürokrasinin 2009 yıl sonu için bütçe açığı tahmini 58 milyar ile 62 milyar TL arasında değişiyor.
Dolaşımdaki kağıt para miktarı 37 milyar 656 milyon 321,7 bin lira oldu.
Cari işlemler açığı ocak-ekim döneminde yüzde 79.4 düşüşle 7 milyar 903 milyon dolar oldu.
Türk sahipli, yabancı bayraklı gemilerin Türk bayrağına geçişini kolaylaştıran yönetmelik sonucu 1240 tekne Türk bayrağına geçiş yaptı.
Dünyada GDO'lu tohum pazarının yüzde 90'ı Amerikan Monsanto'nun elinde.
Doğu Anadolu'da organik tarım nedeniyle bu yıl 15 milyon lira kazanan çiftçi, şehre göçmekten vazgeçti.
Kaynaklar: www.milliyet.com.tr,http://finans.mynet.com/,www.zaman.com.tr,
www.dunyagazetesi.com.tr,www.referansgazetesi.com,
http://yenisafak.com.tr/Ekonomi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.