Kurban Pazarında

Kurban, hemen tüm dinlerde ve inanç sistemlerinde var olan bir davranış şeklidir. İnanılan varlığa kişinin kendi rızasıyla sahip olduğu bir imkanı feda edebileceğinin bir göstergesi olarak algılanmıştır.

İslam dininde, Rabbimize bir yakınlaşma vesilesi olarak kabul edilir. Esasen sahip olduğumuzu düşündüğümüz, oysa Yaradan tarafından bizlere verilen nimetlerden bir kısmını yine bizim menfaatimize sonuçlanan bir feda etme, kurban etme olayı yaşanmaktadır. Ayrıca dinin bu günleri belirli bir zamanla sınırlaması, o günlerin bayram olarak kutlanması da başlı başına nimetin büyüklüğü ile ilgilidir.

Kurban Bayramı, içinde hem ibadet, hem bu ibadeti yapmakla insanda oluşan haz ve coşku, nimete sahip olabilmenin şükrü ve eldeki imkanları paylaşabilmenin neşesi yaşanır. Hal böyle olunca bayram için yapılan hazırlıklar başka bir anlam ve derinlik kazanır. Bu yüzden olsa gerek özellikle kurbanlık hayvan arayıp sorarken ve pazarlığını yaparken her iki taraf da işin ibadet yönünü unutmaz.

Kurban bayramlarında yaşanan tatlı zorluklar kurbanın anlam ve amacını kuvvetlendirmektedir. Kurban edilecek hayvana dokunulması ve gözlerine bakılması bence çok önemlidir. Bir canlının bizim elimizle Rabbimize yakınlaşma vesilesi olarak hayatının bitmesi, üzerinde tefekkür gerektiren bir olaydır.

Bu yıl, et piyasasının dalgalı ve çoğunlukla yüksek olduğu bir süreçte idrak edilecek bayram. Hal böyle olunca gerek üretici, gerekse müşteri çok daha hassas davranacaktır.

Yıllarca bizlere tarım ülkesi olduğumuz öğretildi. İç Anadolu’nun tahıl ambarı olduğu vurgulandı. Et fiyatının normalden yüksek olduğunu herkes kabul ediyor. Buna satıcı da dahil. Peki bu yüksek fiyat nerden kaynaklanıyor. Üretici 10-15 TL aralığında verdiği eti markette 30 lira civarında görünce, aradaki bu büyük farkın nereye gittiğini merak ediyor elbet.

Tarım politikalarında bahsedildiği gibi bir tarım ülkesine yakışır şekilde tarım ürünleri elde edemediğimizi düşünenler az değil. Aynı durum hayvancılık için de geçerli. Yıllık kişi başı hayvansal gıda tüketiminde oldukça geri olduğumuz ve normalin altında kaldığımız tüm istatistiklerde belirtiliyor. Fiyatların bunda etkili olduğu muhakkak.

Bu politikaların doğal olarak kurbanlık hayvan piyasasını da etkilediği şüphesiz. Vatandaş, daha uygun ve ucuza kurbanı nasıl kesebilir? Sorunun cevabını aslında konu ile ilgili her kesim vermelidir. Ayrı ve önemli bir konu olduğu, devlet politikalarından büyük firmalara kadar, günlük üreticiden kasap esnafına kadar herkesin malumu lakin çözüm konusunda kalıcı adımların atıldığı da söylenemez.

Bütün bunlara rağmen, kurban pazarları hareketli. Bize has pazarlıklar yine yapılıyor. Halkın bu işe verdiği önem hiçbir zaman azalmadı. Renkli ve neşeli sahneleri pazarlarda görmek mümkün. Ne olursa olsun, kurban konusunda herkes kendini bir şekilde sorumlu hissediyor.

Bu yıl paylaşmak bence çok daha önemli. Peygamber’in kurbanlık et konusunda çeşitli zamanlarda farklı usuller takip ettiğini biliyoruz. Etin pahalı ve alım gücünün zayıf olduğu bu yıllarda dağıtılacak kurban etinin miktarı arttırılmalı gibi bence, siz ne dersiniz?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hakan Bahçeci Arşivi