
Konya neden otomobile binmek zorunda
Gelişen dünyada ve değişen rekabet koşulları dikkate alındığında her sektördeki işletmelerin kendi sektörlerine uygun strateji ve politikalar takip etmesi gerekmektedir. Dış pazarlara açılmak küreselleşen dünyanın en önemli aktörlerinden biri haline gelmiştir.
2006 yılı sonunda 85,1 milyar dolar olan ihracatımız 2007 sonu itibari ile 107 milyar dolara ulaşmıştır. İhracatımızda yaşanan olumlu gelişmeler, ileri dönemlerdeki ihracat hedeflemelerimize ulaşabileceğimiz yönünde cesaretimizi artırmaktadır (MÜSİAD Konya Şubesi, 2007: 5).
Dış ticaret açısından Konya sanayisi, Konya ve Konya dışı gümrüklerde toplamda 1 milyar doları aşan ihracatı ile ülkemizin genel büyüme kapasitesine, üretim ve ticaret ayağıyla ciddi bir katkıda bulunmuştur. Ancak, Ülkemizin ihracat rakamlarını ele aldığımızda, kişi başı düşen ihracat tutarı açısından bir değerlendirme yapacak olursak, Konya’mızın ihracatının 3 milyar dolar seviyelerinde olması gerektiği açıktır.
30 bini aşkın KOBİ'si ile tam bir KOBİ başkenti olan Konya'daki firmaların yüzde 55'i ihracat gerçekleştirmektedir. Yaklaşık 106 ülkeye 80 değişik kalem mal ihraç eden sanayi kuruluşlarımızın ihracattaki en büyük payı, otomotiv, endüstriyel makine, gıda, kimya ve metal sektörleri oluşturmaktadır. Konya OSB'de 278 sanayi kuruluşu faaliyet göstermekte ve üretim yapmaktadır. Bu talepleri karşılamak için arsa alanı genişletme çalışmaları sürmektedir (www.konyahaber.com, 08.07.2008).
Konya’da otomotiv sektörü, ihracatın önünü açan lokomotif sektörlerin başında geldiği açıktır. Konya sanayisi için itici bir güç olduğu muhakkaktır. Sanayi üretiminin önemli bir kısmını otomotiv yedek parça oluşturur. Otomotiv yan sanayi bugün 400 milyon dolardan fazla yedek parça üretimi gerçekleştirmektedir (Turan, 2006: 1).
Bugün otomotiv yan sanayi alanında önde gelen iller arasında yer alan Konya’da, otomotiv sanayinin ihtiyaç duyduğu tüm aksam ve parçaların imalatı yapılabilmektedir (Erkek, 2008: 1). Konya'da başarının fitilini ateşleyen sektör otomotiv yan sanayidir. Bugün Konya yaklaşık 500 milyon dolarlık yedek parça üretilmektedir ve başta Avrupa Birliği (AB) olmak üzere, Güney Amerika, Afrika, Ortadoğu, Türkî Cumhuriyetler ve Uzakdoğu'ya ihraç edilmektedir (MÜSİAD Konya Şubesi, 2008: 51).
Konya Ticaret Odası’nda oto yedek parça imal edenler, oto traktör tamircileri, rektifiyeciler, oto kaportacıları ve oto elektrikçileri grubunda 463, oto yedek parça toptan ve perakende satanlar grubunda 419, oto bayii, acenteleri ve oto galericileri, oto komisyoncuları, traktör satanlar ile oto lastiği satanlar, kaplamacılar grubunda toplam 275 firma kayıtlı bulunmaktadır. Konya Sanayi Odası’na otomotiv sektöründe kayıtlı 150 dolayında firma bulunmaktadır (Çelik, 2007: 21).
Ancak, bu denli potansiyeline rağmen, Konya’da sadece otomotiv ana sanayinden TÜMOSAN sektörün temsilcisi olarak yer almaktadır. Konya’ya daha çok ana sanayici çekilmeli, bunun için gerekli olan plan ve programların projeler halinde şehrin kanaat önderleri bilgisinde hazırlanması gerekmektedir.
Ar-Ge ve kalite kontrol alanlarında yatırımda zorlanan yan sanayii bu alanlarda teşvik edilmeli bu alanlarda ana sanayii den know-how transferi her iki tarafa da cazip hale getirilmelidir. Günümüzde kurumsallaşma, yeni finansman ve yönetim teknikleri daha da önemli hale gelmiştir. Firmaların bu alanlarda gelişmesi için alacakları denetim ve danışmanlık hizmetleri teşvik edilmelidir. Sivil Toplum Kuruluşları,
Diğer taraftan sektörün en fazla ihtiyaç duyduğu konu kalifiye personel konusudur. Konya’da mesleki eğitim konusunda en fazla ısrarcı ve destek olması gereken sektör otomotiv sektörüdür. Meslek liseleri ve mesleki eğitim veren eğitim kurumları Sanayi ve Ticaret Odası öncülüğünde geliştirilmeli ve personel sorunu çözülmelidir.
Konya için en güzel gelişmelerden birisi KSO bünyesinde kurulan Konya Küme Merkezidir. Sektörün mutlaka kümeleşme çalışmalarına destek olması gerekmektedir. Bu sektörün ortak hareket etmesi makine fazlası oluşmaması, güçlü üretim ağının oluşması için gerekli ve önemlidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.