KONYA İHRACATI ÜZERİNE

Gelişen dünyada ve değişen rekabet koşulları dikkate alındığında işletmelerin kendi sektörlerine uygun strateji ve politikalar takip etmesi gerekmektedir. Dış pazarlara açılmak, küreselleşen dünyanın en önemli konularından biri haline gelmiştir. Artık, günümüz dünyasında ulusal ölçekte rekabet çeşitli sebeplerden dolayı işletmelerin beklenti ve ihtiyaçlarını karşılayamamaktadır. Bir ülkeye ait ihracat verileri, o ülkenin sanayi ve ticaret kapasitesinin gelişmişliği ile ilgili bilgi vermektedir. Ayrıca, dış pazarlarda var olmak, işletmeler açısından kapasitelerini geliştirme ve büyük ölçeklere ulaşabilme bakımından önemli bir durumdur.

Konya sanayisi kalite ve mamul çeşitliliği noktasında önemli bir potansiyele sahip olmakla beraber uluslararası arenada olması gerektiği noktada değildir. Ülkemizin DTM verilerine göre 2009 yılı ihracat rakamı 102,1 milyar dolardır. Kişi başına ihracat ise 1.400 dolardır. Dış ticaret açısından Konya ili, DTM resmi rakamlarıyla 734 milyon dolar ihracat gerçekleştirmiştir. Kişi başı ihracat rakamı 369 dolardır. Buna ilaveten bölge dışındaki gümrükler aracılığı ile de önemli miktarda ihracatın yapıldığı bilinmelidir. Toplam Konya ihracatını 1,5 milyar dolar dahi kabul edersek kişi başı ihracat bu kez de 752 dolar olmakta ve ülke ortalamasının çok altında kaldığı görülmektedir. Üstelik diğer gümrüklerden ihracat yapılıyor olması, sadece Konya İli ihracatı için geçerli değildir. İhracatta illerin 2009 sıralaması yapıldığında Konya 15. sıradadır. Örneğin, listede 12. Sırada yer alan Kayseri ihracatı 963 milyon dolardır. Belli ki Kayseri de ihracatının gerçek değerinin bu olmadığı ve diğer gümrükler aracılığı ile çok önemli tutarda ihracat yaptığından bahsediyordur.

Gerek toplam ihracat rakamı açısından gerekse de kişi başına düşen ihracat tutarı açısından bir değerlendirme yapıldığında, Konya ili ihracatının 3 milyar dolar düzeyinde olması gerektiği açıktır. Buradan hareketle, ihracat potansiyelinin arttırılmasına yönelik çalışmaların desteklenmesi büyük önem arz etmektedir. İşletmelerin ihracat yapabilecek seviyeye gelmesini sağlayacak teknik bilgi, eğitimler, yabancı dil eğitimleri, yurtdışı fuar ve sergilere katılım, ihracat departmanı kurma, uluslararası pazarlara girebilmek için gerekli olan kalite ve standartları sağlayan belgelerin alımı ve benzeri konularda yürütülecek çalışmalar desteklenmelidir.

Bu noktada başta odalar, işadamı birlikleri ve konu ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına büyük görevler düşmektedir. Özellikle TR52 Düzey 2 Bölgesi olan Konya-Karaman illerine hizmet veren Mevlana Kalkınma Ajansı’nın mali destek programları kapsamında çıkacağı teklif çağrıları dikkatle takip edilmelidir. Bu sayede bahsi geçen konularda ihtiyaç duyulan gerekli finansmanın da büyük bir bölümü bu kaynaktan sağlanabilir.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsmail Ünver Arşivi