
Haçlı seferlerinin hedefindeki şehir
Haçlı Seferlerinin baş mimarları Papalar ve keşişler, dükleri, kontları, şövalyeleri ikna etmek için cenneti vaat ediyorlardı. Bu kiliseyi güçlendirecek, ellerindeki kontrol mekanizması bozulmayacaktı. O yıllarda Avrupa’nın içine düştüğü buhran ve kriz ancak bu yolla çözüm bulurdu. Bunun farkında olan din adamları yıllarca sürecek bu seferleri organize ettiler.
Haçlı zihniyeti, Şam’da, Anadolu’da, Kudüs’te yüzde yüz kontrol sağlayamayacağını aslında o yüzyılda anlamıştı. Neticesinde oraya kendi küçük, gücü büyük bir devlet kurmayı, diğer yerleri kültürü ve tarihine göre parçalamayı ya da kuklaları ile yönetmeyi başardı.
Bugün, Haçlı seferlerinin hedefindeki şehir, kan gölü halinde. Kudüs, Selahaddin Eyyübi emaneti olarak tutsak ve mahzun. Peki ya Anadolu; ayakta ve dik duruyor lakin gözlerinde fer, sözlerinde neşe yok.
Haçlı Seferlerinin daha sonraki yıllarda durduğunu söylemek isabetli olmaz. Afrika ve Arabistan topraklarına yapılan her sefer, bu zihniyetin bir yansımasıdır. O topraklarda daha kolay sonuç elde ettiler. Çoğunlukla ekonomik sebeplerle çıktıkları yolculuklar sonucunda “sömürü” imparatorluğu kurmayı başardılar. Bununla birlikte, gözden kaçmaması gereken bir husus daha var sanırım; Haçlı zihniyeti nereye giderse gitsin dinden ve din adamlarından beslenmiş, misyonerlik faaliyetinden asla vazgeçmemiştir.
Bu vesile ile şu noktayı da belirtmekte fayda var; Haçlı Seferlerinin başlama tarihi, Türklerin Müslüman olma tarihlerinden hemen sonradır. Haçlı Seferlerinin başlamasındaki sebep, bence Türklerin İslam’la tanışmış olmasıdır. Sanırım o yüzden yıllarca, Türkler denilince Müslüman anlaşılmıştır. Türk olduğumuz sürece bu zihniyetle mücadele edecek gücümüz var demektir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.