Şu günlerde yeni bir soluk olarak karşımıza çıkan Yeni Haber gazetesini görmüşsünüzdür mutlaka. Konya için yeni bir yüz yeni bir nefes ve yeni bir heyecan olacağı kanaatindeyim.
Konya gibi gelişmiş ve gelişmekte olan şehirler için yerel basının önemi daha fazladır. Ulusal düzeyde olmayan lakin etkisi ve gücü bakımından yeri geldiğinde ulusal bir gazeteden tesirli olabilen yerel basının en önemli iki ayağından biri gazetedir.
İnsanın haber alma ihtiyacının temelinde, evvelemirde, yakın çevresinde olup biteni öğrenme isteği ve bu isteğin uyandırdığı merak duygusu bulunur. Bu merak ve istek, kendimizi ya da yakınlarımızı olumlu ya da olumsuz yönde etkileyebilecek gelişmelere karşı hazırlıklı olma kaygısından kaynaklanır. Belki de bu nedenle habere ve haber kaynağına olan coğrafi yakınlık daha bir önem kazanır.
Yerel basın organları bir şehirde yaşayan insanları etkileyebilecek ve yakından ilgilendirecek olayları haberleştirir. Haberleşen olay, hedef kitleye çoğunlukla o coğrafyada yaşamını sürdüren ya da oralı olan gazete sahiplerinin bakış açılarıyla hedef kitleye ulaşır. Misal, eğer bir yerel gazetede yazıyorsanız sayısal olarak daha az okunuyor olabilirsiniz ama direk olarak etkilediğiniz kişi sayısı oransal olarak daha fazla olabilir.
Yerel bir gazete, nasıl ulusal bir gazete merkezi yönetim ve iktidar üzerinde denetim görevi yaparsa yerel yönetim üzerinde aynı denetimi yapar. Bu haliyle bir taraftan yerel gündemi oluştururken diğer tarafta yerel denetim görevini ifa eder. Sadece bu yönüyle bile üzerinde hassasiyetle durulması, nitelikli bir yayın politikası izlenmesi ayrı bir önem kazanmaktadır.
Yerel gazetelerin haber kaynakları çoğunlukla haber ajanslarıdır. Yerel yönetim ve diğer yerel kuruluşlar ve bunların haber büroları da haber oluşturmakta en büyük kaynaktır. Muhabirle çalışıp kendi haberini yapmak nitelikli eleman bulma ve ekonomik vb. nedenlerle çoğunlukla yetersiz kalabilir. Bu durumda yerel gazete, aynı olayı diğer şehir gazeteleri ile birlikte haber yapmak durumunda kalacaktır. Devreye gazete sahibinin ve haber müdürünün mahareti girer. Kullanılan dil ve neyi söylemek istediğiniz öne çıkar. Bu da sizi daha takip edilebilir kılar.
Konya’mız yerel gazete bakımından nicelik olarak tatmin edici bir durumdadır. Bursa ve İzmir’de olduğu gibi ulusal düzeyde gerek ekonomik gerekse nitelik olarak bir gazeteden bahsedemesek de kayda değer yayınlar yapılmaktadır. Yerel gazetelerin, sanayicisinden esnafına, iş adamından siyasetçisine kadar birçok farklı kesimi ilgilendiren, tesir eden bir gücü olduğu düşünülürse, Konya gazetelerinin işlevi daha net tespit edilebilir.
Konya yerel gazetelerinin nicelik olarak yeterli olabileceğini söylemiş olmakla birlikte nitelik konusunda birbirleri ile çeşitli yönlerden farklılıklar arz edecekleri muhakkak. İşte tam bu noktada yeni bir nefes olarak yayın hayatına başlayan Yeni Haber gazetesi olumlu ve pozitif anlamda rekabete tat katacaktır düşüncesindeyim.
Yeni Haber, her ne kadar isim değişikliği ile yayın hayatına başlasa da isminde de olduğu gibi yeni bir oluşumdur. Çünkü, her yeni isim sahibine yeni bir kimlik ve karakter yükler. İşin başında işin içinden gelerek, doğruları doğru olduğu için yapmaya çalışan bir ekip var. Çoğu alaylı bu insanların, amatör ruhla ustaca bir iş yapmaya çalıştıkları kesin. Nitekim, tüm diğer gazeteler gibi ticari bir amaç güdülmektedir elbet. Burada asıl olan gazetecilik işini gereği gibi yapmaya azmetmektir. Niyet ve çaba olunca berekette gelir.
Gazetenin kimlik kartında yazan isimlerin çoğunu yakinen tanıyorum. Genel Müdür Ahmet Bey’in işe olan şevki, hassasiyeti, düzen ve tertibe dikkat etmesi, hatta bazen aşırı titizliği mutlaka yansıyacaktır. Davut ve Hüseyin Beylerin güler yüzü, nezaketleri, çalışkanlıkları, iletişim becerileri çalışanlar ve dolayısı ile gazete için bir kazanç ve itici güçtür. Muhabirlerin böyle bir ortamda daha şevkle çalışacaklarını, dizgi, mizanpaj gibi teknik işlerin en az hata ile yapılacağına inancım sonsuz. Elbet, bu ekiple uzun yıllardır çalışan, gerek duruşu, gerek plan ve program konusundaki yeteneği, gerekse organize edebilme, yönetebilme becerisi ile Lokman Bey, bu işin üstünden layığı ile gelecektir.
Nazarlık olsun diye birkaç konuyu dile getirmiş olalım, zamanla, baskımızın siyah beyaz olsa da daha net ve parlak olacağını ümit ediyorum. Öz haber kaynakları ile fark edilmiş ve yakalanmış haberler rekabete değer katacaktır. Teknik olarak mümkün müdür bilemem ama resmî ilanların bulunduğu sayfalar da illa haber olması gerekir mi? Televizyonların yayın akışının verilmesi adettendir sanırım, ama bir dizinin bir programın reklamını yapar gibi yarım sayfa televizyon akış programı verilmeli mi acaba?
Dediğim gibi, nazarlık olsun diye dile getirilmiş bu tespitler, daha da güzele doğru gidileceğine olan inancımızdandır. Bu vesile ile Yeni Haber’e yayın hayatında başarılar diliyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.