
İsmail Ünver
Parlayan Yıldız Şehir KONYA
Yayınlanma:
Mayıs ayı içerisinde MÜSİAD Konya Şubesi’nde Dışişleri Bakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu’nun da katılımları ile gerçekleştirilen “Türkiye İstişare Toplantısı”nın selamlama konuşmaları sırasında Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tahir Akyürek’in konuşmasında bahsettiği, Sayın Bakanımızın inceleyeceğini belirttiği MasterCard Worlwide tarafından Boğaziçi Üniversitesi’nden bazı öğretim görevlilerine hazırlatılan Nisan 2011 tarihli “Türkiye’nin Şehirleri Sürdürülebilirlik Araştırması” raporunda yer alan değerlendirmeleri sizlere sunmaya çalışacağım:
Öncelikle belirtelim ki çalışmanın hedefinde; illerin ekonomik, sosyal ve çevresel durumunu ortaya koyan bir rehber niteliğinde belge sunmak yer alıyor. Ayrıca, çalışmanın Türkiye’de sürdürülebilir stratejilerin oluşturulmasına ve bu dalda yeni projeler üretilmesine vesile olunmak istendiği belirtiliyor. Çalışmanın özetinde, nesnel verilerle il düzeyinde sürdürülebilirlik ve yaşam kalitesi endeksleri hesaplamanın yanında her bölgeyi temsil edişine dikkat edilmek üzere seçilen 29 ilde çeşitli işyerlerinden kişilerle gerçekleştirilen anket çalışması neticesinde iş dünyasının gözünden de ekonomik, sosyal ve çevresel boyutları ele alındığı belirtiliyor.
Aslında bu çalışma ile sadece eldeki istatistiklere ve verilere dayalı endeksleme çalışmalarına da bir gönderme yapılmış. Ek verilerle desteklenmenin gereğine değinilmiş. Burada da uzmanlar, ilgili şehirlerde anket çalışması ile çalışmalarını şekillendirmişler. Ortaya öznel boyutların da ele alındığı bir çalışma sunulmak istenmiş.
Çalışmanın bizim açımızdan önemi ise “Parlayan Yıldızlar” olarak nitelendirilen 4 kent arasında Konyamızın da yer alıyor olmasıdır. Diğeri ise Eskişehir, Kayseri ve Bursa.
Çalışmada ilk sırada yer alan, mevcut verilerle elde edilen ve 81 il üzerinden yapılan Nesnel Ölçütlerle İllerin Sürdürülebilirliği çalışmasına bakıldığında; Sürdürülebilirlik başlığında Ankara 1. iken Konya 18. sırada yer alıyor. Çevre Performansı başlığında İzmir 1. iken Konya 7. sırada. Ekonomik Performans başlığında İstanbul 1. iken Konya 32. Sırada yer alıyor. Sosyal Performans başlığında Ankara 1. iken Konya 23. sırada. Yaşam Kalitesi başlığında ise İzmir 1. iken Konya 10. sırada. Görüldüğü gibi bu bölümde İstanbul, Ankara ve İzmir başı çeken şehirler olarak karşımıza çıkıyor. Konya bu bölümde sıralama açısından biraz gerilerde olmasına rağmen en iyi sırayı Çevre Performansında elde ediyor. Ekonomik Performans ise en geride olduğu başlık olarak karşımıza çıkıyor.
İkinci olarak İş Dünyası Gözünden İllerin Sürdürülebilirliği bölümünde ise öznel bir değerlendirme yapabilmesi amacı ile anket yoluna gidilmiş. Verilerin dışında, ilgili ilde yaşayan ve iş dünyasının temsilcisi olan üst düzey yöneticilerin düşüncelerine ulaşılmak istenmiş. Kısaca veriler kullanılarak ekonomik ve diğer başlıklarda nesnel durumu ortaya konan bir kentin, orada yaşayan ve iş yapan insanların gözüyle ne durumda olduğu öznel bir şekilde değerlendirilmek istenmiş. Burada 29 il üzerinde bir çalışma yürütmüşler. Üst düzey yöneticilere telefonla ulaşılarak toplam 3.165 anket uygulanmış. Ankete katılanlardan en yüksek puanı alan konular “coğrafi konum, il dışı yatırımcılara açıklık ve telekomünikasyon altyapısı yeterliliği” iken “firmaların çevresel duyarlılığı, teknik eleman bulmak, kamu kaynaklarının etkin kullanımı ve yetenekli yönetici bulmak-tutmak” ise en düşük puanı alan konular arasında.
İş Dünyası Gözünden İllerin Sürdürülebilirliği çalışmasına bakıldığında; Sürdürülebilirlik başlığında Eskişehir 1. iken Konya 3. sırada yer almakta. Çevre Performansı başlığında Kayseri 1. iken Konya 2. sırada yer alıyor. Ekonomik Performans başlığında Kayseri 1. iken Konya 4. sırada. Sosyal Performans başlığında Eskişehir 1. iken Konya 13. sırada. Yaşam Kalitesi başlığında ise Eskişehir 1. iken Konya 10. Sırada yer alıyor. Görüldüğü gibi bu başlıkta ise Eskişehir ve Kayseri öne çıkan iller.
Konya’da ise 105 üst düzey yöneticiye anket uygulanmış. Konya bu bölümde sıralama açısından nesnel verilere göre yapılan çalışmanın aksine daha üst sıralarda yer alıyor. En iyi sıralamayı yine Çevre Performansında elde ediyor. Sosyal Performans ise en geride olduğu başlık olarak karşımıza çıkıyor. Gerek salt verilerde gerekse de anket çalışması sonucunda yer alan Yaşam Kalitesi başlığında Konya 10. sırada yer almış.
İş dünyası bağlamında yüksek oy oranları ile dikkat çeken ve öne çıkan 4 ilden biri olan Konya çalışmada Parlayan Yıldızlar diye nitelendirilen kentler arasında değerlendirilmiş. Ayrıca yine bu başlıkta Kayseri’den sonra “planlı gelişen bir şehir” başlığında Konya en yüksek oyu almış.
İllerin öznel değerlendirmesi sonucu Konya’nın Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu alanlardan bazıları; tarım potansiyeli, çevre temizliği, sanayi potansiyeli, planlı gelişim… Türkiye ortalamasının altında olduğu alanlardan bazıları ise; sosyal ortamın gelecek gelişimi, turizm potansiyeli…
Çalışmadan alıntı yaparak anket sonuçlarına ilişkin değerlendirmeye ait bir bölümü sizlerle paylaşıyorum: ”Konya nesnel ölçütlere göre yapılan endeksleme çalışmasında Türkiye ortalamasının çok az üstünde yer almaktadır. İş dünyasının gözünden bakıldığında ise ekonomi ve çevre boyutlarında sırasıyla 4. ve 2. sıradadır. Konya’nın iş dünyası ekonomi ve yaşam kalitesi alanlarında Konya’da gelecekte ciddi iyileşmeler olacağını düşünmektedir. İlde yaşamanın en iyi yönleri ekonominin iyi olması, çevre ve doğal güzellikleri, ulaşım kolaylığı ve yaşam koşullarının iyi olması olarak ifadelendirilmiştir. En dezavantajlı yönleri ise sosyal aktivitelerin kısıtlı olmasıdır.” (MasterCard, 2011)
Çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Bu şehirde yetişen/yaşayan bir birey bilinci ile Parlayan Yıldız Konyamızın daha iyi bir konuma gelmesi, kalkınması ve gelişmesi için daha çok çalışmamız gerekliliğini bir kez daha hatırlatır, saygılar sunarım.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.