
Konya sağlıkta vizyoner bir şehir
Uyuşturucu kullanımı dünyada son 10 yılda yüzde 20 arttı. Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nin 2024 Dünya Uyuşturucu Raporu’na göre, 2022 yılında dünya genelinde 292 milyon kişi uyuşturucu kullandı.
Ne yazık ki ülkemizde de durum farklı değil…
Asya, Avrupa ve Afrika üçgeninin tam kavşak noktasında bulunan ülkemiz, coğrafi konumu ve genç nüfusu nedeniyle bu tehditte ön cephede yer alıyor.
İçişleri Bakanlığı'nın yayımladığı Narkolog 2023 raporuna göre Türkiye’de uyuşturucuya başlama yaşı ortalama 21,99 olarak belirtiliyor. En riskli grubun ise 15-24 yaş arası gençlerden oluştuğu söyleniyor. Uzmanlar bu yaş grubunun acilen korunması gerektiğini vurguluyor, önlem çağrısı yapıyor.
Bu nedenle de Türkiye, artan uyuşturucu tehdidine karşı son yıllarda çok etkili adımlar atıyor. Hazırlanan eylem planlarıyla kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve eğitim kurumları ortak hareket ediyor. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya koordinesinde çok önemli narkotik operasyonlara imza atılıyor.
Bu noktada Konya’nın da hakkını verelim. Uyuşturucu ile mücadelede Konya da çok başarılı illerden biri olarak dikkat çekiyor. Güvenlik nedeniyle rakamlara değinemesek de Konya Emniyet Müdürlüğü adeta destan yazıyor.
Elbette bu mücadelede suçu önlemek ya da suç işleyenleri toplumdan çekip almak tek başına yeterli olmuyor.
Suça bulaşanların tedavi edilmesi, yeniden topluma kazandırılması da en önemli hususlardan birini oluşturuyor. Burada da en fazla iş, sağlık kurumlarımıza düşüyor. Sağlık altyapınız yeterli değilse, bağımlılıkla mücadelede başarılı sayılmıyorsunuz!
Peki Konya bağımlıların rehabilitasyonunda ne kadar yeterli diye sorarsanız, bunun cevabını dün net bir şekilde aldık.
Konya’da yapımı tamamlanan Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi (AMATEM)’nin yeni hizmet binasını İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç hocamla dün birlikte inceleme fırsatı bulduk. Tıpkı bağımlılıkla mücadelede olduğu gibi bağımlılığın tedavisinde de Konya’nın destan yazdığını, en azından bu alanda büyük mesafe kat ettiğini de bizzat gördük. Şehre kazandırılan bu yeni sağlık yatırımıyla tedavideki başarı çıtasının da her geçen gün yükseleceğine kani olduk.
Bağımlılıkla mücadelede önemli bir adım olan bu modern tesis, yakın zamanda hasta kabulüne başlayacak, Konya’nın gücüne güç katacak.
Toplamda 33 bin 211 metrekarelik arsa üzerine kurulan bu önemli merkez, 11 bin 800 metrekarelik kapalı alana ve 80 yatak kapasitesine sahip. Yeni hizmet binası, alkol ve madde bağımlılığı tedavisi gören bireyler için özel olarak tasarlanmış. Hiçbir eksiği yok.
Hiçbir eksiği yok derken, fiziki anlamda kuru binadan bahsetmiyorum sadece. Vizyondan, ufuktan ve ileri görüşlülükten de bahsediyorum.
Bu merkez, bağımlıları tedavi edip kendi haline bırakan bir merkez olsaydı inanın boşa gitmiş bir yatırım gözüyle bakardım. Ama durum öyle değil.
Yeni merkezde sadece tıbbi müdahale değil, aynı zamanda psikososyal destek programları da ön planda tutulmuş. Rehabilitasyon sürecinde sanatla terapi gibi yöntemlerle hastaların yeniden topluma kazandırılması amaçlanmış.
Bir kere çok insani şartlarda dizayn edilen odalar, koridorlar, yemekhane, lavabolar gibi donatıların yanında, misafirlerin sporla ve sanatla ilgilenmesi için çok ayrıntılı fonksiyonlar eklenmiş. Yani tedavi olanlar sadece bağımlılık tedavisi değil, aynı zamanda ruhsal ve psikolojik olarak da tedavi almış oluyor. Onları hayata bağlayan yeni meşgaleler kazandırılıyor.
İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç’un, “Bu iş burada bitmiyor” diyerek AMATEM’in yanında yapılacak olan yeni bir kompleksle ilgili verdiği ek bilgiler ise sağlıkta Konya’nın ne kadar vizyoner bir şehir olduğunu bir kez daha ortaya koydu.
Mehmet Koç’un verdiği bilgiye göre, AMATEM’in yanında bağımlılıktan kurtulanların yeniden hayata kazandırılması için yeni bir rehabilitasyon merkezi yapılacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un onayıyla 90.000 metrekarelik yeni bir alan tahsis edilmiş. Buraya inşa edilecek yeni merkezle hastaların uzun süreli kalabilecekleri, meslek öğrenebilecekleri, üretime katılabilecekleri yeni bir ortam oluşturulacak. Sanayi Odası ve İŞKUR gibi kurumların da iş birliği ile bağımlılar meslek erbabı yapılıp hayata yeniden başlayacaklar.
Böylece AMATEM sadece bir tedavi merkezi değil, aynı zamanda bir arınma ve yenilenme alanına dönüşecek.
Sizce de çok güzel bir vizyon değil mi?
Hastanelerdeki sıraları, sıkıntıları biliyoruz elbette ama bence bağımlılığın tedavisinde Konya’nın ortaya koyduğu iş hakikaten çok büyük, hakkını vermek lazım.
Ve uyuşturucudan, alkolden, kumardan, her türlü illetten uzak durmak lazım.
Allah bu milletin evlatlarını uyuşturucu illetinden korusun, bağımlılıktan uzak tutsun. Bizleri ve hiç kimsenin evladını buralara muhtaç etmesin.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.