
Konya 'Güneş' Gibi Parlasın
Yeni Şafak Gazetesi’nin haberinden bir alıntı ile başlamak istiyorum: “Petrol ve doğalgazın 2010 yılı faturası 35 milyar dolara yükselmiş durumda. Petrolün varili 1 dolar arttığında Türk ekonomisine maliyeti yıllık 210 milyon dolara ulaşıyor. 48.5 milyar dolarlık cari açığın kapatılmasında ise alternatif kaynakların devreye girmesi önem arz ediyor.”
İşte bu alternatif kaynakların başında gelen “güneş enerjisinin”, diğer enerji kaynaklarından farklı olarak elde edilmesi daha kolay olduğunu biliyoruz. Zira “güneş ışınlarını” elde etmede petrol, doğalgaz gibi diğer kaynaklar için kullanılan yöntemlere gerek yok. Belki bu sektöre giriş, yatırım açısından maliyetli bulunsa da, uzun vadede getirisinin yüksek olduğunu göz ardı edemeyiz. Ayrıca “temiz” enerji kabul edilen bu kaynak, çevremizi korumak adına da büyük önem taşıyor.
Ülkemizde mevcut doğal kaynaklar dikkate alındığında, en ilgi çekici yenilenebilir enerji kaynağının Güneş olduğu çok açık. Türkiye coğrafi konumu itibari ile bu konuda dünyadaki en avantajlı ülkeler arasında yer alıyor. Zira Türkiye, Güneş Kuşağı adı verilen alanda yer almakta. Üstelik ülkemiz güneş enerjisi konusuna hiç de yabancı değil. Belki de birçoğumuzun evinde de bulunan ve “sıcak su” elde etmede kullanılan sistemler ile güneş enerjisinden faydalanılmakta. Bunun yanı sıra güneş enerjisi; ısı, ışık ve elektrik elde etmede de kullanılıyor. Konya Valiliği’nce yaptırılan bir çalışmada ülkemiz termal kurulu güç açısından Çin’den sonra 2. sırada yer aldığından bahsediyor. Bu konuda iyiyiz. Ancak, güneş enerjisinden elektrik üretimi ile ilgili yatırımlar istenilen noktada değil.
Konuya Konya özelinde bakacak olursak, güneş ışınlarının dik gelişi, güneşlenme süresi, güneş radyasyon değerleri ve coğrafi alan dikkate alındığında, ilimiz ciddi potansiyeli ile öne çıkıyor. Konya yıllık toplam güneşlenme süresi açısından bakıldığında Türkiye ortalamasından daha iyi bir konumda. MEVKA’nın hazırladığı 2010-2013 TR52 Bölge Planı’ndan alınan verilere göre Türkiye’nin yıllık ortalama güneşlenme süresi 2.741 saat iken yıllık toplam güneş radyasyon değeri 1.527,5 kWh/m2. Konya’nın yıllık ortalama güneşlenme süresi ise 2.902,5 saat ve yıllık toplam güneş radyasyon değeri de 1.612,5 kWh/m2. Görüldüğü gibi Konya, Türkiye ortalamasının üzerinde değerlere sahip. Biraz daha rakamlara girecek olursak: Kişi başına elektrik tüketimi, ülkeler için gelişmişliğin göstergelerinden biri olarak ele alınır. TÜİK 2005 yılı verilerine göre Konya elektrik üretim kapasitesi 77,3 MW ile 37. sırada yer alırken 3.773.737 MWH elektrik tüketimi ile 8. sırada yer almış. 2009 yılına gelindiğinde ise Konya, elektrik tüketimi açısından 3.919.075 MWh ile Türkiye’de 9. sırada yer almakta. Konya’nın toplam elektrik tüketimi, Türkiye’nin %2,5’idir. Sanayide elektrik tüketimi olarak ele alırsak bu oran %2,42’dir. Tarımsal sulama açısından ise %16,61’dir. Ayrıca kişi başına elektrik tüketimi Türkiye’de 2.162 KWh iken Konya’da bu miktar 1.967 KWh’dir. Türkiye’nin sanayide kişi başı elektrik tüketim miktarı 971 KWh iken Konya’da ise 855 KWh’dir. Meskende kişi başı elektrik tüketimi ise Türkiye 540 KWH iken Konya’da 405 KWH’dir.
Görüldüğü gibi Konya gerek elektrik tüketimi gerekse de güneş enerjisi potansiyeli açısından oldukça önemli bir yerde. Ancak üretim konusu ele alındığındaki mevcut durum ortada. Sahip olunan kamuoyu bilinci ve güneş enerjisi potansiyeli, yatırım ve üretim bağlamında iyi değerlendirilememektedir. Elbette özel sektöre olan teşvikler de önem taşımakta. “Yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik enerjisi üretimi amaçlı kullanımına ilişkin kanunda değişiklik yapılmasına” dair kanun Meclis’te kabul edildi. Bu vesile ile ciddi yatırımların geleceği bekleniyor. Ancak yerli yatırımcı elini çabuk tutmalı. Zira, yabancı yatırımcılar bu tip konularda daha hazırlıklı ve erken davranıyor olabiliyor. Ayrıca, sadece güneşten enerji üretmek değil, buna imkân veren teknolojileri de ithal eden değil, üreten bir ülke olmak için gereken adımlar atılmalıdır. 2023 Türkiye’sinin vazgeçilmez şehirlerinden biri olmak için herkes üzerine düşeni yapmalıdır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.