Geri sayım başladı
Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden yarın gece fırlatılacak olan TÜRKSAT 4A, 5 dakika 47 saniye içinde uzayla tanışacak. TÜRKSAT 4A, 14 Şubat gecesi Türkiye saati ile 23.09'da Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden fırlatılacak. Fırlatmadan 5 dakika 47 saniye sonra uydu, fırlatıcı roketin kapsülünden çıkacak ve uzayla tanışacak.
TÜRK VE JAPON ORTAKLIĞI
Türk ve Japon mühendislerin ortaklaşa ürettiği TÜRKSAT 4A'nın yolculuğu, Breeze-M olarak adlandırılan alt-kademe roketine bağlı şekilde yaklaşık 9 saat daha devam ettikten sonra ayrılacak. Bu ayrılıştan sonra uydu, dünyanın etrafında dönmeye başlayacak. Uydunun yolculuğu, fırlatılıştan itibaren 9 saat 13 dakikada tamamlanacak. Test amaçlı olarak 9,5 gün sonra 50 derece doğu boylamına yerleşecek uydunun kontrolü, Türkiye, Afrika, Avustralya, Japonya, İtalya ve Kanada uydu istasyonlarından yapılacak.
KONTROLÜ GÖLBAŞI'NDAN
Fırlatmadan 9 saat 13 dakika sonra ilk sinyalin alınması planlanan uydu, '50 Derece Doğu' boylamında yaklaşık 3 ay kalacak. İstasyonlar aracılığıyla tüm yörünge ve alt sistem kontrolleri gerçekleştirilecek uydu, daha sonra 42 derece doğu' boylamına yerleşecek. Kontrolü, Gölbaşı Uydu Yer İstasyonuna devredilecek uydu, 1 ay boyunca performans testlerine tabi tutulacak.
SIRADA TÜRKSAT 4B VAR
Mevcut Türk uydularına göre daha güçlü sinyal kalitesine sahip olan TÜRKSAT 4A uydusunun manevra ömrü 30 yıldan fazla olacak. Kapsama alanında, Türkiye'nin yanı sıra Avrupa, Ortadoğu, Asya ve Afrika yer alacak uydu, yaklaşık 5 ton ağırlığa ve 1750 MHz bant genişliğine sahip. Montaj çalışmaları devam eden TÜRKSAT 4B'nin ise bu yılın 2. çeyreğinde uzaya fırlatılması planlanıyor. TÜRKSAT 4B aynı zamanda internet hizmeti de verecek.
Projenin sonuna kadar Japonlarla birlikte çalışan 15 Türk mühendis, TÜRKSAT 4A ve 4B uzaya fırlatıldıktan sonra Ankara'daki TUSAŞ tesislerinde göreve başlayarak yerli TÜRKSAT haberleşme uydularının üretiminde görev alacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.