• Konya5 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yağışlar arttı, flamingolar geri döndü
08 Mayıs 2009 Cuma 15:29

Yağışlar arttı, flamingolar geri döndü

Konya son yılların en yağışlı sezonunu geçiriyor. Yağışların baraj ve göletlerdeki su seviyesini artırmasıyla allı turna olarak bilinen flamingolar Tuz Gölü ve KulU Gölü'ne döndü.
Türkiye'nin tarım ambarı Konya son yılların en yağışlı sezonunu geçiriyor. Yağışların baraj ve göletlerdeki su seviyesini artırmasıyla allı turna olarak bilinen flamingolar Tuz Gölü ve Kulu (Düden) Gölü'ne geri döndü.

Kulu Kaymakamı Erkaya Yırık, son yağışların ardından göllerde kuş türlerinin sayısının arttığını söyledi.

Birkaç yıl öncesine kadar 186 kuş türünün yaşadığı Kulu Gölü'nde flamingoların ve diğer türlerin geri döndüğünü bildiren Kaymakam Yırık, "Kulu tekrar kuş türlerinin merkezi olacak" dedi.

Kontrolsüz sulama, küresel ısınma gibi nedenlerle tümüyle kuruma noktasına gelen Kulu Gölü (Düden Gölü), son yağışlarla birlikte yeniden eski günlerine dönmeye başladı.

İlçeye 5 kilometre uzaklıktaki 860 hektar alana sahip Kulu Gölü son yağışlarla birlikte eski günlerine dönmeye başladı. 2008 yılında tamamına yakını kurumaya başlayan göl, 2009 yılında aldığı 210 kilogram yağışlar sayesinde flamingolar başta olmak üzere çok sayıda kuş türünün geri dönmesini sağladı.

Kulu Kaymakamı Erkaya Yırık, geçen yıl yaşanan kuraklık nedeniyle Düden Gölü'nü terk eden birçok kuş türünün son yağışlardaki artış sonrası geri döndüğünü söyledi.

Erkaya Yırık, Düden Gölü'nün adeta bir kuş cenneti olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu; "Birkaç yıl öncesine kadar binlerce kuş türünün yaşadığı Düden Gölü eski günlerine geri dönüyor. Yağışların mevsim normallerinin üzerinde gitmesi sayesinde ümit ediyoruz ki çok sayıda kuş türü geri dönecek. Daha önceki yıllar olduğu gibi Kulu Gölü'nün, Dikkuyruk, Yaz Ördeği, Macar Ördeği, Paspas Patka, Kılıçgaga, Büyük Cılıbıt, Akdeniz martısı, Gülen Sumru gibi çok sayıda türe yine ev sahipliği yapmasını bekliyoruz."

Kulu Kaymakamı Erkaya Yırık, Tuz Gölü'nde de birçok kuş türünün görüldüğünü kaydetti. Arıtma tesisinin hayata geçmesiyle birlikte gölün kirlenmekten kurtulduğunu hatırlatan Yırık, "Doğal dengenin korunması için kaymakamlık olarak bazı önlemler aldık. Kaçak avlanmalara müsaade etmiyoruz. Çevreyi kirleten faktörlerin ortadan kaldırılması için kurumlarımızla işbirliği halindeyiz. Kulu ve Tuz Gölü Türkiye'nin en önemli doğal zenginliğidir. Bunların gelecek kuşaklara aktarılması en önemli görevimiz" diye konuştu.
 
(CİHAN) 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA