• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tuz Gölü kurtarıldı!
24 Mart 2009 Salı 08:15

Tuz Gölü kurtarıldı!

Son bir kaç yıldır yaşanan kuraklık ve atık sular yüzünden kuruma sinyalleri vermeye başlayan Tuz Gölü için sevindirci gelişme yaşanırken, flamingoların kurtarılması için de kollar sıvandı.
Son bir kaç yıldıryaşanan kuraklık ve atık sular yüzünden kuruma sinyalleri vermeyebaşlayan Tuz Gölü için sevindirci gelişme yaşanırken, flamingolarınkurtarılması için de kollar sıvandı.

KonyaBüyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan atık su arıtma tesisi, birtaraftan ovaya temiz su verirken diğer taraftan Türkiye'nin tuzihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayan Tuz Gölü'nü kirlenmektenkurtaracak. Tesis, günde 200 bin metreküp kirli suyu işleyerekkullanabilir duruma getirecek.

Her yıl başta Konya olmak üzere Kulu, Cihanbeyli, Şereflikoçhisarilçeleri ile Aksaray'ın kirli su atıkları göle akıyordu. Gölü kirliliktehdidinden kurtarmak için 20 yıl önce gündeme getirilen Konya AtıksuArıtma Tesisi tamamlandı. Resmi açılışı henüz yapılmayan tesis, kirlisuyu arıtıp, temiz su vermeye başladı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'in verdiği bilgiye göre,yaklaşık 50 milyon dolara mal olan tesis yılda 50 milyon metreküp atıksu arıtma kapasitesine sahip olacak. Tesisten çıkacak çamur, havasızçürütme sonucu gübre haline getirilecek. Bu gübreler de çoraklaşmanınyoğun olduğu bölgelerde kullanılabilecek.

Flamingolar da kurtulacak

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın resmi rakamlarına göre, bugüne kadarTuz Gölü'ne yılda bin 944 ton deterjan, 90 bin ton yağ ve gres, bin 500ton organik madde, 276 ton cıva ile yüksek oranda kurşun gibi ağırmetaller aktı. Göldeki kirlilik en çok doğal hayatı vurdu.Dünyanın en büyük flamingo kolonisini Türkiye'ye çeken tuzlu su karideslerini tehdit eder hale geldi. 


Arıtma tesisi sayesinde Tuz Gölü'ne küsen flamingoların yeniden bölgeyedönmesi bekleniyor. Kulu Kaymakamı Erkaya Yırık, bir zamanlar sayılarıyüz binleri bulan flamingoların sayısının parmakla sayılabilecek kadarazaldığına dikkat çekti. Tuz Gölü havzasındaki hayvancılık, tarım vetuz üretiminden yaklaşık 900 milyon dolar gelir elde ediliyor. Sadecetuz üretimiyle ülke ekonomisine yılda yaklaşık 500 milyon dolar katkısağlanıyor. Havzada hayvancılıktan yılda 182 milyon dolar gelir eldeedilirken, 52 bin hektar alanda yapılan sulu tarımdan da yaklaşık 130milyon dolar kazanç sağlanıyor. 

(zaman)

 
 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA