• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Türkiyeden komşu ülkelere kaçak hayvan giriyor
22 Kasım 2009 Pazar 12:06

Türkiye'den komşu ülkelere kaçak hayvan giriyor

Türkiye'de son birkaç yıldır yerli besicilerin başına bela olan kaçak hayvan trafiğinde bu yıl rotanın değişerek Türkiye'den Irak ve komşu ülkelere kaçak
Türkiye'de son birkaç yıldır yerli besicilerin başına bela olan kaçak hayvan trafiğinde bu yıl rotanın değişerek Türkiye'den Irak ve komşu ülkelere kaçak hayvan girişlerinin başladığı bildirildi.
Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, yıllardır besicilerin kabusu olan ve Türkiye'de et üreticilerinin zararına satışına neden olan kaçak hayvan girişinde rotanın tersine döndüğünü belirterek, "Son birkaç yıldır ülkemize Irak ve İran'dan muazzam derecede kaçak hayvan girişi vardı. Bu girişler nedeniyle et fiyatları düşüyor ve besiciler zararına mal satmak zorunda kalıyorlardı. Hayvan sayısındaki artış nedeniyle yaşanan fiyat düşüşü, kalitenin de düşmesine neden oluyordu. Bu
sorunu hükümetimize defalarca gerek dilekçe ve bizzat kendimiz görüşerek ilettik. Bu görüşme sonrası etin fiyatına kilogram başına 1 TL destek verildi. Ancak bu destek bile kaçak hayvan girişinin etkilerini azaltamadı" dedi.
KAÇAK HAYVANDA ROTA TERSİNE DÖNDÜ
Bu yıl kaçak hayvan konusunda geçen yıllarda yaşanan durumun tam tersinin yaşandığına dikkat çeken Nazif Karabulut, şunları söyledi: "Bu yıl gerek Irak'ta yaşanan otorite boşluğu gerek o bölgelerde hayvan sayısının anormal derecede azalması ve talep patlamasıyla kaçak hayvan girişinde rota tam tersine döndü. Eskiden Türkiye'ye kaçak hayvan girişi yapılırken artık Irak ve diğer komşu ülkelere kaçak hayvan götürülmeye başladı. Şu an Irak'ta kıymanın kilogram fiyatı 25 TL'ye çıkmış durumda."
Doğu ve Güneydoğudaki besicilerin, Türkiye'de satacağı fiyatın iki katı fiyat verilen Irak'ı daha cazip gördüğünü anlatan Karabulut, sözlerine şöyle devam etti: "Hayvanlarını sürüler halinde sınırdan bu ülkeye geçiriyorlar. Bu nedenle bu yıl Doğu ve Güneydoğu'da özellikle küçükbaş hayvan sayısında büyük azalma var. Bu azalma tabii ki hayvan ve et fiyatlarına da yansıyor. Bu yıl kurbanlıkların fiyatının artmasının bir nedeni de kaçak hayvan götürülmesidir."
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA