• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Sığınma evleri destek bekliyor
02 Nisan 2009 Perşembe 10:33

Sığınma evleri destek bekliyor

Türkiyede kadın ve erkek sığınma evlerinin yetersizliğinden dolayı, sokakta yaşayan kadın, erkek ve çocuk mağdurlar, cinayet, tecavüz ve şiddet gibi olaylara maruz kalmakta.
Türkiye’de kadın ve erkek sığınma evlerinin yetersizliğinden dolayı, sokakta yaşayan kadın, erkek ve çocuk mağdurlar, cinayet, tecavüz ve şiddet gibi olaylara maruz kalmaktalar. Kimi yaşadığı ruhsal bunalımdan kimi ise evsizlikten sokaklarda yaşamaya mecbur olan bu insanlar, devletin kısmi ve bazı sivil toplum kuruluşlarının desteği ile hayata tutunmaya çalışıyor.
 
Faaliyete başladıkları günden itibaren barınmasız, şiddet mağduru, fuhuş kölesi ve zor şartlarda yaşam savaşı vermeye çalışan insanlara yardım ettiklerini belirten Şefkat-Der Konya Şube Başkanı Ayfer Erel, maddi yetersizliklerden dolayı mağdur durumdaki insanlara yeterli kadar cevap veremediklerini söyledi.
 
Kanuna göre, nüfusu 50 bini aşan her belediyenin kadın sığınma evi mecburiyetinin olduğunu ifade eden Erel, sığınma evlerinin Türkiye’deki ve Konya’da ki yetersizliğinden şikâyet etti.
 
Şefkat- Der’e ait hayata tutunma evlerinde, şu anda erkek evinde 40, kadın evinde ise 80 mağdur insanın kaldığını kaydeden Erel, “ Evlerimizde kalan mağdur insanlarımızın kira, su ve elektrik gibi ücretlerini ödeyemiyoruz. Biz büyük fedakârlıklarla bu mağdur insanlarımıza yardım etmeye çalışıyoruz. Yetkililerden de bu insanlarımıza karşı daha duyarlı ve hassasiyetli davranmalarını istiyoruz. Konya Büyükşehir Belediyesi geçen yıl çok güzel bir Kadın Konuk Evi açtı. Ama bu ev Konya için yeterli değil, belediyelerden yeni hayata tutunma evlerini açarak, mağdur insanlara yardım eden sivil toplum kuruluşlarına da destek vermelerini istiyoruz. Konya’daki ve Türkiye’de ki bütün sığınma evleri tam kapasite dolu ve devlet bu insanlara üç aylık kısa bir süre için barınma hakkı veriyor. Bu sürede uzatılırsa sığınma evlerinde kalan insanlarımız daha çok mağdur olmaz” dedi.
 
Can güvenliği bakımından risk altında olup da savcılıklara, polis ve jandarma kolluk kuvvetlerine suç duyularında bulunan kadınların korunmaları hususunda, devlet yetkililerin yeterince ilgi göstermediğine dikkat çeken Ayfer Erel, gerekli tedbirlerin alınmadığı için birçok cinayetin işlendiğini söyledi.
 
Son bir yıldır sağlık konusunda ise devletin mağdur insanlar için gerekli hassasiyeti gösterdiğini belirten Erel, “ Devletimizden sağlık konusunda gösterdiği hassasiyeti, diğer konularda da gerçekleştirmesini istiyoruz. Bize gelen mağdur kişiye biz gerekli yönlendirmeleri yapıyoruz. İlk önce kimliğinin olup olmadığına bakıyoruz, eğer yoksa yeni bir kimlik çıkarmak için gerekli işlemleri yapıyoruz. Sağlık kartı çıkarılması için gerekli başvuruları yapıyoruz. Sağlık giderleri için ise Valiliklerden yardım almaya çalışıyoruz. Bizim için önemli olan kira, su ve elektrik gibi ücretlerin ödenmesinde yetkililerin bize yardım etmesidir. Bu konuda hayırsever kişilerden de yardım alamıyoruz. Sadece kendi çaba ve çalışmalarımızla yardım ediyoruz. Buda bütün mağdur insanımıza cevap veremememize neden oluyor. Mağdur olan insanlarımız yaşlı genç, kadın erkek fark etmeden şiddet ve tecavüze uğruyor. Bize her gün böyle onlarca telefon geliyor. Geçen gün zor durumdaki yaşlı bir amcamızı intiharın eşiğinden kurtardık. İntihara kalkışma nedeni ise 3 kişi tarafından tecavüze uğraması. Bu durumda ki vatandaşlarımıza daha çok yardım edebilmek için devletimizin ve belediyelerimizin desteğini bekliyoruz” diye konuştu.
 
İç İşleri Bakanlığı’nın Konya’ya gönderdiği mültecilere de Şefkat-Der adına kucak açtıklarını ve imkânları doğrultusunda barınma ve gerekli yardımları yaptıklarının altın çizen Ayfer Erel, şu an ise mültecilerin devletin yaptırdığı bir binada kaldıklarını söyledi.
 
Ayrıca Erel, seçimlerden sonra yeniden oluşan belediyelerle de irtibata geçerek, sığınma evi açmaları ve mevcut sığınma evlerine yardım etmeleri konusunda başvurularda bulanacaklarını belirterek, daha çok mağdur insana ulaşabilmek için ise belediyelerin desteklerine ihtiyaçları olduğunu ifade etti.

 

 

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA