• Konya5 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Ruh hastalıkları bir halk sağlığı sorunu”
09 Ekim 2017 Pazartesi 14:42

“Ruh hastalıkları bir halk sağlığı sorunu”

Dünya Ruh Sağlığı Federasyonunun bir projesi olan Dünya Ruh Sağlığı Günü, 1912 yılından bu yana ruh sağlığı ve ruh hastalıklarının toplumda farkındalığını ve anlaşılırlığını artırmak amacıyla her yıl 10 Ekim'de kutlanıyor.

Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Hatice Harmancı, dünya üzerinde yaklaşık 450 milyon kişinin ruhsal sorunlar yaşadığını belirterek, "Ruhsal hastalıklar sık görülmesi ve toplumun her kesimini etkilemesi açısından önemli bir halk sağlığı sorunudur. Tedavi edilmezlerse kişisel, toplumsal ve maddi kayba neden olurlar" dedi.

Medicana Konya Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Hatice Harmancı bu amaç ile ruh sağlığının öneminin anlaşılması ve toplumun bu konuda bilinçlendirilmesi için bilgiler verdi. Harmancı, ruh sağlığının insanların yaşam kalitesinin korunması açısından önemli olduğunu belirterek, "İnsan biyo-psiko-sosyal bir varlıktır ve sağlam bir benlik için bu üç ayağın da sağlıklı olması gerekmektedir. Ruh sağlığı kişilerde yeti yitiminin engellenmesi ve yaşam kalitesinin korunması açısından önemlidir. Sosyal hayatta, iş yaşamında, toplumsal katılımlarda beklenen performansı sağlayamama, içe kapanma, yalnızlaşma, üretim kapasitesinin azalması yeti yitimi olarak tarif edilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü istatistiklerine göre, en fazla yeti kaybına sebep olan 10 hastalık grubundan 5 tanesi ruh hastalıklarındandır. Bu hastalıklar sırasıyla "depresif bozukluklar', "alkol kullanımı', "bipolar bozukluk', "şizofreni" ve "obsesif kompulsif bozukluktur'" ifadelerini kullandı.

"Ruh hastalıkları bir halk sağlığı sorunu"

Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Hatice Harmancı, dünya üzerinde yaklaşık 450 milyon kişinin ruhsal sorunlar yaşadığını belirterek, "Ruhsal hastalıklar sık görülmesi ve toplumun her kesimini etkilemesi açısından önemli bir halk sağlığı sorunudur. Tedavi edilmezlerse kişisel, toplumsal ve maddi kayba neden olurlar. İnsanların yüzde 25'i yaşamlarının bir döneminde ruhsal hastalıklardan etkilenir. 75 yaşına gelmiş kişiler arasında herhangi bir ruh hastalığı yaşamış olanlar yarıdan çoktur (yüzde 50,8). Belli bir zaman diliminde nüfusun yüzde 10'unda ruhsal hastalık görülür. Bugün dünya üzerinde yaklaşık 450 milyon kişinin ruhsal sorunları olduğu, 20 milyon insanın da ruhsal sorunlar nedeniyle yardım arayışı içinde olduğu bilinmektedir. Birinci basamak sağlık kuruluşlarına başvuran yaklaşık her dört kişiden birinin başvuru nedeni ruhsal sorunlar ve bunların çoğu yetersiz tedavi görmektedir" dedi.

"İletişim becerilerinin azalması ruhsal hastalıkların başında geliyor"

Psikiyatr Uzmanı Hatice Harmancı, ruhsal hastalıkların bir damgalama aracı görülmesinin tedaviye ulaşımı engellediğini de vurgulayarak, "Değişen dünya algısı, savaşlar, kayıplar, göçler, artan iş yükü, sosyal içe çekilmelerle daha çok yalnızlaşan insanların kendini ifade edebilme güçlükleri ve iletişim becerileri azalmakta ve ruhsal hastalıkların görülme oranları artmaktadır. Yaşlılarda artan ve yaşla birlikte eklenen fiziksel hastalıklar, ilaç kullanımları, eş ve akran kayıplarının olması psikiyatrik hastalıkların daha sık görülmesine sebep olabilmektedir. Ruhsal hastalıkların bir damgalanma aracı görülmesi tedaviye ulaşımı geciktirmekte veya engellemektedir. Ruh sağlığının korunması için toplumun yaş kalitesinin arttırılmasına, bireysel ifade özgürlüğünün sağına, toplumsal üretkenliğin geliştirilmesine, kendine yetebilen sağlıklı bireylerin yetiştirilmesine olanak sağlanmalıdır" şeklide konuştu.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA