• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Rotovatör dönemi başladı
15 Ekim 2012 Pazartesi 19:00

'Rotovatör' dönemi başladı

Konyanın Beyşehir ilçesinde, anız yangınlarını önlemede rotovatör dönemi başladı.
 Konya’nın Beyşehir ilçesinde, anız yangınlarını önlemede “rotovatör” dönemi başladı.
Beyşehir İlçe, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, ilçe genelinde son yıllarda giderek artış gösteren anız yangınlarına çözüm olabilecek örnek bir çalışmayı hayata geçirdi.
İlçeye bağlı Gökçimen beldesinde bir arazide, halk arasında ‘kobra’ olarak adlandırılan rotovatör kullanılmak suretiyle tohum yatağı demonstrasyonu gerçekleştirildi. Uygulama ile traktöre bağlanan rotovatörün hububat alanında hazırladığı tohum yatağı, arazideki anızların yakılarak ya da başka usullerle yok edilmesine ihtiyaç bırakmadı. Yapılan deneme olumlu sonuç verirken, çalışmanın tarım alanlarında uygulamaya geçirilmesi halinde bölgede anız yangınlarının tarihe karışabileceğine dikkat çekildi.
Beyşehir İlçe, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nurettin Karşıyaka, hasat dönemi sonrasında buğday ya da diğer bitkilerin tarlada kalan ve anız olarak adlandırılan sap kısımlarının çok kolay ve masrafsız şekilde yok edilmesi isteğinin, yöredeki çiftçileri anız yakmaya teşvik ettiğini söyledi. Bu nedenle, son yıllarda bölgede anız yakılmasının en önemli sorun haline geldiğini belirten Karşıyaka, “Çiftçilerimiz, anızlı olarak pullukla sürülen tarlalarda anızın çürümeyerek toprakta kaldığını ve anızlı alanlarda iyi bir tohum yatağı hazırlanamadığını, bu durumda da homojen ve yeterli bir çıkış gerçekleşmediğini ileri sürerek anızları yakma eğilimine girmekteydiler. Bu makinelerin toprağı karıştırma etkileri pulluklara oranla yedi kat fazladır. Rotovatör kullanılarak tohum yatağı hazırlama demonstrasyonu yapılmış ve bu şekilde yapılan sürüm ile çiftçilerimizin yeterince parçalanmadığını iddia ederek yaktıkları anızın tamamen parçalandığı ve böylece organik maddenin toprağa tekrar kazandırıldığı üreticilerimize gösterilmiştir. Hiçbir bahane anızın yakılmasında haklı bir gerekçe olmamakla birlikte, çiftçilerimizden bu konuda daha fazla gayret ve özveri bekliyoruz” dedi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA