• Konya4 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Ramazanın kola ile imtihanı”
27 Haziran 2016 Pazartesi 17:55

“Ramazanın kola ile imtihanı”

Günümüzde kola tüketimi çocuk, genç, yetişkin olsun herkes tarafından yoğun olarak gerçekleştiriliyor. Bunda reklam kampanyaları, özenti ve uygun fiyatlar kolanın tercih edilmesinde önemli rol oynuyor. Ancak çok sevilen kolanın vücudumuza çok zararı var. 

Kolanın bu kadar zararlı ve içinde hangi maddelerin kullanıldığı belli olmazken sürekli herkesin gözünün içine sokulması ise kolayı sofralardan eksik edilmemesine neden oluyor. Kola tüketimi ile ilgili Selçuk Dini Yüksek İhtisas Eğitim Merkezi Müdürü Ahmet Poçanoğlu ve Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Sayın Hotamış Yeni Haber’e özel açıklamalarda bulundu.

ahmet-pocanoglu.jpgMİDEMİZE DOLDURDUĞUMUZ HER ŞEYDEN SORUMLUYUZ

Allah’ın bizlere temiz ve güzel rızıkları helal kıldığını ifade eden Selçuk Dini Yüksek İhtisas Eğitim Merkezi Müdürü Ahmet Poçanoğlu, “Bu sebeple içinde ne olduğunu tam olarak bilmediğimiz ve bizzat para vererek aldığımız ama almakla kime yardım ettiğimiz belli olmayan yiyecek ve içeceklere dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü midemize doldurduğumuz her şeyden sorumluyuz. Müslümanların aleyhinde düşmanların güçlenmesinde katkı sağlama ihtimalî olan hususlarda dikkatli olmamız gerekiyor” diye konuştu.

BİRÇOK HASTALIĞA DAVETİYE ÇIKARIYOR

Kolanın özellikle Ramazan ayında iftarda ve sonrasında en çok tüketilen içeceklerin başında geldiğini ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Sayın Hotamış ise “Oruç tutarken 17 saatten uzun süre açlık yaşıyoruz. Bu açlıkların sonucunda da yemeğin yanında hızlıca tüketilen kola içindeki tatlandırıcı, şeker ve kafeinden dolayı bir anda kan şekerinin yükselmesine neden olup şeker problemlerine yol açabiliyor. Ayrıca tansiyon yükselmelerine de neden olabiliyor. İlerleyen vadelerde uzun zamanlarda baktığımızda mesela içerisinde olan bazı maddelerden dolayı örneğin sakarinden dolayı ilerleyen zamanlarda böbrek hastalıkları, diyabet, Alzheimer gibi hastalıklarında başını çekiyor” dedi.

İNSANLAR KOLAYA MASUM BAKIYOR

Kola üzerinde belirgin olmayan araştırmalar olmadığının altınız çizen Hotamış, “O yüzden de insanlar kolaya karşı birazda masummuş gibi bakıyorlar. Ama burada en önemli olan kısım kendi sağlımızı korumak. Özellikle Ramazan ayında oruçla birlikte vücudu dinlendirmek gerekiyor. Biz bunu unutup hızlı hızlı yemek yiyoruz. Ardından gazlı içeceklerle devam ediyoruz. Nasıl oruç vücut sağlığını korumak içinse bu tarz zararlı içeceklerde vücuda zarar verdiği için tüketilmemesi gerekiyor. İçindeki kafein ve şekerden dolayı uzun süreli açlıklardan sonra kesinlikle fazla kola tüketiminin olmaması gerekiyor. Kolanın içerisinde ne olduğu belli değil. İçeriğini bilmediğimi yiyecek ve içecekleri kullanmanın ne kadar doğru olacağı ise tartışılır. İçeriğini bildiğimiz vücut için sağlıklı olan şeyleri tüketmek bizim için çok daha faydalı olacaktır” şeklinde konuştu.

6-1-3-001.jpg

GAZLI İÇECEKLERDE SAKININ

Kola yerine şekersiz kompostolar, ayran, soğuk bitki çaylarının tercih edilebileceğini ifade eden Hotamış, “Gazlı içecek olmayan her şey bizim için iyi seçenek olur. Diyabet durumu olmayanlarda taze meyve suları kullanabilirler. Biraz çay, kahve, gazlı içecekler tüketip önemli olan su tüketimini unutuyoruz. Kola gibi gazlı içeceklerin en büyük zararlarından bir tanesi de onları içtikten sonra su tüketimini unutuyoruz. Su bizim için önemli. Hem vücuttan toksinlerin atılması için hem vücut işleyişini devamı için günlük mutlaka özellikle iftar ve sahur arasında 2 ile 2,5 litre su tüketilmesi gerekiyor” dedi. 

İSMAİL POÇAN

Kaynak:
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA