• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Polenlerden rahatsızlık duymayın
21 Mayıs 2016 Cumartesi 13:34

'Polenlerden rahatsızlık duymayın'

ÇOMÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şener, polenlerden rahatsızlık duyulmaması gerektiğini belirterek, "Sağlık açısından çok da zararlı materyaller değil" dedi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Şener, polenlerden rahatsızlık duyulmaması gerektiğini belirterek, "Pek çok kişide aşırı duyarlılık reaksiyonuna sebep olmasına rağmen polenler, sağlık açısından çok da zararlı materyaller değil." dedi.

Şener, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çoğunlukla bitkiler, otlar veya çiçeklerden kaynaklanan polenlerin, baharda ortama salınıp havayla savrulduktan sonra, solunum ya da cilde yapışmak suretiyle bazı insanlarda aşırı duyarlılık reaksiyonlarına yol açtığını söyledi.

Polenlerin çok fazla çeşidi bulunduğunu, çiçek, ot, bitki ve ağaçlardan kaynaklananların farklı alt gruplara ayrılabileceğini belirten Şener, "Pek çok kişide aşırı duyarlılık reaksiyonuna sebep olmasına rağmen polenler, sağlık açısından çok da zararlı materyaller değil. Çünkü doğada bunlar bitkilerin üremesi, çoğalması, yeniden canlanması için kullanılan bir salgı maddesidir." diye konuştu.

"Polenler gözlerde kaşıntı ve sulanma hapşırık gibi reaksiyonlar gösteriyor"

Çoğunlukla polenlerin gözlerde kaşıntı ve sulanma, burunda kaşıntı ve akıntı ile hapşırık gibi reaksiyonların yanı sıra ciltte kuruma gibi lezyonlara yol açabileceğini anlatan Şener, "Kişiler bunlara sabredemeyecek boyuttaysa ve her ilkbaharda bunu yaşıyorsa duyarlılık reaksiyonunu baskılayıcı ilaçlar vermek mümkün. Bu verdiğimiz ilaçları, ağırlıkla bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar olarak kullanıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Spesifik alerji testleri yapılabiliyor" 

Kişiye özel polen alerjisi olabildiğine ve bu gruptaki hastalara yönelik testler yapılabildiğini belirten Şener, bunların daha çok cilt testi şeklinde uygulandığını, kavak tozu, çiçek poleni, otlara karşı gibi spesifik alerji testleri yapılabildiğini söyledi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA